Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
In principe heb je alleen borsten en een baby nodig als je borstvoeding gaat geven. Maar toch is het fijn om een aantal producten in huis te hebben voor het borstvoeding geven aan je baby. Lees hier onze super handige ‘checklist’ met een aantal musthaves voor borstvoeding geven, dan weet je zeker dat je goed bent voorbereid.
De musthaves voordat je start met borstvoeding geven
Een aantal producten kun je het beste al in huis hebben als je zwanger bent. Je hebt ze dan al in huis als je gaat starten met het geven van borstvoeding. Deze dingen kun je op het lijstje zetten bij alle andere spullen voor de baby-uitzet:
- Voedingsbh’s: Zorg dat je in ieder geval twee voedingsbh’s in huis hebt voordat je gaat bevallen. Als er eentje in de was zit, heb je in ieder geval één reserve. Een voedingsbh van bijvoorbeeld Carriwell is heel fijn om al tijdens je zwangerschap te dragen. Tijdens je zwangerschap zorgt een voedingsbh al voor comfort en een prettige ondersteuning van je groeiende borsten. Als je last hebt van gevoelige borsten is de juiste maat en pasvorm van een bh erg belangrijk. Check ook ons artikel met tips voor het kopen van een voedingsbh.
- Een slaapbh voor tijdens de nacht. Deze speciale bh’s voor in de nacht zijn prettig om in te slapen tijdens je zwangerschap en als je borstvoeding geeft. Ze geven een fijne ondersteuning als je borsten zwaarder worden. Tijdens de kraam- en borstvoedingsperiode zijn de slaapbh’s ideaal voor het voeden in de nacht. Je schuift ze makkelijk opzij en je kunt je baby dan direct aanleggen. Bijkomend voordeel is dat een slaapbh er voor zorgt dat je zoogcompressen of hydrogel pads goed op hun plek blijven zitten als je slaapt.
- Zoogcompressen zijn onmisbaar bij borstvoeding geven. Zoogcompressen zijn zachte kussentjes die je in je bh kunt stoppen en die druppels melk opvangen. Als je borstvoeding geeft lekt er soms moedermelk uit je borsten tussen de voedingen door. Het lekken zorgt voor natte plekken in je kleding en zoogcompressen vangen dit op. Er zijn wegwerpcompressen en wasbare zoogcompressen.
- Een borstkolf: welke borstkolf kies je straks? Ga je voor een handkolf of een elektrische kolf. Voordat je gaat voeden is het goed om je alvast te verdiepen in de verschillende borstkolven. Het definitief kopen van een eigen kolf kun je beter pas doen als je aan het voeden bent. Je weet dan zeker dat het geven van borstvoeding goed lukt voordat je die investering in een eigen kolfapparaat doet. We adviseren je na de geboorte eerst een borstkolf te huren. Ook kun je tegen die tijd kiezen voor een enkelzijdige of een dubbelzijdige kolf.
Musthaves voor pijn bij het geven van borstvoeding
Het borstvoeding geven moet een plezierige ervaring zijn voor zowel moeder als baby. Borstvoeding geven hoort niet vervelend, pijnlijk of moeizaam te zijn. Als je toch pijn hebt bij het geven van borstvoeding, adviseren we allereerst om contact op te nemen met je verloskundige of lactatiekundige. Zij kunnen kijken naar de oorzaak van de pijn bij borstvoeding geven en bijvoorbeeld naar de manier van aanleggen van je kindje. Een aantal producten die je kunnen helpen bij eventuele pijn bij borstvoeding en bij tepelkloven:
- Geen product, maar het allereerste dat je zou moeten regelen als je borstvoeding wil geven: het nummer van een lactatiekundige in je woonplaats. Onmisbaar, nog voor alle producten die je aanschaft.
- Hydropads van Rite Aid of van Kendall (Mother Mates) zorgen voor een snelle genezing van tepelkloven. Ze verzachten de pijn bij gevoelige en beschadigde tepels en zorgen voor verkoeling.
- Lanoline tepelzalf van bijvoorbeeld Multi Mam of Purelan kan helpen om tepels met kloven te genezen. Het gebruik van de tepelcreme brengt verzachting en verlichting bij pijn en helpt de tepel van binnenuit te genezen.
- Zilverkapjes: Zilverkapjes zijn tepelhoedjes gemaakt van puur zilver die je tussen voedingen in je bh op je tepels legt. De vorm maakt ze comfortabel en de tepel wordt ondersteund en beschermd. De helende werking van de moedermelk en de anti-bacteriële werking van het zilver zorgen samen voor een snelle genezing van tepelkloven. Een duurzaam en effectief product dat je na je borstvoedingsperiode ook nog kunt laten omsmelten tot een mooi herinneringssieraad.
- Als het aanleggen van je baby echt te pijnlijk is, kun je ook kiezen om tepelhoedjes te gebruiken. Ze helpen bij borstvoeding geven soms bij problemen met het aanleggen van je baby. Vraag voor of bij het gebruikt eerst advies aan je verloskundige of lactatiekundige, omdat het heel vaak niet direct de oplossing is van je probleem en pijn. Vaker is het op te lossen door een andere manier van aanleggen.
Stimuleren van melkproductie voor borstvoeding
Het kan zijn dat je op enig moment een lage(re) melkproductie hebt. Als je twijfelt over je productie, neem dan eerst contact op met een lactatiekundige. Het is een optie om te proberen je melkproductie te verhogen door je kind vaker aan te leggen en/of door (vaker) kolven, maar ook het gebruik van kruiden en voedingsmiddelen met een stimulerende werking wordt steeds vaker geprobeerd. Populaire producten die hiervoor veel gebruikt worden zijn borstvoedingstheeën, boezemvriendjes kruidencapsules met fenegriek en gezegende distel.
Tot slot: Bewaren van moedermelk
Als je borstvoeding geeft en ook af en toe melk gaat afkolven, heb je ook goede spullen nodig om afgekolfde moedermelk te bewaren. Je kunt kiezen voor moedermelk bewaarbekers of – heel handig als je vriezer niet heel groot is – moedermelk bewaarzakjes. De moedermelkbewaarbekers zijn zeer geschikt voor het bewaren van melk, maar je kunt er ook groente en fruithapjes makkelijk in bewaren als je kindje wat groter is. Een duurzame keuze en je hebt langer plezier van je aankoop. De moedermelk bewaarzakjes zijn makkelijk om de moedermelk liggend in te vriezen. Ze nemen weinig ruimte in in je vriezer, en ze zijn snel te ontdooien. Wel zijn deze maar eenmalig te gebruiken.