Het lichaam van de baby raakt steeds meer in verhouding: het hoofd is minder groot vergeleken met de rest van het lichaam. Een baby van 13 maanden ontwikkelt nog steeds, maar minder sterk dan in het afgelopen jaar. Als een baby 13 maanden is kan hij steeds beter taal begrijpen en zelf praten.

Baby 13 maanden: Het uiterlijk wordt minder baby-achtig

Je baby is alweer 1 jaar oud. Dat zie je niet alleen aan alles wat hij al kan, maar ook aan zijn uiterlijk. Je baby ziet er niet meer echt uit als een baby; het lichaam raakt steeds meer in verhouding. Het hoofd is niet meer zo groot in verhouding tot de rest van het lichaam. Als een baby 13 maanden is, spreek je ook wel over een dreumes in plaats van een baby. Jouw dreumes is nog steeds volop in de weer met het ontdekken van de wereld om hem heen. Hij ontdekt steeds weer nieuwe dingen en geniet van alle kleine dingen des levens. En jij geniet met hem mee.

baby-13-maanden-verandering-gezicht

Ontwikkeling als je baby 13 maanden oud is: je baby kan steeds meer woorden zeggen

Als een baby zijn eerste verjaardag heeft gehad, dan gaat zijn ontwikkeling iets minder snel dan in het eerste jaar van zijn leven, hoewel je baby nog steeds nieuwe dingen leert, groeit en bloeit. Met name in zijn taal en cognitie ontwikkelt je baby zich in zijn tweede levensjaar. Ook krijgt je baby van 13 maanden steeds langere haren en heeft hij zijn definitieve oogkleur gekregen. Is deze nog hetzelfde als bij de geboorte of is hij veranderd?

Motorische ontwikkeling

Als een baby 13 maanden oud is dan draagt hij al kledingmaat 74 tot 80. De gemiddelde lengte van een baby van 13 maanden is 76 centimeter en het gemiddelde gewicht is 10 kilogram. Zijn voeten hebben waarschijnlijk een maat tussen de 19 en 24. In baby schoenmaat zit een sterk onderling verschil. Meestal hebben jongens grotere voeten dan meisjes; net zoals mannen grotere voeten hebben dan vrouwen. Steeds zelfstandiger beweegt jouw dreumes zich binnen- en buitenshuis. Hij tijgert, kruipt of schuift op zijn billen van de ene naar de andere plek.

Het kan zelfs zo zijn dat jouw baby zich al op trekt aan tafels en andere meubels en gaat staan. Het duurt dan waarschijnlijk niet lang meer voor hij gaat leren lopen. Of stapt jouw kleintje al iedere dag vrolijk door het huis? Het fijne aan lopen is, dat jij straks veel minder hoeft te bukken en tillen.

Als je baby eenmaal loopt dan moet je wel nog meer op je hoede zijn, omdat jouw kleintje binnen no time van de ene naar de andere plek kan komen, ook op plekken waar je hem liever niet wilt hebben, zoals bij jouw hete kop thee, scharen, messen, schoonmaakartikelen en kleine objecten die hij in de mond kan stoppen. Hoog tijd om je huis veilig en babyproof te maken!

Zintuigelijke ontwikkeling

Als je baby 13 maanden is, ontdekt hij de wereld met een rijkdom aan kleuren, geuren, geluiden, smaken en structuren. Steeds sterker en gedetailleerder kan je baby van 13 maanden alles om hem heen waarnemen. Dat maakt de wereld voor hem tot een grote pracht en praal.

baby-13-maanden-zintuigelijke-ontwikkeling

Cognitieve ontwikkeling

Dat een actie reactie bij anderen oproept, dat wist jouw baby al. Als je baby 13 maanden is, gaat je baby steeds meer verbanden leggen. Als je baby ziet dat jij zijn jas pakt, dan weet jouw baby dat jullie naar buiten gaan. Als jij een bord pakt voor je baby dan weet jouw baby dat hij straks gaat eten. Je baby leert deze verbanden door herhaling en door jouw gedrag te imiteren. Oorzaak-gevolg wordt steeds begrijpelijker als je baby 13 maanden oud is.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Je voelt al een hele tijd een sterke band met je baby; misschien zelfs al vanaf het moment dat hij nog in jouw buik zat. Jouw baby voelt dit ook al van begin af aan. Emotioneel zijn jullie eigenlijk al van begin af aan met elkaar verbonden. Sociaal leert jouw baby ook steeds meer bij. Je baby leert vooral dat hij los staat van jou, dat hij een eigen individu heeft. Hij krijgt een eigen bewustzijn en creëert daarmee een eigen wil. Je kunt hier nog niet spreken van een peuterpuberteit, maar de aanloop er naartoe is er al.

