Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Je baby maakt veel ‘eerste keren’ mee. De eerste keer lachen, de eerste keer omrollen, het eerste tandje, het eerste hapje en de eerste stapjes. Die ‘eerste keren’ roepen soms veel vragen op bij ouders. Ik had dat vooral bij de eerste keer dat mijn zoon een hapje mocht eten. ‘Wat mag hij eten? Hoe groot mogen de stukjes boterhammen zijn? Wat moet ik doen als hij zich verslikt?’ Ook de eerste stapjes kunnen vragen oproepen, bijvoorbeeld over de stand van de voetjes: heeft mijn kind platvoeten?
Als kinderen voor het eerst gaan staan, merk ik als kinderfysiotherapeut dat er opeens veel vragen binnenkomen over de stand van de voeten. Wat tijdens de tijger- en kruipfase nog niet was opgevallen, zien ouders dat nu wel bij het staan en lopen. Ze zien ‘iets’ aan de stand van de voeten van hun kind. De voeten staan naar binnen gekanteld. Ouders zijn vaak bezorgd en vragen zich af of dit normaal is of dat hun kind misschien wel platvoeten heeft. Aangezien ik deze vraag als kinderfysiotherapeut vaak krijg, wil ik jullie op de hoogte brengen wat normaal is en wanneer het afwijkend is.
Houdt mijn kind platvoeten of trekt dit bij?
Is jouw kind al gaan staan? Is het je dan misschien opgevallen dat jouw kind met platte voeten staat? Bij een platvoet zie je dat de hiel naar binnen kantelt en de binnenzijde van de voet contact maakt met de vloer. Je ziet als het ware geen voetboog aan de binnenzijde.
Bijna alle kinderen hebben tot tweejarige leeftijd platvoeten. In principe zal dit spontaan bijtrekken en zal er uiteindelijk wel een voetboog komen. Dit heeft echter wel tijd nodig. Bij alle 5- tot 12-jarigen heeft nog 10% een platvoet. Het duurt dus echt even voordat dit ‘wegtrekt’ en het is dus heel normaal dat jouw kind platvoeten heeft. Dit geeft wellicht enige geruststelling.
Wanneer moet er wèl naar de voeten van mijn kind gekeken worden?
Uit onderzoek is gebleken dat het geen zin heeft om een steunzool te nemen of andere schoenaanpassingen te doen om de vorm van de voet te verbeteren. Tevens zullen voetoefeningen niet helpen om de stand te corrigeren. Echter, als jouw kind klachten begint te krijgen in de voet, dan is het wel slim om even langs de podotherapeut (voetspecialist) te gaan.
Vaak klagen kinderen dan over pijn aan de binnenzijde van de voet of ze zijn snel vermoeid en voelen kramp in de benen. De steunzool zorgt er dan voor dat deze klachten weg gaan. Soms wordt daarbij nog geadviseerd om naar een kinderfysiotherapeut te gaan om aan de voet-, enkel- en beenspieren te werken. Kortom, heeft jouw kind platvoeten maar geen klachten? Dan hoef je er dus in principe niets mee te doen.
De schoenen slijten zo snel. Kan ik dit voorkomen?
Kinderen die platvoeten hebben, lopen met de binnenzijde van de voet op de onderlaag. Je kunt je dan misschien wel voorstellen dat deze kant van de schoen ook snel slijt. Dat kun je heel makkelijk zien. Als dat zo is, dan is de keuze voor het volgende paar schoenen heel belangrijk.
Wat je zou kunnen doen bij de volgende aankoop is om een schoen te vinden die een stevig hielstuk heeft. Knijp eens in de hiel van de schoen in de winkel. Kan je dit heel makkelijk inknijpen? Dan is het misschien niet handig om deze babyschoenen aan te schaffen voor je kind. Een hielstuk die stevig aanvoelt tijdens het inknijpen zal beter zijn. Op deze manier wordt de stand van de hiel gecorrigeerd naar buiten toe, waardoor het zwaartepunt niet meer aan de binnenzijde valt van de voet. Daarom zal de schoen dan minder snel aan de binnenzijde slijten. Dat scheelt ook weer in de kosten.