Als je zwanger bent is dat een hele blijde gebeurtenis. Er groeit nieuw leven in jou en dit is ontzettend bijzonder. Een moment uit je leven dat je nog heel veel jaren bij zal blijven.

Er zijn heel veel mooie aspecten aan het zwanger zijn maar helaas zijn er ook een aantal minder prettige kanten aan het zwanger zijn. Dit zijn voornamelijk klachten die tijdens de zwangerschap kunnen optreden. Bijvoorbeeld buikpijn en zwanger zijn. In dit artikel lees je er meer over. We vertellen je meer over de verschillende oorzaken van buikpijn tijdens je zwangerschap, hoe het voelt als je net zwanger bent en waar je buikpijn kunt hebben als je zwanger bent.

Buikpijn en zwanger komt vaak voor

Het hebben van buikpijn en zwanger zijn is iets wat veel voorkomt. Dit is niet iets om je direct zorgen over te maken. Buikpijn en zwanger is één van de  zwangerschapskwaaltjes dat echt bij heel veel zwangere vrouwen voorkomt.

Last van buikpijn tijdens je zwangerschap

Buikpijn kan om verschillende redenen ontstaan tijdens de zwangerschap. Je moet er rekening mee houden dat je lichaam verandert. Je buik wordt een stuk groter en dit kan klachten met zich meebrengen. Sommige vrouwen krijgen last van hun onderrug, andere vrouwen krijgen buikpijn. En sommige vrouwen ervaren het beiden.

Het hebben van buikpijn en zwanger zijn hoeft niet direct alarmerend te zijn. Wel is het belangrijk om het goed in de gaten te houden als je last hebt van buikpijn en zwanger bent, zodat je er wel naar kunt handelen op het moment dat de pijn erger aanvoelt. Buikpijn tijdens de zwangerschap voelt heel anders dan reguliere buikpijn. Je zult verschillende pijnen kunnen ervaren en deze ook van elkaar kunnen scheiden. Het is belangrijk dat je zelf goed in de gaten houdt hoe lang de pijn duurt en welke bijkomende klachten je nog meer ervaart.

We zullen in dit artikel over buikpijn en zwanger zijn verschillende soorten buikpijn tijdens de zwangerschap bespreken en uitleggen wanneer het belangrijk is om aan de bel te trekken bij een arts.

Hoe voelt buikpijn als je net zwanger bent?

Veel vrouwen die net zwanger zijn, hebben last van een menstruatieachtige buikpijn. Als je last hebt van deze buikpijn en zwanger bent, wordt dit vaak veroorzaakt door de korte banden waarmee de baarmoeder vastzit aan het schaambot en het stuitje. Deze banden kunnen overrekt raken door de groei van je baarmoeder.

Deze menstruatieachtige buikpijn komt vooral voor als je net zwanger bent. Je hebt er meer last van als je moe bent en is meestal volkomen onschuldig. Een warm bad of een warme kruik op de zere plek helpt vaak om de pijn te verzachten.

Warme kruik tegen buikpijn zwanger

Waar heb je buikpijn als je zwanger bent?

Je kunt last hebben van stekende pijn in de bovenbuik als je zwanger bent, pijn in je onderbuik tijdens de eerste weken van je zwangerschap, krampen in je onderbuik en steken in je onderbuik zijn pijnen die vaak voorkomen tijdens de zwangerschap. Dit zijn meestal onschuldige vormen van buikpijn. Maar als je last hebt van buikpijn als je zwanger bent kun je ongerust worden. Het is natuurlijk een spannende tijd met een baby in je buik. Je wil dan natuurlijk graag weten wat de oorzaak van de buikpijn is.

Pijn in de onderbuik tijdens de eerste weken van je zwangerschap kunnen veroorzaakt worden door de innesteling. Dit komt net als de eerdere genoemde menstruatieachtige buikpijn regelmatig voor. Ook kun je, meestal vanaf het tweede trimester, last krijgen van pijn aan de zijkant van de buik tijdens je zwangerschap. Deze pijn wordt veroorzaakt door de lange banden en dit wordt vaak bandenpijn genoemd.

