De mental load van het ouderschap

Het ouderschap brengt een overvloed aan vreugde en vervulling, maar ook een scala aan verantwoordelijkheden en uitdagingen. Eén van de meest besproken, maar vaak onderschatte, aspecten van het ouderschap is de mental load. Deze onzichtbare last heeft een enorme impact...

Leuke en makkelijke traktaties

Hieperdepiep hoera! Je kind is jarig en dat is natuurlijk altijd feest. Als je creatief bent en het leuk vindt om te knutselen, dan is een traktatie bedenken en het maken ervan ook een feest. Maar als je niet zo crea bent, even geen inspiratie hebt of weinig tijd om...

Waarom is spelen op de buik voor baby’s belangrijk?

Regelmatig kom ik als kinderfysiotherapeut bij ouders op huisbezoek en merk ik dat baby’s te weinig op hun buik worden gelegd als ze wakker zijn. Sinds een tijdje geldt de regel dat baby’s niet meer op hun buik of in zijligging in bed neergelegd mogen worden om te...

Hoe je wél antwoord krijgt op ‘Hoe was je dag?’

“Hoe was het?”. “Goed.” “Wat heb je allemaal gedaan?”. “Vanalles.” Dit zijn de volledige notulen van het gesprek tussen mij en één van de Zoons op een doordeweekse avond, als we thuis komen na school en werk. Ik heb de jongens een hele dag gemist en ben razend...

Waarom een Citybox een aanwinst is voor elke wijk

In veel buurten is er behoefte aan veilige, leuke en toegankelijke plekken waar mensen samen kunnen komen en bewegen. De Citybox, een sportkooi van het Nederlandse bedrijf IJslander, speelt hier perfect op in. Deze sportkooi is speciaal ontworpen om sporten mogelijk...

Als je borstvoeding geeft of wilt gaan geven, kan het zijn dat je op enig moment ook gaat kolven. Welke kolf kies je dan, een enkelzijdige of dubbelzijdige kolf?

Als je weer gaat werken, als borstvoeding op een natuurlijke manier niet helemaal goed loopt, als je niet volledig alle voedingen zelf wilt geven (bijvoorbeeld in de nacht, zodat je partner dan een flesje afgekolfde melk kan geven) dan is een borstkolf onmisbaar. Een kolf is als je borstvoeding wil geven onmisbaar. Welke kolf je kiest hangt af van je persoonlijke situatie. Kies je voor een enkelzijdige of dubbelzijdige kolf? En wat is het verschil tussen een enkelzijdige en een dubbelzijdige kolf?

Soorten kolven

Er zijn diverse soorten kolven, de meest bekende is de elektrische kolf, deze wordt met een motortje aangedreven. Er bestaan ook handkolven en kolven die op een natuurlijke wijze voor het afkolven van de melk door middel van de combinatie van je toeschietreflex en vacuüm.

In dit blog schrijven we over elektrisch aangestuurde kolven, waarbij je kunt kiezen voor een eenzijdige elektrische kolf of dubbelzijdige elektrische kolf.

Enkelzijdige kolf

flesjes met gekolfde melk en moeder met baby - enkelzijdige of dubbelzijdige kolf

Met een enkelzijdige kolf kun je steeds melk afkolven uit één borst per keer. Bij de enkele kolf die je koopt of huurt zit één slang met één kolfschelp. Je kolft de melk uit één borst tegelijk en wisselt van borst als het nodig is. De enkele kolf is de meest gangbare kolf en wordt het meest verkocht.

De keuze voor een enkele kolf maak je omdat je slechts incidenteel hoeft te kolven, bijvoorbeeld als je je kindje voornamelijk zelf wilt borstvoeden. Of als je voor een korte tijd van plan bent om te kolven. Dan is een in verhouding prijzige dubbelzijdige kolf niet nodig. Ook kan het zijn dat je een kolf nodig hebt om het toeschietreflex voordat je je kindje gaat voeden, dan is een enkele kolf ideaal. Doorgaans is een enkele kolf wat minder prijzig dan een dubbelzijdige kolf.

Dubbelzijdige kolf

gekolfde melk in flesjes dubbelzijdige kolf - enkelzijdige of dubbelzijdige kolf

Met een dubbelzijdige kolf is het mogelijk om moedermelk uit beide borsten in één keer te kolven. Een dubbele kolf heeft twee slangen en twee kolfschelpen die gelijktijdig gebruikt kunnen worden. Om niet letterlijk je handen vol te hebben aan het kolven bestaan er speciale voedingsbh’s. Dat geeft extra gemak doordat je de kolf niet zelf hoeft vast te houden en je hebt je handen vrij om iets anders te doen. Een boek lezen, bijvoorbeeld. Of verder werken, al is het tijdens het kolven altijd wel aan te raden om zo veel mogelijk te ontspannen, voor een optimale melkproductie.

Een dubbelzijdige kolf kan handig en fijn zijn als je niet heel lang wilt besteden aan apart kolven van elke borst. Of als het niet lukt om je kindje met de borst te voeden en je alle voedingen moet afkolven. De afweging voor een enkelzijdige of dubbelzijdige kolf gaat dan voornamelijk over gemak, gezondheid en tijd. Over het algemeen is een dubbele kolf prijziger, maar ook makkelijker, efficiënter en minder vermoeiend als je vaak kolft. Met name dat laatste kan erg belangrijk zijn gezien het slaaptekort dat onvermijdelijk is als je moeder wordt.

Enkelzijdige of dubbelzijdige kolf: wat is de beste keuze?

De keuze voor een enkelzijdige of dubbelzijdige kolf is heel persoonlijk. Voor welke kolf je kiest is altijd afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag omdat jouw borstvoedingsverhaal altijd verschilt met dat van een ander. Is het noodzakelijk voor jou om alle voedingen volledig af te kolven? En geven beide borsten melk? Dan is een dubbelzijdige kolf het makkelijkst en meest efficiënt. Ook als je weer gaat werken en borstvoeding wil blijven geven.

Gaat borstvoeding prima, ga je je kolf slechts voor heel korte periode gebruiken of gebruik je de kolf bijvoorbeeld alleen voor af en toe, dan is een enkelzijdige kolf misschien de meest gunstige optie. Ook kan het zijn dat je het simpelweg niet fijn vindt om beide borsten tegelijk af te kolven. Een enkelzijdige kolf is doorgaans wat lager geprijsd dan een dubbelzijdige.

Dit artikel over een enkelzijdige of dubbelzijdige kolf is tot stand gekomen door middel van een samenwerking