Je bent zwanger en gebeurt van alles met je lichaam dat nieuw voor je is als je het voor het eerst meemaakt. Natuurlijk ben je bezorgd of je zwangerschap wel goed verloopt en of alles wel goed is met je kindje. Het kan uiteraard geen kwaad om veel vragen te stellen aan je verloskundige en aan de bel te trekken wanneer je het idee hebt dat er iets mis is. Sommige zaken horen echter bij het verloop van een zwangerschap. Eén daarvan is het verliezen van de slijmprop. Deze komt uit de baarmoedermond en komt voor de bevalling naar buiten. Daarom is het voor velen een aanleiding om te denken dat de bevalling begint wanneer ze merken dat ze de slijmprop verloren hebben. Maar is dat wel zo? Lees hier alles over de slijmprop en het verliezen van de slijmprop.

Wat is een slijmprop?

De slijmprop fungeert als het ware als een ‘stop’ op je baarmoeder, die ervoor zorgt dat bacteriën en andere schadelijke dingen niet bij je baby, placenta, baarmoeder of vliezen kunnen komen. De slijmprop ontstaat doordat het hormoon progesteron ervoor zorgt dat het slijm van je cervix, wat er altijd is, verdikt. Zo wordt het een massa die de baarmoeder afsluit. Een bijkomstigheid van de slijmprop, is dat als er tijdens je zwangerschap een tweede eicel loskomt, deze niet bevrucht kan raken door het vrijen. Hij sluit namelijk de weg ernaartoe af.

Hoe ziet de slijmprop eruit?

De naam ‘slijmprop’ roept natuurlijk beelden op van een heuse prop, maar dat is niet hoe de slijmprop er daadwerkelijk uitziet. In de werkelijkheid is een klodder taai slijm die troebel is en grijzig, roze of wit van kleur is. Hij kan ook draadachtig van structuur zijn, en is doorgaans tussen de één tot drie centimeter groot. Er kunnen wat sporen van bloed in zitten doordat er in de baarmoedermond vaatjes gesprongen zijn. Dit is normaal en niets om je zorgen over te maken.

In welke fase van de zwangerschap verlies je de slijmprop?

Je verliest de slijmprop wanneer je baarmoedermond zich ontsluit. Daar is geen volledige ontsluiting voor nodig; ook onder de druk van de baby op de baarmoedermond kan dit gebeuren. Het is dan ook niet uitsluitend het geval dat het verliezen van de slijmprop betekent dat je aanstonds gaat bevallen. Het kan gebeuren dat je de slijmprop al in het laatste trimester van je zwangerschap verliest door een kleine ontsluiting van de baarmoedermond. Het veranderen van je hormonen gedurende de zwangerschap speelt ook een rol in het loskomen van de slijmprop. Tegen het eind van de zwangerschap stijgt je oestrogeenspiegel. Dat zorgt ervoor dat het slijm dunner wordt en je cervix zachter wordt.

Ik heb vaker dan één keer slijm aangetroffen in mijn onderbroek of het toilet, moet ik me zorgen maken?

Als je vaker dan één keer slijm aantreft, bijvoorbeeld in je onderbroek of in de toiletpot, is dat geen reden om je zorgen te maken. De slijmprop komt nu eenmaal niet bij alle zwangere vrouwen in één keer naar buiten. Het kan dus zo zijn dat je vaker sliertjes slijm aantreft, eventueel met klein beetje bloed. Dit betekent dan enkel dat de slijmprop in delen losgekomen is.

Wat kan ervoor zorgen dat ik de slijmprop voortijdig verlies?

In principe verlies je de slijmprop pas maximaal twee weken voor je uitgerekende datum, doordat je baarmoedermond een klein beetje ontsluit als gevolg van de groeiende baby in je baarmoeder. Toch kan een vaginaal onderzoek of een vrijpartij ook als gevolg hebben dat de slijmprop loskomt. Mocht dit gebeuren, dat is het verstandig om contact te zoeken met je verloskundige of gynaecoloog.

