Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2024

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Ontstoken ogen bij je baby is vervelend en kan verontrustend zijn. Omdat kleine baby’s je niet kunnen vertellen wat pijn doet of wat verkeerd is, is het belangrijk om goed te letten op tekenen van ontstoken ogen bij je baby. Enkele symptomen zijn onder andere meer gezwollen oogleden, tranen, afscheiding of roodheid.

Als je dergelijke problemen opmerkt, neem dan voor alle zekerheid contact op met je arts, zodat je baby zo snel mogelijk de juiste zorg krijgt. Een lichte roodheid van de oogbol kan het gevolg zijn van een milde ontsteking. Normaal gesproken hoeft dit niet behandeld te worden en gaat het vanzelf over. Maar soms kunnen klevende ogen zich ontwikkelen tot conjunctivitis (infectie van het oog). Dat moet behandeld worden. Mogelijke oorzaken van ontstoken ogen bij je baby op een rij:

Ontstoken ogen bij je baby huilen en slapen

1. Gezwollen ogen door huilen en slapen

Als je baby een ernstige huilbui krijgt, kan hij of zij er gezwollen ogen aan overhouden. Eigenlijk is het net als bij volwassenen: als je heel lang huilt, worden je ogen rood en dik. Deze zwelling wordt veroorzaakt door een grotere hoeveelheid bloed die door het gebied stroomt. Zodra je baby kalmeert, verdwijnen de wallen ook weer. Een baby die in een ongemakkelijke houding of gedurende langere tijd slaapt, kan ook wakker worden met dikke en gezwollen ogen. Bijvoorbeeld als je kindje niet goed heeft geslapen of een zeer onrustige nacht achter de rug heeft.

2. Geblokkeerd traanbuisje

Veel baby’s krijgen wel eens te maken met waterige of plakkerige ogen. Als dit vaker gebeurt, dan kan de oorzaak zijn dat de traanbuisjes zich te langzaam volledig ontwikkelen. Ongeveer één op de vijf baby’s wordt geboren met traankanalen die niet volledig zijn ontwikkeld en die één of beide ogen beïnvloeden. Meestal is het niets ernstigs. Je zult waarschijnlijk wel wat plakkerig materiaal van je baby’s oogje moeten wegvegen. Zolang de oogbal van je baby gezond en wit is en hij of zij er niet al teveel last van heeft, dan is er niets ernstigs aan de hand.

Het probleem verdwijnt meestal zodra de traanbuisjes van je baby uitkomen. Dit gebeurt normaal gesproken binnen een paar weken, maar bij sommige baby’s kan het ook enkele maanden duren. De kleverige stof op het oogje van je baby kun je wegvegen met een vochtig wattenschijfje dat is bevochtigd met steriel water (gekookt en afgekoeld water). Om de paar uur het traankanaal van je kleintje masseren, met zachte druk op de buitenkant van de neus, kan helpen om blokkades op te lossen en het traankanaal helpen zich te ontwikkelen.

Als het traankanaal na 12 maanden nog steeds geblokkeerd is, moet je je huisarts raadplegen. Die kan je baby naar een oogspecialist verwijzen. De specialist kan een procedure uitvoeren, waarbij een zeer dun instrument in het traankanaal wordt geplaatst om het te openen.

ontstoken ogen bij je baby

3. Blefaritis; resultaat van ontstoken ogen bij je baby

Het ooglid heeft een olieklier, dat soms verstopt en ontstoken kan raken. Het resultaat is blefaritis, ontsteking van het ooglid. Deze ontsteking is het duidelijkst in de ochtenduren, na een nacht slapen. De verschijnselen zijn gezwollen oogleden, korstvorming op de wimpers, zachtheid van de oogleden en het gevoel dat er iets in het oog zit. Je baby kan het constant proberen uit te wrijven. Met warme oogkompressen kun je de talg in de talgkliertjes en de korstjes tussen de wimpers zachter maken en gemakkelijker verwijderen.

