8 x Sinterklaas surprise van een schoenendoos

Ben je nog niet toegekomen aan het maken van een Sinterklaassurprise? Geen stress! In dit blog heb ik een aantal leuke surprises verzameld die je lastminute nog kunt maken: Een surprise van een schoenendoos is makkelijk te maken, want die heeft iedereen wel in huis....

9x Sinterklaas lekkernij voor tijdens de feestavond

Heerlijk avondje is gekomen.... Dat geldt niet alleen voor cadeautjes voor het hele gezin, maar ook voor heerlijke lekkernijen. In dit artikel lees je hoe je de pakjesavond helemaal compleet maakt met snacks en lekkernijen in stijl. Wij hebben 9 stuks Sinterklaas...

Recept: romige tortellini-tomatensoep met broccoli en basilicum

Gezond en lekker eten willen we allemaal graag en zeker als je een druk gezinsleven hebt is het fijn als je het door de week ook makkelijk en snel op tafel kunt zetten. Met verse ingrediënten koken voor het hele gezin hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deze romige...

10 x Budgettips voor Sinterklaas

Het is november, dus hij staat al te trappelen (en zijn paard ook): Sinterklaas is bijna weer in het land! Een gezellige, spannende en ook leuke tijd breekt aan, waar het voor kinderen - laten we eerlijk zijn - voornamelijk draait om de Sinterklaascadeautjes. Om nou...

Peuters die heel hard schreeuwen: ‘zelf doen’

Al een aantal jaren krijg ik op social media filmpjes van schattige peuters te zien. Soms in combinatie met schattige puppies. Blijkbaar weet het algoritme van Facebook en Instagram dat ik daar dol op ben. Sinds kort verrichten de peuters in die filmpjes ook nog eens...

In principe heb je alleen borsten en een baby nodig als je borstvoeding gaat geven. Maar toch is het fijn om een aantal producten in huis te hebben voor het borstvoeding geven aan je baby. Lees hier onze super handige ‘checklist’ met een aantal musthaves voor borstvoeding geven, dan weet je zeker dat je goed bent voorbereid.

Borstvoeding geven aan je baby

De musthaves voordat je start met borstvoeding geven

Voor een aantal producten adviseren we dat je ze het beste al kunt kopen als je nog zwanger bent. Je hebt ze dan direct als je gaat starten met het geven van borstvoeding al in huis. Je moet hierbij denken aan:

  • Voedingsbh’s: Zorg dat je al 2 voedingsbh’s in huis hebt voordat je gaat bevallen. Een voedingsbh van bijvoorbeeld Carriwell is sowieso heel fijn om te dragen tijdens je zwangerschap. Tijdens je zwangerschap zorgt een voedingsbh al voor comfort en een prettige ondersteuning van je groeiende borsten. Wanneer je last hebt van gevoelige borsten is de juiste maat en pasvorm van een bh erg belangrijk. Check ook ons artikel met tips voor het kopen van een voedingsbh.
  • Een slaapbh voor tijdens de nacht: Carriwell heeft ook hele fijne slaapbh’s. Deze speciale bh’s voor in de nacht zijn prettig om in te slapen tijdens je zwangerschap. Ze geven een fijne ondersteuning als je borsten zwaarder worden. Tijdens de kraam- en borstvoedingsperiode zijn de slaapbh’s ideaal voor het voeden in de nacht. Je schuift ze makkelijk opzij en kan je baby dan direct aanleggen. Bijkomend voordeel is dat een slaapbh er voor zorgt dat je zoogcompressen of hydrogel pads goed op hun plek blijven zitten als je slaapt.
  • Zoogcompressen bij borstvoeding geven: Er zijn verschillende soorten zoogcompressen namelijk wegwerp compressen en wasbare varianten. Zoogcompressen zijn zachte kussentjes die je in je bh kunt stoppen. Wanneer je borstvoeding geeft lekt er soms moedermelk uit je borsten. Dit kan gebeuren tussen de voedingen door of tijdens een voeding. Het lekken zorgt voor natte plekken in je kleding. Dit is erg vervelend. Met zoogcompressen wordt dat probleem opgelost.
  • Voordat je gaat voeden is het goed om je alvast te verdiepen in de verschillende borstkolven. Het definitief kopen van een eigen kolf kun je beter pas doen als je aan het voeden bent. Je weet dan zeker dat het geven van borstvoeding goed lukt voordat je die investering in een eigen kolfapparaat doet. We adviseren je na de geboorte eerst een borstkolf te huren.