Hoe merk ik dat ik de slijmprop heb verloren?

Het is mogelijk dat je de slijmprop terugvindt in je onderbroek, of dat je merkt dat hij eruit komt als je op de wc zit. Het hoeft niet zo te zijn dat de slijmprop in één stuk eruit komt. Het is dus ook goed mogelijk dat je hem in beetjes verliest en dat je alleen een klein slijmerig sliertje opmerkt, eventueel met een beetje bloed erbij. Het kan ook zo zijn dat je niet merkt dat je hem verliest, omdat hij op het toilet ongemerkt in de pot verdwijnt. Omdat het verliezen van de slijmprop niet uitsluitend een indicatie is dat de bevalling op het punt staat te beginnen, hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Er zit bloed bij de slijmprop, wat nu?

Sporen van bloed in de slijmprop zijn niet geks, dit komt door gesprongen bloedvaatjes in de baarmoedermond. Ook een kleine hoeveelheid los bloed is niet direct iets om je zorgen over te maken. Verlies je met de slijmprop echter meer dan een paar theelepels helderrood bloed, dan is het verstandig om dit aan te geven ben je verloskundige.

Doet het pijn wanneer ik de slijmprop verlies?

Het verliezen van de slijmprop doet doorgaans nauwelijks tot geen pijn. Bij sommige vrouwen ontstaat er een zeurende pijn in de onderbuik, die vergelijkbaar is met menstruatiepijn. Dit komt echter maar weinig voor.

Moet ik de verloskundige bellen wanneer ik de slijmprop heb verloren?

Verlies je de slijmprop binnen twee weken voordat je uitgerekend bent, dan hoef je niet meteen de verloskundige te bellen wanneer je merkt dat je de slijmprop hebt verloren. Dit hoeft pas wanneer de bevalling écht begint, dus wanneer je vliezen breken of de weeën beginnen. Verlies je de slijmprop wel meer dan twee weken voor je uitgerekende datum, dan is het wel noodzakelijk om direct contact op te nemen met je verloskundige.

Mag ik nog alles doen wanneer ik de slijmprop verloren heb?

Het is niet zo dat je baarmoeder en je kindje onbeschermd zijn doordat de slijmprop er niet meer zit. De vliezen geven immers ook bescherming. Toch is het verstandig om voorzichtig te zijn dat je geen infecties oploopt wanneer de slijmprop niet meer op zijn plaats zit. Vermijd baden om dit risico te verminderen. Dat betekent niet in het zwembad, bubbelbad of zelfs je eigen bad thuis. Tenzij je natuurlijk een bevalling een bad wilt doen. Vrijen kun je beter ook even niet doen om infecties te voorkomen.

Mijn bevalling is begonnen zonder dat ik bij mijn weten de slijmprop ben verloren. Hoe kan dat?

Hier zijn verschillende verklaringen voor. Het kan zo zijn dat je niet gemerkt hebt dat je de slijmprop bent verloren. Hij kan bijvoorbeeld op de wc in de toiletpot verdwenen zijn, zonder dat je dit gevoeld, gehoord of gezien hebt. Maar het kan ook zo zijn dat je vliezen gebroken zijn voordat de slijmprop los is gekomen. Dan spoelt de slijmprop met het vruchtwater naar buiten. Het kan ook nog zo zijn dat je eerst weeën krijgen, en dat in het proces dat daar op volgt de slijmprop loskomt.

Ik ben voor mijn gevoel meer dan één slijmprop verloren. Kan dat?

Het is mogelijk dat je mee dan één hele slijmprop verliest aan het einde van je zwangerschap. Door het hormoon progesteron wordt als je de slijmprop verliest terwijl je zwangerschap nog niet ten einde is nieuw taai slijm aangemaakt in de baarmoedermond. Deze kun je dan weer verliezen.