Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als bonusmoeder is het zoeken naar jouw plek binnen het samengestelde gezin. Welke woorden zijn gepast tegenover je bonuskinderen? Hoeveel betrokkenheid is te veel als het gaat om opvoeding? En wat mag je eigenlijk verwachten van je bonuskinderen? Moederdag kan een bijzondere dag zijn, maar ook een met gemengde gevoelens voor een bonusmoeder. Wat staat je te wachten op Moederdag in een samengesteld gezin?
Mijn eerste Moederdag als bonusmoeder
Ik herinner me nog goed de eerste Moederdag die ik meemaakte als onderdeel van een samengesteld gezin. Die ochtend waren de twee zoons van mijn man bij ons, simpelweg omdat het onze dag was. ‘Gezellig’, dacht ik. Samen ontbijten en dan brengen we ze naar hun moeder.
Maar echt gezellig was het niet. De jongens waren ontzettend verdrietig dat ze deze ochtend niet bij hun eigen moeder konden zijn. Een dubbel gevoel bekroop me. Natuurlijk begreep ik hun teleurstelling en het loyaliteitsconflict naar hun moeder toe. Ik ben immers niet hún moeder. Maar toch deed het me pijn. Als bonusmoeder investeer je zoveel in de kinderen van het samengestelde gezin, maar die waardering op Moederdag is niet altijd vanzelfsprekend.
Waardering en uitdagingen
Wel de lusten, niet de lasten, wordt er wel eens gezegd. Maar in mijn ervaring is het anders. De uitdagingen zijn er wel degelijk, en ik draag ze met me mee. Hoewel mijn man het meeste doet voor mijn bonuskinderen, probeer ik ook mijn steentje bij te dragen. Van halen en brengen tot broodjes smeren en troosten bij verdriet. Soms zet je jezelf daarbij op de tweede plaats. Maar ongeacht hoeveel liefde je geeft, aan het einde van de dag knuffelen ze toch liever met papa dan met hun bonusmama. Althans, zo gaat het bij ons.
Herkenning door een eigen bonusouder
Zelf ben ik ook opgegroeid met gescheiden ouders. Toen mijn moeder een nieuwe partner kreeg, vond ik het moeilijk om hem te accepteren, laat staan waarderen. Ik begrijp de gevoelens van mijn bonuskinderen dus maar al te goed. Het loyaliteitsconflict, de hoop dat hun ouders weer samenkomen, en de zoektocht naar mijn rol in hun leven. Achteraf besef ik hoeveel mijn bonusvader voor mij heeft gedaan, en daar ben ik hem enorm dankbaar voor. Maar destijds kon ik dat niet uiten, laat staan hem een vaderdagcadeau geven. Ik had immers maar één echte vader.
5 tips voor Moederdag in een samengesteld gezin
Terug naar Moederdag als bonusmoeder. Het verschilt natuurlijk enorm van (samengesteld) gezin tot gezin. Maar in de basis hebben ze maar één echte moeder. Alles wat jij doet is, inderdaad, ‘bonus’. Dus hoe ga je om met Moederdag als bonusmoeder?
Vanuit mijn eigen ervaring deel ik 5 tips die mij hierin hebben geholpen:
- Erken het gevoel van je bonuskinderen. Hoe ingewikkeld het ook allemaal is, voor de kinderen is het allemaal nog ingewikkelder. Vooral in het begin is het zoeken naar hun en jouw plek. Geef ze de ruimte en tijd om door dit proces heen te gaan.
- Heb geen verwachtingen. Wanneer je geen verwachtingen hebt, kun je ook niet teleurgesteld worden. Natuurlijk zou het mooi zijn om een bloemetje of een tekening van je bonuskinderen te krijgen, maar op deze dag draait het toch echt om hun biologische moeder. Zelf help ik mijn bonuskinderen om een cadeautje voor hun moeder te maken of kopen.
- Praat met je partner. Het is heel normaal om gemixte gevoelens te hebben over Moederdag, erkenning en waardering. Probeer je kwetsbaar op te stellen naar je partner en je gevoelens en onzekerheden met hem te delen. Mijn partner geeft me altijd iets met moederdag waar hij bij schrijft hoeveel hij het waardeert wat ik voor zijn kinderen doe. Hierdoor voel ik me gezien en erkend in mijn rol.
- Plan een ‘Bonus Moederdag’ – of is het woord ‘moeder’ erg beladen? Verzin dan zelf een leuke naam voor deze dag. Een dag die in het teken staat van jullie samengestelde gezin en jouw rol hierin. Plan bijvoorbeeld een leuk uitje op die dag met elkaar.
- Waardeer jezelf – Waardering is een normale en menselijke behoefte. Vergeet niet om ook jezelf te waarderen. En om jezelf liefde, aandacht en rust te geven. Het (samengestelde) gezinsleven kan best overweldigend zijn.
Verwen jezelf op Moederdag
In het kader van zelfwaardering, kun je op Moederdag ook juist jezelf een cadeautje geven. Een moment van rust en aandacht voor jezelf. Samen met Meer voor Mama’s ontwikkelden we de Pot Vol Liefde special edition. Een pot met 52 kaartjes om jezelf eraan te herinneren hoe bijzonder je bent en dat je, naast het zorgen voor iedereen, je ook voor jezelf mag zorgen. Vergeet niet hoe waardevol je bent. Voor je gezin én voor jezelf.