8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Bijna iedere moeder krijgt er vroeg of laat wel mee te maken: een of meer van je kinderen willen een sport gaan beoefenen. Niet met vriendjes buiten, maar bij een sportclub. Dit kan best wel afschrikken, want wie draait er voor de kosten en de tijdsinvestering op? Precies: jij als ouder of verzorgende! Maar tegelijk, en dat weegt zwaarder, wil je je kind een groot plezier doen.

Stel bijvoorbeeld dat je kind op gym wil, hoe kun je dat dan goed en slim organiseren? Waar moet je als moeder (en eventueel vader) rekening mee houden als je kind graag op een sport wil gaan, zoals gymnastiek, turnen of trampolinespringen, of op een soortgelijke sport? We vonden een reeks tips om rekening mee te houden als je kind graag op gymnastiek wil. Doe er je voordeel mee!

Welke leeftijd is het beste om met gym te beginnen?

Uit onderzoeken is gebleken dat kinderen van nog maar vier jaar jong al over voldoende coördinatie en ook concentratie beschikken om succesvol een sport te beoefenen. Dus je kunt je kind op zo'n jonge leeftijd gerust aanmelden bij een gymnastiekvereniging.

Sterker nog: er zijn sportverenigingen die ouder-kind-gymnastieklessen aanbieden waar je al met een eenjarige baby terecht kunt. Er wordt dan bijvoorbeeld geoefend met ballen. Of de kleintjes leren te kruipen op een soort hindernisbaan. Of ze doen speciale oefeningen met het bewaren van hun evenwicht op bankjes.

Doorgaans is een leeftijd van ongeveer vijf of zes jaar ideaal om echt te beginnen met gym in clubverband. Kinderen zijn dan goed vertrouwd met de gymnastiektoestellen en kunnen vanaf die leeftijd ook al beginnen om op een evenwichtsbalk oefenen.

Kiezen voor een geschikte sportclub

Een belangrijk punt van aandacht als je kind graag op gym wil, is natuurlijk welke gymnastiekvereniging je moet kiezen. Zeker in wat grotere plaatsen is er veel keuze aan sportverenigingen, gymnastiekverenigingen en turnclubs. Dat kan het lastig maken om als moeder een beslissing te nemen.

Om goed te kiezen kun je enkele zaken laten meewegen. Kijk bijvoorbeeld naar online reviews van de gymverenigingen die je op het oog hebt. Wat voor recensies krijgt de sportclub eigenlijk? En wellicht kan je zoontje of dochter bij een klasgenootje op de gymnastiekclub terecht. Dat is wel zo fijn, want dat maakt de stap al iets kleiner. Een andere tip is om gewoon eens bij twee of drie gymnastiekverenigingen naar binnen te lopen om daar de sfeer te proeven. Als je dit bij een paar verenigingen doet, heb je goed vergelijkingsmateriaal. En laat je kind sowieso bij twee of drie verenigingen een proefles volgen, om te kijken of het je kind eigenlijk wel bevalt. Ten slotte kun je nog de hoogte van de contributie vergelijken, de ambities die de gymnastiekverenigingen hebben en de locatie waar de gymnastiekvereniging zit mee te nemen in je overweging.

Zorg voor goede sportkleding voor je kind

Als je kind op gym wil, is geschikte sportkleding (denk aan een turnpakje, sportschoenen of andere sportkleding) natuurlijk belangrijk. Sommige gymnastiekverenigingen bieden zelf gymnastiekpakjes aan die de kleuren en het logo van de eigen vereniging hebben. Maar er zijn ook gymclubs waar je – behalve als je kind in een selectieteam terechtkomt – volledige vrijheid hebt en zelf de kleding, de schoenen en eventuele bijbehorende accessoires kunt uitzoeken.

Hoe vaak en hoe lang sporten?

Zeker als je kind nog jong is, kan het moeilijk zijn om te bepalen hoe vaak en hoe lang gymmen verstandig is voor hem of haar. Het is in elk geval belangrijk om je te realiseren dat kinderen tussen de zes jaar en veertien jaar midden in de groei zitten. De groeispurts die ze in deze levensfase doormaken kosten hen veel energie.

