Natuurlijk hoop je dat jouw kindje een gaaf huidje heeft. Toch is dit lang niet altijd het geval. Veel kinderen worden geboren met een (onschuldige) huidaandoening of ontwikkelen direct na de geboorte een bepaalde huidaandoening. Zo kan jouw kindje ook te maken krijgen met een ooievaarsbeet. In dit artikel vertellen we wat een ooievaarsbeet precies is, maar ook hoe je deze kunt herkennen, hoe deze huidaandoening ontstaat en hoe deze behandeld wordt.

Wat is een ooievaarsbeet bij baby’s?

Een ooievaarsbeet is een onschuldige huidaandoening, waar je kindje mee geboren kan worden. Heeft je kindje een ooievaarsbeet, dan zie je onschuldige rode en roze vlekjes op de huid in de nek. Dit komt door vaatverwijding. Overigens is je kindje absoluut niet de enige, want maar liefst 40 procent van de pasgeboren kindjes krijgt een ooievaarsbeet.

Het brengt verder geen klachten met zich mee. Ook verdwijnt de vlek vanzelf. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je kindje de rest van zijn of haar leven met een rode vlek rond moet lopen.

Hoe herken je een ooievaarsbeet

Hoe herken je een ooievaarsbeet?

Het belangrijkste symptoom van een ooievaarsbeet zijn de roze en rode vlekken die je op de huid van je kindje ziet. Deze vlekken zijn direct na de geboorte aanwezig. Als je kindje huilt of zich op een andere manier opwindt, kun je de vlekken wat beter zien. De vlekken in de nek van je kindje kunnen een opvallende kleur hebben, maar zijn verder niet opgezet. De huid van je kindje blijft dan ook vlak in het gebied van de plek.

De locatie van een ooievaarsbeet

De meeste baby’s met een ooievaarsbeet, hebben de roze en rode vlekken in de nek. Toch kunnen de vlekken ook ergens anders voorkomen, bijvoorbeeld op het voorhoofd of op de oogleden. Heeft je kindje roze en/of rode vlekken op het voorhoofd? Dan wordt er ook wel gesproken over een engelenkus. Heeft je kindje roze en/of rode vlekken op een andere plek van het lichaam? Dan wordt er ook wel gesproken over zalmvlekken op de huid.

De oorzaak van een ooievaarsbeet

Op de plek waar je kindje een ooievaarsbeet heeft, zijn de bloedvaten een beetje misvormd. Dit klinkt heftig, maar dat is helemaal niet erg. Omdat de bloedvaten een beetje misvormd zijn, staan ze simpelweg wat meer open. Hierdoor komt er meer bloed doorheen. Door de grotere hoeveelheid bloed die er door de bloedvaten stroomt, is de huid wat roder.

Uiteindelijk krijgen de bloedvaten van je kindje vanzelf de juiste vorm. Dit betekent dat de plek vanzelf verdwijnt.

Is een ooievaarsbeet gevaarlijk

Is een ooievaarsbeet gevaarlijk?

Als je een roze en/of rode vlek op de huid van je kindje ontdekt, is het niet zo vreemd dat je je even zorgen maakt. Toch hoef je je nergens zorgen om te maken als je kindje een ooievaarsbeet heeft. Deze huidaandoening is namelijk volledig onschuldig. De vlek geeft je kindje verder geen klachten en zal ook niet groeien.

De oorzaak achter het ontstaan van een ooievaarsbeet klinkt misschien wat heftig, maar in feite is er niets aan de hand als je kindje zo’n plek heeft. Sterker nog, een groot deel van de baby’s wordt met deze vlek geboren. Maak je dus vooral geen zorgen!

Maak je je om de een of andere reden toch zorgen om je kindje, bijvoorbeeld omdat hij of zij wel extra klachten ervaart naast de ogenschijnlijk onschuldige ooievaarsbeet? Dan kun je hem of haar even door de dokter laten onderzoeken. Als je echt het idee hebt dat er iets mis is, is dit natuurlijk altijd verstandig om te doen. Wellicht heeft je kindje nog een andere huidaandoening of zijn er andere klachten. De dokter komt hier vanzelf achter na het onderzoeken van je kleintje.

Ooievaarsbeet of aardbeienvlek?

Heeft je kindje een roze en/of rode vlek die langzaamaan iets groter wordt? Dan heeft je baby waarschijnlijk een aardbeienvlek. Ook als de vlek niet vlak is, maar dik en bobbelig aanvoelt, is er sprake van een aardbeienvlek.

Ooievaarsbeet of wijnvlek?

Heeft je kindje een duidelijke paarse vlek op de huid? In dit geval heeft je kindje waarschijnlijk te maken met een wijnvlek. De wijnvlek gaat meestal niet vanzelf weg. Je kunt je arts laten onderzoeken of je kindje inderdaad een wijnvlek heeft, of niet. Mogelijk heeft hij of zij toch een ooievaarsbeet, maar dan eentje die wat donkerder van kleur is.

De behandeling

Er is geen behandeling beschikbaar voor een ooievaarsbeet. Dit is niet voor niets, maar simpelweg omdat deze huidaandoening compleet onschuldig is. Het is dan ook niet nodig een behandeling te ontwikkelen voor dit babykwaaltje. Daar komt nog bij dat het meestal vanzelf verdwijnt. Ook daarom is een behandeling niet nodig. Je kunt alleen een bezoekje brengen aan de huisarts als je vermoedt dat je kindje mogelijk een andere huidaandoening heeft.

Het verdwijnen van de ooievaarsbeet

Het verdwijnen van de ooievaarsbeet

Zoals al eerder vermeld, verdwijnt de ooievaarsbeet van je kindje vanzelf. Hoe lang dit duurt, verschilt per kind. Het duurt simpelweg even voor de bloedvaten van je kindje goed groeien en de juiste hoeveelheid bloed doorlaten, waardoor de vlekken in de nek of op het gezicht verdwijnen.

Bij sommige baby’s duurt het slechts enkele weken voor de plek verdwenen is. Bij andere baby’s gaan er enkele maanden overheen. Soms duurt het enkele jaren voor de plek weg is, maar dit komt minder vaak voor. Houd over het algemeen rekening met een periode van enkele maanden.

Slechts in zeldzame gevallen blijft de plek aanwezig. Dit komt echter niet vaak voor. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken dat jouw kindje de rest van zijn of haar leven met de ooievaarsbeet rond moet blijven lopen. Is dit wel het geval, dan kun je de vlek met een beetje geluk goed bedekken met haar.