Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Het zijn de momenten waarop de sterke band die je al hebt met je baby, spontaan nog veel groter wordt! Je baby gaat jou imiteren, en zo creëren jullie samen de mooiste herinneringen. Van een schattige lach, naar een serieuze pruillip, je baby kan het allemaal na doen. Maar waarom doet hij dit eigenlijk? In dit artikel lees je alle informatie over dit bijzondere fenomeen!
Als je baby pas geboren is…
Het is het typische beeld wat we zien bij baby’s die pas geboren zijn. Het gezichtje gaat alle kanten op, en je zult bij je pasgeborene dus allerlei blikken zien die wij als volwassenen niet eens na zouden kunnen doen. De dynamiek van het gezichtje van je baby moet zich nog ontwikkelen, dus alle gekke bekken die je hij trekt zijn allemaal bedoelt om te wennen aan wat hij kan doen met de spieren van zijn gezicht. Het zijn ongecontroleerde reflexen, maar ze dragen allemaal een steentje bij aan wat er binnenkort gaat gebeuren…
Het eerste lachje!
Het is iets waar alle kersverse moeders met smacht op zitten te wachten; dat eerste lachje van je baby. Alhoewel je baby in de eerste weken ook een lachje kan tonen, komen de bewuste lachjes pas later. Vanaf ongeveer zes weken kan je deze uiting van liefde van je kleine ontvangen. Natuurlijk maakt de hart van elke moeder op dat moment een sprongetje, het is één van de mooiste momenten die je hebt met de kleine in zijn prille babytijd. Als het eerste lachje eraf is, dan kan je veel meer van die vertederende blikken gaan verwachten. Vooral als jij naar je baby lacht, kan je de kans groot achten dat je zo’n schattige lach terug verdient hebt, en je baby jou verblijdt met zijn oplichtende wangetjes.
Samen gekke bekken trekken!
Eenmaal het eerste lachje achter de rug, kan je samen met je kindje allerlei blikken uitproberen. Het is een leuke manier om samen met je baby te spelen, en hem te helpen zijn mimiek te verkennen. Je baby zal in het begin niet altijd reageren, maar naarmate de tijd verstrijkt worden zijn blikken steeds uitbundiger. Leuke bekken om te trekken met je kind zijn de “blije lach”, de “serieuze frons” en de “gekke bek” waarbij je je tong aan de zijkant uitsteekt. Je kindje zal je soms dan ook vol verwondering aankijken, en zijn superschattige pretoogjes opzetten.
Je baby doet jou in alles na
Je kleine herkent jou vanaf de geboorte. Hij herkent het geluid je stem, de manier hoe je hem oppakt, je geur etc., en weet daardoor dat hij jou als zijn grote voorbeeld moet zien. Zoals kleine kuikentjes doen wat hun moeder doet, zo doen onze baby’s ons ook na. De verschillende blikken die hij van jou ziet als zijn moeder zijnde zal hij dus automatisch nadoen. Natuurlijk heeft dit wat tijd nodig, en gebeurt dit niet van de een op andere dag. Ook moet je er rekening mee houden dat je baby de eerste maanden alleen dingen die dichtbij zijn scherp kan zijn. Als je dus je kleine jouw gezichtsuitdrukkingen wilt laten zien, zal je dit moeten doen binnen een afstand van maximaal 20 à 30 cm van je baby af. Dingen verder weg dan dat zal hij wazig zien, en dan sta je dus voor niks je best te doen.
De sociale ontwikkeling van je kleine
In de eerste maanden van het leven van je baby zal hij de verschillende gezichtsuitdrukkingen die je hem geeft nog niet begrijpen. Het zijn voor hem enkel een leuk iets dat mama haar gezicht zo gek beweegt, maar hij kan hier nog geen emoties uit ophalen. Pas na vier à zes maanden beseft je baby wat het nou eigenlijk allemaal inhoudt. Op dit moment zal je dus op moeten letten met de “serieuze frons”, want het kan zijn dat hij dit verkeerd opvat en ervan uit gaat dat je boos bent. Door het na-apen van verschillende blikken werk je met je kindje samen onbewust aan zijn sociale groei, en leert hij de verschillende emoties die hij kan hebben steeds beter kennen.
Het komt vanzelf
Het is natuurlijk niet nodig om er speciaal voor te gaan zitten. Dit gedrag tussen moeder en kind is iets wat van nature al tot stand komt op de momenten dat ze met elkaar communiceren. Deze non-verbale communicatie zal je dus op verschillende momenten van de dag tegenkomen; als je baby net wakker is, als je hem verschoont, als je hem voedt. Het kan zelfs zo zijn dat je baby tijdens de borstvoeding even moet stoppen om naar zijn mama te lachen, en daardoor de hele boel onder de melk komt. Maar door die schattige lach vergeet je natuurlijk alles!
Hoe stimuleer je zijn non-verbale communicatie?
Gekke bekken trekken zal je kind in eerste instantie vooral met jou doen, maar ook met andere bekende gezichten, zoals papa, opa en oma, kunnen er allerlei verschillende gezichtsuitdrukkingen gedeeld worden die de mooiste herinneringen opleveren. Eén van de manieren om je kindje te laten wennen aan deze vaardigheid, is door het vaak samen te doen. Door een dagelijkse herhaling ervan, zal je kindje binnen de kortste tijd een professional zijn in mimiek. Wat ook helpt in het proces ervan, is om ook je stemgeluid overeen te laten komen met je verschillende uitdrukkingen. Zo begrijpt je baby beter wat de bedoeling is, en zal het voor hem nog leuker worden. Door je baby op jouw schoot te leggen, creëer je de ideale afstand zodat je kleine jouw goed kan zien, en jullie er eens flink voor kunnen gaan zitten. Als je baby je nadoet, is het goed om hem hierin te prijzen. Zo weet hij dat hij goed bezig is, en zal het hem motiveren om het vaker te doen.