De musthaves voor pijn bij het geven van borstvoeding?

Het borstvoeding geven moet een plezierige ervaring zijn voor zowel moeder als baby. Borstvoeding geven hoort niet vervelend, pijnlijk of moeizaam te zijn. Als je toch pijn hebt bij het geven van borstvoeding, zijn er een aantal producten die kunnen helpen. We adviseren echter ook altijd om je goed te laten adviseren door je verloskundige of lactatiekundige. Zij kunnen kijken naar de oorzaak van de pijn bij borstvoeding geven en bijvoorbeeld naar de manier van aanleggen van je kindje.

Een baby voeden aan de borst

Producten die kunnen helpen tegen pijn bij het borstvoeding geven en tepelkloven:

  • Hydropads van Rite Aid of van Kendall (Mother Mates) zorgen voor een snelle genezing van tepelkloven. Ze verzachten de pijn bij gevoelige en beschadigde tepels en zorgen voor verkoeling.
  • Lanoline tepelzalf van bijvoorbeeld Multi Mam of Purelan kan helpen om tepels met kloven te genezen. Het gebruik van de tepelcreme brengt verzachting en verlichting bij pijn en helpt de tepel van binnenuit te genezen.
  • Zilverkapjes: Zilverkapjes zijn kapjes, gemaakt van puur zilver, voor op de tepels. De vorm maakt ze comfortabel en de tepel wordt ondersteund en beschermd. De helende werking van de moedermelk en de anti-bacteriële werking van het zilver zorgen samen voor een snelle genezing van tepelkloven.
  • Als het aanleggen van je baby echt te pijnlijk is, kun je ook kiezen om tepelhoedjes te gebruiken. Ze helpen bij borstvoeding geven soms bij problemen met het aanleggen van je baby. We adviseren dit te gebruiken onder deskundige begeleiding van je verloskundige of lactatiekundige, omdat het heel vaak niet direct de oplossing is van je probleem en pijn.

Stimuleren van melkproductie voor borstvoeding

Sommige moeders hebben een lage melkproductie. Borstvoeding geven is dan niet fijn en kan je onzeker maken. Het is een optie om te proberen je melkproductie te verhogen met kolven, maar ook het gebruik van kruiden en voedingsmiddelen met een stimulerende werking wordt steeds vaker geprobeerd. Populaire producten die hiervoor veel gebruikt worden zijn borstvoedingstheeën, boezemvriendjes kruidencapsules, fenegriek en gezegende distel.

Borstvoeding geven - afkolven met een borstkolf

Tot slot: Bewaren van moedermelk

Wanneer je borstvoeding geeft en ook af en toe melk gaat afkolven, heb je ook goede spullen nodig om afgekolfde moedermelk te bewaren. Zelf vinden we de Avent moedermelk bewaarbekers en de moedermelk bewaarzakjes van Medela of Ardo fijn in gebruik. De bewaarbekers van Avent zijn zeer geschikt voor het bewaren van melk, maar je kunt er ook groente en fruithapjes makkelijk in bewaren als je kindje wat groter is. De moedermelk bewaarzakjes zijn makkelijk om de moedermelk liggend in te vriezen. Ze nemen weinig ruimte in in je vriezer, en ze zijn snel te ontdooien.