Het duurt ongeveer 10 minuten voordat de talg in de oogleden smelt en daardoor makkelijker uit de talgklier komt, dus het is belangrijk om daar rekening mee te houden bij het aanbrengen van de kompressen. Gebruik een washandje of zakdoek als kompres. De doek moet voldoende warm blijven en dus regelmatig opnieuw met warm water verwarmd worden. Bij hardnekkige blefaritis kan je oogarts een oogzalf voorschrijven met antibiotica, al dan niet met corticosteroïden.

4. Ontstoken ogen bij je baby door een allergie

Allergieën kunnen allerlei oogproblemen veroorzaken: traanogen of rode en/of gezwollen ogen is daar één van. Bij een pasgeboren baby worden er in het ziekenhuis druppels in zijn of haar ogen gebracht om infecties te helpen voorkomen. Deze druppels kunnen ervoor zorgen dat de ogen van je baby de eerste paar dagen opzwellen.

Er zijn verschillende oorzaken voor ontstoken ogen bij je baby door een allergische reactie zoals sigarettenrook, huidschilfertjes van huisdieren, pollen en antibiotica. Soms kan een kind vrij snel een allergie ontwikkelen, dus het is goed te bedenken aan welke stoffen of omstandigheden ze recentelijk zijn blootgesteld.

ontstoken ogen strontje en talgklierzwelling

5. Strontje en talgklierzwelling

Als je kind een zacht rood knobbeltje op het ooglid heeft, kan het een strontje zijn. Een strontje (de medische naam is hordeolum) is een ontsteking in de vorm van een puistje. Het komt vlak langs de rand van het ooglid voor en kan opgezwollen en pijnlijk worden. Soms komt het ook voor ín het ooglid. De meeste strontjes zijn wel pijnlijk en vervelend, maar verdwijnen gelukkig binnen een paar dagen zonder dat een medische behandeling nodig is.

Soms kan je baby ook een talgklierzwelling op het oogje hebben. Je ziet dan een knobbel op het ooglid, vergelijkbaar met een strontje. Een talgklierzwelling is groter dan een strontje, maar doet in de meeste gevallen helemaal geen pijn. Het verdwijnt meestal vanzelf als het met rust gelaten wordt.

6. Ontstoken ogen bij je baby door oogletsel

Als je kind letsel heeft opgelopen aan het oog of aan het gebied eromheen, kan zwelling optreden. Dit kan de vorm aannemen van een blauw oog, ontsteking, gezwollen ogen, roodheid en dergelijke. Soms kan bij een hoofdwond ook sprake zijn van gezwollen ogen. Het gebeurt ook wel eens dat pasgeboren baby’s met lange vingernagels tijdens de eerste paar dagen van het leven onbewust krasjes maken op en/of rond hun ogen. Dit kan leiden tot ontstoken ogen bij je baby en in een enkel geval tot een afschilfering van het hoornvlies, die optreedt wanneer het kind de ogen met een vingernagel krast.

Conjunctivitis externe weergave en verticale sectie van de menselijke ogen

7. Conjunctivitis

Als het oog van je baby roze lijkt, dan is er waarschijnlijk sprake van conjunctivitis. Dit betekent dat het bindvlies/slijmvlies van het oog ontstoken is. Het bindvlies is het membraan dat de oogleden van je baby en het witte deel van zijn oog bedekt. Conjunctivitis kan worden veroorzaakt door een infectie, allergie of irritatie van iets dat in het oog komt. Conjunctivitis kan heel erg jeuken en pijnlijk zijn voor je baby, maar het is zelden ernstig.

Infectieuze conjunctivitis wordt veroorzaakt door bacteriën of een virus dat in het oog komt. Het is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk van persoon tot persoon worden doorgegeven. Als je baby infectieuze conjunctivitis heeft, kan hij rode, pijnlijke, tranende ogen hebben en wakker worden met zijn oogleden aan elkaar geplakt. Het kan in één oog beginnen en zich vervolgens naar het andere oog verspreiden.