Alles draait bij een baby van 13 maanden om hemzelf. Hij gaat boos reageren als je iets van hem afpakt: ‘Mij’ of ‘Ikke’, roept hij dan. De tranen kunnen bij hem in de ogen springen als hem onrecht wordt aangedaan. Probeer je baby zo goed mogelijk uit te leggen waarom je sommige dingen van hem afpakt: ‘Dit is gevaarlijk; hiermee kun je jezelf pijn doen en dat wil mama niet’. of ‘Dit is van papa en hij wil niet dat dit stuk gaat, dus je mag er niet mee gooien.’

Taalontwikkeling

Wat gaat de taalontwikkeling van jouw baby ineens snel. Kon je baby eerst nog maar een paar woorden zeggen, nu zegt hij er al tientallen. Of praat jouw baby nog helemaal niet of juist al veel meer? Er zijn veel onderlinge verschillen in het tempo en het tijdstip waarop baby’s hun taal ontwikkelen; geen zorgen. De meeste baby’s gebruiken geluidswoordjes voor dieren en objecten, zoals ‘boe’, ‘woef’, ‘tiktak’ en ‘toet’. Zinnen die jij dagelijks gebruikt, worden door jouw baby al goed begrepen. Je baby leert nieuwe woorden bij door te wijzen naar voorwerpen, waarvan jij dan de naam noemt.

Moeder van een baby 13 maanden oud: wordt het moederschap al minder zwaar?

Nu je baby zelfstandiger wordt, ben je al iets minder bezig met zorgtaken. Je hoeft niet meer je baby te voeren, op de arm te dragen, vast te houden in bad en misschien ook nog maar weinig te tillen, omdat hij zelf overal in wil klimmen. Dat kan het leven voor jou iets minder zwaar maken. Je kunt nu wat meer toekijken: hoe je kind eet, zich verplaatst, in bad zit of ergens opklimt. Uiteraard moet je hem daarbij wel goed in de gaten houden, want jouw baby beseft nog niet dat sommige dingen gevaarlijk zijn.

Je vrijheid is dus nog niet echt minder, maar je handen heb je al wel weer iets meer vrij. Als je baby 13 maanden is, krijgt hij weer last van verlatingsangst en eenkennigheid. Dat kan jouw als moeder juist weer wat meer energie gaan kosten.

babyhoroscoop tweelingen -moeder leest baby voor

Wat moet je doen als je baby 13 maanden is?

Je hoeft niet meer naar het consultatiebureau als je baby 13 maanden is. Je hebt dus geen verplichting. Wat je kunt doen, is zijn taal stimuleren. Dat doe je door veel met je baby te praten. Alles wat je doet te benoemen; uiteraard in simpele woorden, zodat je kleintje je kan proberen te begrijpen. Vertel als je baby nieuwsgierig is naar voorwerpen hoe ze heten en wijs dingen aan en vertel hoe ze heten.

Tip van de maand: Leer je baby dat er verschillende kleuren zijn

Nu je baby 13 maanden is, en hij zo druk bezig is met het leren van nieuwe woorden en al goed kan zien, is het een goed moment om je baby te leren dat er verschillende kleuren zijn. Wijs voorwerpen met verschillende kleuren aan en benoem de kleur. Leg voorwerpen met dezelfde kleuren bij elkaar, zodat je baby goed ziet wat jij bedoelt. Je baby zal niet direct vlekkeloos alle kleuren nazeggen en weten, maar hij snapt misschien al wel dat je kleuren kunt onderscheiden. Dat laat hij jou misschien wel zien, door zelf ook voorwerpen te gaan sorteren met dezelfde kleur.