Ook harde buiken zorgen voor pijn in je buik als je zwanger bent. Deze pijn is niet heftig, maar meestal licht en duurt niet zo lang. Een enkele keer kan een aanhoudende, zeurderige pijn in je onderbuik ook wijzen op een urineweginfectie.

Tegen het einde van je zwangerschap gaat je lichaam zich voorbereiden op de bevalling. Je kunt dan voorweeën krijgen die zorgen voor buikpijn. Ook het gevoel van deze weeën lijkt op een menstruatieachtige pijn die onregelmatig op komt zetten en niet sterker wordt.

Is je bevalling nog niet begonnen? Dan is heftige buikpijn nooit normaal. Het is dan belangrijk om een arts te raadplegen.

Buikpijn en zwanger: oorzaken die minder ernstig zijn

Je lichaam verandert, je buik groeit en hierdoor kunnen pijnen en krampen ontstaan. Er zijn verschillende onschuldige oorzaken die kunnen bijdragen aan het hebben van buikpijn tijdens de zwangerschap. Denk hierbij aan buikkramp bij innesteling, buikpijn door een groeiende baarmoeder, obstipatie, een opgeblazen gevoel in de buik en winderigheid als je zwanger bent.

Buikkramp bij de innesteling: steek in onderbuik zwanger

Eén van de meest voorkomende buikkrampen tijdens de zwangerschap is pijn in de onderbuik. Dit komt vooral voor tijdens de beginfase van je zwangerschap en wordt ook wel een innestelingspijn genoemd. Tijdens een innesteling nestelt de bevruchte eicel zich namelijk in de baarmoederwand. Soms gaat dit gepaard met pijn, maar meestal niet. Heb je hier last van, maak je vooral geen zorgen.

Buikpijn door een groeiende baarmoeder

Je lichaam verandert als je zwanger bent, je buik groeit. Zo ook je baarmoeder. Dit kan voor pijnen en krampen zorgen. Ook dit is niet direct iets om je zorgen te maken. Een groeiende baarmoeder is een veelvoorkomende oorzaak als je last hebt van buikpijn en zwanger bent.

Een opgeblazen gevoel zwanger, obstipatie of winderigheid

Tijdens je zwangerschap worden er veel hormonen zwangerschapshormonen aangemaakt. Deze zwangerschapshormonen hebben invloed op je gehele lijf en alles wat er binnen je lijf gebeurd. Zo heeft het ook een invloed op je spijsvertering. Je kunt hierdoor last krijgen van je darmen. Je kunt een opblazen gevoel krijgen en merken dat je minder fijn naar de wc kunt. Het kan zorgen voor een heel onprettig gevoel in de buik en je zult je net een ballonnetje voelen. Ondanks dat dit geen prettig gevoel is, kan obstipatie niet direct kwaad.

Buikpijn tijdens je zwangerschap

Ook zijn er genoeg trucjes waarmee je dit opgeblazen gevoel kunt proberen te verminderen. Veel water drinken en vezelrijk eten kunnen hier bij helpen. Denk aan het eten van pruimen, citrusvruchten, volkoren brood, havermout en kikkererwten. Citrusvruchten kunnen goed helpen maar neem hier ook niet te veel van. Dit kan weer voor maagzuur zorgen en dat wil je natuurlijk volkomen. Maar één sinaasappel per dag en de sap van één citroen door een liter water mengen is prima en zal zeer goed helpen.

We hopen dat je met dit artikel over buikpijn en zwanger zijn wat meer gerust gesteld bent en weet dat niet elke buikpijn ernstig hoeft te zijn. Als tip willen we je graag meegeven dat je altijd op je eigen lichaam en intuïtie moet vertrouwen. Als je last hebt van buikpijn en zwanger bent en het voelt niet goed of je maakt je zorgen, trek dan zeker aan de bel bij een arts.

Buikpijn en zwanger: wanneer een dokter bellen?