Je baby kan ook infectieuze conjunctivitis ontwikkelen als hij hoest of verkouden is. Je kunt je baby behandelen door zijn oog te baden met warm water en watten (afgekoeld gekookt water) om eventuele korstvorming te verwijderen en zijn oog schoon te houden. Doe dit een paar keer per dag en zorg ervoor dat je je handen voor en na het wassen goed reinigt. Je kunt je baby ook speciale (vrij verkrijgbare) oogdruppels geven. Hiervoor kun je je apotheker om advies vragen. Neem altijd contact op met je huisarts als je twijfelt over wat je moet doen.

Als de conjunctivitis niet binnen een week of twee weken overgaat of je kleintje veel ongemak bezorgt, ga dan altijd naar de huisarts. Je arts kan oogdruppels met antibiotica voorschrijven.

8. Neonatale conjunctivitis

Het is goed te weten dat gezwollen ogen of zelfs rode vlekken op het witte deel van de ogen normaal zijn na de geboorte. Dit type gezwollen ogen bij baby’s zal na een paar dagen verdwijnen. Als je baby minder dan een maand oud is, raadpleeg dan altijd je arts voor advies. Conjunctivitis bij een pasgeborene kan een teken zijn van een ernstiger infectie, zoals chlamydia. De baby kan een dergelijke infectie bij de geboorte opgelopen hebben.

Een dergelijke oogaandoening staat bekend als bacteriële conjunctivitis of oogbindvliesontsteking. Dit probleem kenmerkt zich door rode en gezwollen ogen en oogafscheiding. De meest voorkomende oorzaken van dit probleem zijn de geslachtsziekten chlamydia en gonorroe, hoewel herpes dit ook kan veroorzaken. Herpes-ooginfecties komen minder vaak voor dan die veroorzaakt door gonorroe en chlamydia.

De moeder heeft mogelijk geen symptomen op het moment van bevalling. Ze kan echter nog wel bacteriën of virussen dragen die dit probleem kunnen veroorzaken. De behandeling bestaat meestal uit de toediening van oogzalf met 0,5% erythromycine. Je pasgeboren baby moet dit binnen 1 uur na de geboorte toegediend krijgen als profylaxe. Wanneer een dergelijke oogontsteking niet wordt behandeld, kan het leiden tot blindheid.

Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts!

conjunctivitis rode ogen met infectie ontstoken ogen

9. Allergische conjunctivitis

Als je baby allergische conjunctivitis heeft, kunnen beide ogen worden aangetast en kunnen ze erg jeuken. Soms is meteen duidelijk wat de oorzaak kan zijn; je baby kan zwelling van de ogen of roodheid ontwikkelen bijvoorbeeld net na het aaien van een kat. Je baby kan vatbaar zijn voor allergische conjunctivitis als hij andere allergieën heeft, zoals astma.

Ga met je baby naar je huisarts als je denkt dat hij allergische conjunctivitis heeft. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een kinderarts of allergoloog, die bij constatering van allergische conjunctivitis bijvoorbeeld anti-histamine oogdruppels kan voorschrijven.

10. Irriterende conjunctivitis

Irriterende conjunctivitis kan optreden wanneer er iets in het oog van je baby komt waardoor het rood en pijnlijk wordt. Een vuiltje bijvoorbeeld, maar het kan ook worden veroorzaakt door sigarettenrook, shampoo of chloor uit zwembaden. Het kan ook gebeuren als een chemische stof per ongeluk in de buurt van de ogen van je kleintje wordt gespat, zoals een huishoudelijk schoonmaakmiddel. Als het oog van je baby geïrriteerd is door een chemische stof, controleer dan de verpakking op onmiddellijke noodbehandeling en ga meteen naar de spoedeisende hulp. Neem de verpakking van het schoonmaakmiddel mee voor de arts.

Ten overvloede, maar toch: neem bij ontstoken ogen bij je baby geen risico en neem contact op met je huisarts als je twijfelt wat te doen!