Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Dat je kind een instrument wil gaan bespelen is een zaligmakende gedachte. Kinderen zijn van nature uit heel nieuwsgierig en willen een nieuwe wereld ontdekken die voor hun open gaat. Het bespelen van een instrument kan later een hele nuttige functie hebben in de ontwikkeling van je kind. Een muziekinstrument voor je kind kiezen hangt af van verschillende parameters zoals leeftijd, de persoonlijkheid van je kind en de individuele voorkeuren. In deze blog ‘Mijn kind wil een instrument bespelen: hoe pak je dat als ouder aan?’ lees je enkele praktische tips.
Begin met het overwegen van praktische factoren
Rekening houden met de leeftijd die je kind heeft
De eerste factor waar je rekening mee moet houden is de leeftijd van je oogappel. Over het algemeen wordt aanbevolen om kinderen een instrument te laten bespelen rond de leeftijd van zes jaar. Dat heeft te maken met het feit dat jongere kinderen beperkt zijn in hun fysieke mogelijkheden. Wie een muziekinstrument kiest voor een kind dat jonger is dan zes jaar, wordt meestal een piano of viool aanbevolen. Kinderen vanaf de leeftijd van vier jaar kunnen beter met deze instrumenten omgaan.
Het lichaamstype van je kind speelt een belangrijke rol
Bepaalde kinderen hebben een lichaamsbouw die beter past om een muziekinstrument te bespelen. Als ouder is het heel belangrijk om daar rekening mee te houden:
- De grootte van je kind is belangrijk bij het uitkiezen van een instrument. Een kind dat niet groot is, zal bijvoorbeeld een fagot maar moeilijk kunnen hanteren
- Hou eveneens de grootte van de lippen in het achterhoofd wanneer je een keuze maakt. Het klinkt misschien bizar, maar zo past een trompet of hoorn beter bij kinderen met kleinere lippen. Een dreumes met grotere lippen ondervindt problemen met deze instrumenten
- Ook de afmetingen van de vingers spelen een grote rol. Slanke en langere vingers doen het beter op een piano dan stompe, korte vingers
Hou rekening met kinderen die een beugel dragen
Wanneer je kind een beugel draagt of binnenkort gaat krijgen, kan dit een grote invloed hebben op welke muziekinstrumenten ze wel of niet kunnen bespelen.
Oefening baart kunst: denk aan de speelruimte
Kies zorgvuldig een instrument uit waar je kind dagelijks twintig tot dertig minuten kan oefenen om stapsgewijs muzikaal te verbeteren. Veel hangt immers van de ruimte af en waar je precies woont. Een drumstel op een flat lijkt niet meteen een goede keuze.
Hoe zit het met de persoonlijkheid van je kind?
Intravert versus extravert
Kinderen die graag de aandacht naar zich toetrekken, worden als een magneet aangetrokken door muziekinstrumenten die graag de show stelen. Denk maar aan een gitaar. Kies muzikaal leermateriaal dat past bij de persoonlijkheid van je kind.
Ga een open gesprek aan met de muziekleraar
Wanneer je kind op school wekelijkse muziekles krijgt, is het niet onverstandig om met de muziekleraar van je kind een gesprek aan te gaan. Veel kinderen hebben vaak een andere persoonlijkheid tijdens een vrijetijdsbesteding. Daarnaast zal de muziekleraar als deskundige goede raad kunnen geven welk muziekinstrument het beste past bij je kind.
Probeer je te verplaatsen in het hoofd van je kind
Kinderen met een analytisch denkvermogen houden meer van piano en hobo. Nakomelingen die duidelijk meer sociaal georiënteerd zijn, hebben meer voeling met een fluit, saxofoon of trombone.
De keuze van je kind
Luister samen met je kind naar muziek
Door samen muziek te beluisteren, ga je er makkelijker achter komen welk instrument voor je kind het meest geschikt is. Zo kan je vragen aan je kind welke muziekgedeeltes het meeste aanspreken bij je kind. Na een tijd kan je kind belangstelling tonen in het aanleren van instrumenten die zij als leuk ervaren om naar te luisteren.
Ga naar een muziekshop en laat je kind instrumenten testen
Het is heel moeilijk om een instrument te kiezen dat bij je kind past. Vooral als je kind vrij enthousiast is over muziek. Zo bestaat de mogelijkheid om een instrument in muziekshops te huren voor enkele dagen, zodat je kleintje met verschillende instrumenten kan experimenteren.
Help je kind verschillende soorten muziek ontdekken
Vergezel je kind naar musea, bibliotheken of andere centra waar muziek in alle vormen kan worden ontdekt. Hoewel kindermuziek uiteraard de voorkeur krijgt, kan je ook muziek laten beluisteren van je favoriete band of artiest. Van Springsteen tot Bach.
Zorg dat de oefeningen geen verplichting gaan worden met tegenzin
Als zoonlief of dochterlief goed wil zijn in het bespelen van een muziekinstrument, zal doorzettingsvermogen de hoofdsleutel zijn. Oefenen en nog eens oefenen zoals dat bij elke vrijetijdsbesteding het geval is. Het is heel belangrijk dat oefenen met een muziekinstrument niet mag gelijken op een dagelijkse portie verplichting. Want dan loopt het helemaal fout. Je kind blijven motiveren is een superbelangrijke taak van de ouder. Stel ook geen willekeurige tijd in om te oefenen en je kinderen daarna te belonen met videogames bijvoorbeeld. Het vergroot alleen maar het gevoel dat een instrument bespelen niet aangenaam is en videogames wel. Vermijd met andere woorden dat je kinderen tegenzin krijgen als ze dagelijks oefenen. Zorg dat de oefeningen op dat vlak leuk blijven. Dit kan met spelletjes of door bepaalde uitdagingen aan te gaan. Een tip: overleg met de muziekleraar om op een creatieve manier repetities te laten uitvoeren die het leren van instrumenten leuker maken.