Mocht je kind extreem veel sporten, bijvoorbeeld wel tien uur lang in het weekend, dan kunnen er overbelastingsklachten ontstaan. Zeker als je kind jonger is dan acht jaar, is het aan te raden om niet meer dan vier tot zes uur per week aan gym te doen. Zo kan je kind lichamelijk goed herstellen van de geleverde inspanningen en voldoende tot rust komen. Daarnaast heeft je kind natuurlijk ook nog genoeg vrije tijd nodig om met vriendjes en/of vriendinnetjes te kunnen spelen en, als je kind alweer wat ouder wordt, eventueel huiswerk voor school te maken. Ontneem je kind dit in elk geval niet!

De voordelen van gymnastieken op jonge leeftijd

Belangrijk bij de overweging om je kind wel of niet op gymnastiek te doen, zijn de voordelen en nadelen die gymnastiekbeoefening heeft. De voordelen van kleine kinderen laten sporten zijn groot. In de eerste plaats leren ze al jong om samen te werken met anderen. Ze moeten geregeld gezamenlijke oefeningen en spelletjes doen. Op de gymclub maken ze vaak vriendjes en/of vriendinnetjes, waar ze hun hele leven plezier van beleven. En dat is natuurlijk een fijne bijkomstigheid!

Ten tweede is sporten natuurlijk goed voor de fysieke ontwikkeling van je kind, zijn/haar conditie en de coördinatie van ogen, handen, armen en benen. Door al op jonge leeftijd te beginnen met sporten, bouwt je kind een voorsprong op waar hij of zij de rest van zijn of haar leven veel profijt van heeft. En vergeet daarbij ook niet de rol die gymmen speelt bij het voorkomen van obesitas. Bewegen voor kinderen is een van de belangrijkste manieren om overgewicht en andere fysieke ongemakken te voorkomen.

In de derde plaats is je kind bij een gymnastiekclub aanmelden goed voor het plezier en de ontspanning die je kind ervaart. Dit is misschien wel de belangrijkste reden om je kind op jonge leeftijd bij een gymvereniging aan te melden. Sporten met je kleuter geeft in de eerste plaats vooral plezier maken en geeft je kind een mentale opkikker.

Ten slotte helpt regelmatig sporten je kind ook om beter te slapen, 's ochtends uitgeruster wakker te worden en daardoor meer concentratie op te bouwen. En dat heeft weer positieve effecten op het humeur, de schoolgang (kinderen die sporten zijn geestelijk scherper) en op het algehele welbevinden van je zoontje of dochtertje. En vergeet niet dat regelmatig gymmen je kind ook meer zelfvertrouwen geeft. Zeker met gymnastiek leert jouw kleuter of peuter om zijn of haar angsten te overwinnen en de grens telkens te verleggen. En dat geeft het zelfvertrouwen van jouw kind een fikse boost!

Maar heeft gymmen voor kleine kinderen dan helemaal geen nadelen? Die zijn er wel, maar hebben vooral betrekking op de ouders. Natuurlijk moet je enkele uren in de week in de weer om je kind naar de gymnastiekclub te brengen en weer op te halen. En ook de contributie kosten kunnen als nadelig worden ervaren. Het lidmaatschap van een gemiddelde gymnastiekvereniging kost je al snel enkele honderden euro's per jaar. Als je meerdere kinderen hebt die willen of kunnen gaan sporten, kan dat financieel dus flink in de papieren gaan lopen. Maar heb je zelf genoeg te besteden, dan is de contributie natuurlijk geen onoverkomelijke hindernis.

Houd het gymmen vooral gezellig en leuk

Niet overbodig om te benoemen is het feit dat je kleuter vooral plezier moet kunnen beleven aan het gymmen. Veel ouders zetten, bewust of onbewust, hun kleine kinderen onder druk om het onderste uit de kan te halen en op hoog niveau te presteren. Zeker als een kind talent heeft en doorstroomt naar de talentenselectie van de gymnastiekvereniging, is het pushen van je kind om meer te presteren een valkuil waar helaas behoorlijk veel ouders in trappen.

Ouders die hun kroost te veel pushen om meer en beter te presteren, zadelen hun kind(eren) met een hoop ellende op. Niet alleen kunnen lichamelijke klachten en blessures hiervan het gevolg zijn, maar ook kan een kind psychologisch in de knel raken. Kinderen die voortdurend worden gepusht om topprestaties te leveren, kunnen faalangst, depressies en een negatief zelfbeeld ontwikkelen waar ze daarna nog jarenlang last van kunnen hebben.