8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

In de vroege ochtend van 15 op 16 mei 2009 werd ik een wees. De navelstreng die mij nog verbond met mijn ouderlijk gezin stierf geheel onverwacht in het holst van de nacht, ervoor zorgend dat ik plotseling de laatst overgeblevene was. De taak die bij mij rust, is het ervoor zorgen dat zij herinnerd worden. Mijn moeder, mijn zus én mijn vader. En ik vraag me af; Hoe deed mama dat nou altijd?

Zij kwam niet door de deur

In die bewuste nacht was mijn zoontje van 16 maanden de halve nacht ontroostbaar aan het huilen. Het tijdstip waarop hij ongeveer in slaap viel, drie uur in de ochtend, bleek later bij benadering het moment van overlijden van mijn moeder. Hoewel onze band niet bijzonder goed was, mis ik haar in vele dingen en op verschillende momenten. In eerste instantie was er natuurlijk de praktische kant; we hadden plotseling geen oppas meer, terwijl er ineens veel zaken geregeld moesten worden. De begrafenis bijvoorbeeld en later de erfenis, het huurhuis moest opgezegd en uitgeruimd worden, terwijl ik ook nog 7 maanden zwanger was.

Hoe-deed-mama-dat-nou-altijd-kraamfeest-en-ze-was-er-niet

Toen de baby geboren was, een prachtige meid, kwam mijn moeder niet langs. Dat raakte me eigenlijk pas écht op het kraamfeest dat we hielden omdat we geen kraamvisite wilden ontvangen. Een feest was op dat moment dé oplossing. En zij, zij was er niet. Zij kwam niet door de deur om haar kleindochter in de armen te nemen, te verwelkomen. Dat deed pijn. Dat doet nog steeds pijn, als ik eraan terugdenk.

‘Omdat ik het zeg’

De cakes die ik bak, maak ik naar een recept van haar, met eigen aanpassing. De nieuwjaarswafels zijn een onuitwisbare, onverwoestbare, dierbare traditie uit haar familie. Er zijn dingen die ik absoluut, beslist, anders doe. Toch hoor ik haar woorden nog wel eens uit mijn mond rollen: ‘omdat ik het zeg’, bijvoorbeeld. Dat is wel herkenbaar voor iedere moeder, denk ik zo.

hoe deed mama dat nou altijd - nieuwjaarsrolletjes met slagroom kniepertjes

Lekker, maar….anders

Naast het missen om de praktische kant, is er ook het gemis van mijn moeder om haar moeder-zijn. Toen ik kanker kreeg, heb ik het enorm gemist om haar even te kunnen bellen om te zeggen ‘mam, ik voel me enorm klote vandaag’. Sommige gerechten die ik mis uit mijn kindertijd zullen mijn kinderen nooit proeven.

Ik heb de recepten niet en hoewel ik diverse pogingen ondernomen heb, ben ik niet in staat om de smaak, textuur en liefde van de gerechten te evenaren. Zelfs niet bij benadering. Eén voorbeeld is snijbonensoep, die we alleen maar aten in de zomer. Hoe moeilijk kan het zijn? Hoe deed mama dat nou? Bouillon, aardappels, snijbonen en varkensvlees samenvoegen tot een soep; het lijkt zo makkelijk, maar toch is die nooit zoals het was in mijn herinnering.

Nog zoiets, mijn moeders linzensoep. Héérlijk vond ik die. Ik ben een echt ‘soepmens’ en deze is een van mijn favorieten. Natuurlijk gaan er linzen in, plus soepgroenten en balletjes gehakt, soms deed ze er ook knakworstjes in. Maar hoe maakte ze de bouillon?

Dan is er nog wat mijn zus en ik vroeger ‘prut’ noemden. Dat is een schotel van kip, ui, uitgebakken spekjes en gebakken aardappelen. Serieus, de prut die wij hier thuis maken is lekker, maar…. ánders.

Ik heb daarom besloten om niet meer te proberen die maaltijden na te maken…

hoe deed mama dat nou altijd - handjes die stukjes brownies pakken

Het geheime ingrediënt

Wat had mijn moeder dan voor geheim ingrediënt dat niet in mijn keukenkastje te vinden is? Dat geheime moeder-ingrediënt, zit dat ook in de pannenkoeken die ik voor mijn kinderen bak? In de vers gebakken broodjes die ik op tafel zet? In de zelfgebakken cakes, taart, koekjes en brownies waar ze niet van af kunnen blijven? Hoe ervaren mijn kinderen dat?

Hoe deed mama dat nou altijd?

Nu ik dit zo schrijf, merk ik de noodzaak van het opschrijven van mijn recepten voor later. Ik bemerk de noodzaak van het mijn kinderen leren hoe ze ‘mijn’ pannenkoeken, rijst, broodjes, soepen, maaltijden, gebak kunnen maken; dan hoeven ze later niet vertwijfeld met een pak bloem te rommelen en te denken ‘hoe deed mama dat nou altijd?’

pannenkoek in de vorm van een hart - hoe deed mama dat nou