Zoals we eerder aangaven is het niet altijd alarmerend wanneer je buikpijn ervaart tijdens de zwangerschap. Toch kunnen er sommige buikpijnen zijn die een stuk ernstiger kunnen zijn dan je initieel verwacht. Deze pijnen kunnen gevaarlijk zijn voor je zwangerschap, voor zowel jou als je baby. Het is daarom belangrijk dat je het extra goed in de gaten houdt. Een kramp hier en daar hoort er helaas bij. Maar bij langdurige krampen en buikpijnen is het goed om even naar je huisarts te bellen.

Waar moet je op letten?

Als jouw buikpijn een aantal uur aanhoudt, neem dan direct contact op met je huisarts. Soms zul je merken dat je buikpijn ook gepaard gaat met andere klachten. Dan is het helemaal belangrijk om snel aan de bel te trekken. Een aantal voorbeelden van deze klachten kunnen zijn:

  • Koorts
  • Misselijk
  • Overgeven
  • Bloedverlies
  • Pijn in de onderrug
  • Branderig gevoel bij het plassen

Buikpijn en onderrugpijn zwanger

Deze klachten zouden te maken kunnen hebben met ernstige aandoeningen tijdens je zwangerschap, zoals:

Blaasontsteking

Als je zwanger bent, heb je meer kans op een blaasontsteking. Wanneer je een blaasontsteking hebt, heb je vaak last van pijn in je onderbuik, net boven je schaambeen. Het is belangrijk om om een blaasontsteking goed te behandelen, omdat het anders kan zorgen voor een nierbekkenontsteking met eventueel een vroeggeboorte als gevolg. Zorg dus dat je direct een dokter bezoekt als je denkt dat je een blaasontsteking hebt tijdens je zwangerschap.

Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging wordt niet altijd goed opgemerkt. Last van een zeurende of stekende pijn in je bovenbuik als je zwanger bent is één van de symptomen van een zwangerschapsvergiftiging. Het is dan ook belangrijk om als je last hebt van buikpijn en zwanger bent, deze symptomen goed te herkennen.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kun je last hebben van lichte buikpijn in het begin van je zwangerschap. Deze pijn wordt erger als je verder in je zwangerschap bent. Je kunt dan hevige pijn in je buik of bekken voelen.

Loslatende placenta

Een loslatende placenta zorgt voor een heftige pijn in je onderbuik die niet weggaat en steeds erger wordt. Het zorgt voor een gevaarlijke situatie voor jou en je baby. Meestal gaat het samen met bloedverlies, maar dit hoeft niet zo te zijn. We kunnen niet genoeg benadrukken dat het zeer belangrijk is dat je bij erge buikpijn meteen contact opneemt met een arts.

Miskraam

Als je last hebt van buikpijn en zwanger bent, denken veel vrouwen dat er iets mis is. Helaas kan pijn in je onderbuik als je zwanger bent, ook het gevolg zijn van een miskraam. Zeker in het eerste trimester kan dit het geval zijn.

Buikpijn en zwanger naar een dokter bellen

Schaam je niet als je vragen hebt over buikpijn en zwanger

Elke vrouw is zich heel bewust van haar lichaam. Je herkent al snel of een pijn bekend is of dat het een nog onbekende pijn voor je is. Merk je dat het echt niet goed zit, bel dan direct je huisarts. Dat willen we echt graag benadrukken. Vaak kunnen vrouwen last hebben van schaamte of de angst dat ze zich aanstellen omdat iedereen zegt dat ‘buikpijn en zwanger hoort’. Luister hier absoluut niet naar. Jij kent je lichaam als geen ander. Jij weet wat je voelt en ook jij mag om hulp vragen als je last hebt van buikpijn en zwanger bent.

Een zwangerschap kan zo fragiel zijn, neem altijd het zekere voor het onzekere. Nogmaals, het is niet direct nodig aan de bel te trekken als je wat pijn ervaart. Als de pijn langer dan 2,5 uur – 3 uur duurt is het wel echt verstandig om even contact op te nemen met je huisarts.