Boeken, Reviews

Boekreview: De avonturen van Sam en Julia – Het Muizenhuis op de kermis

Miniatuurwerelden, ik heb er iets mee. Vroeger was ik (al) gek op poppenhuizen, en nog steeds vind ik het ontzettend interessant, zo’n klein huisje met alles erop en eraan: kleine stoeltjes, mini schilderijtjes, kleine bedjes, piepkleine bloemetjes in kleine vaasjes op mini-tafeltjes. Maar ik kan me bijvoorbeeld ook vergapen aan de kersttaferelen die in december in de tuincentra opgesteld staan en waar dan zo’n klein treintje door een besneeuwd landschapje rijdt. Love it! Yup, dat is mijn guilty pleasure, geloof ik. Niet zo heel gek dus dat ik Het Muizenhuis ook geweldig vind!

Twee jaar geleden kregen we als kraamcadeau van mijn tante het prentenboek Het Muizenhuis. Tot die tijd kende ik het niet, maar toen mijn tante het verhaal vertelde over de muisjes en hoe ze zijn gemaakt was ik op slag verliefd. Het Muizenhuis is een boek over twee muisjes, Sam en Julia. De muisjes zijn ‘echt’, althans, ze zijn handgemaakt en ze leven in een miniatuurwereldje dat óók met de hand gemaakt is. Toen Karina Schaapman moeder werd, begon ze met het maken van deze kleine muisjes voor haar eigen kinderen. Ze bouwde het uit tot een hele familie en een enorm huis (dat je ook echt kunt bezoeken!) en inmiddels is die hobby uitgegroeid tot een wereldwijd succes. Er zijn 5 prentenboeken verschenen, de boeken zijn in diverse talen en landen uitgegeven en over de hele wereld zijn er mensen die Het Muizenhuis kennen en willen namaken. In 2015 richtte Karina Studio Schaapman op en werkt ze samen met alle 4 haar kinderen aan Het Muizenhuis.

Muizenhuis boeken

De boeken van Karina Schaapman draaien allemaal rond muisjes Sam en Julia. Julia is een nieuwsgierig en avontuurlijk muisje. Ze woont samen met haar moeder in één van de kamertjes van Het Muizenhuis. Sam is daarentegen een heel verlegen en voorzichtig muisje. Hij woont ook in Het Muizenhuis, samen met zijn vader, moeder, broertjes en zusjes, en ook zijn opa’s en oma’s en tantes en oom wonen er. Sam en Julia zijn beste vriendjes en vullen elkaar goed aan. Ze maken samen van alles mee: leuke en minder leuke dingen, spannende avonturen, maar ook dagelijkse dingen als boodschappen doen en de luiertjes verschonen van de tweelingzusjes van Sam.

Behalve de 5 prentenboeken, bestaat de collectie van Het Muizenhuis ook uit kartonboekjes voor de allerkleinsten (zie hieronder), een dagboek, notitieboekjes, bouwboeken (zelf knutselen!), knuffeltjes en nog veel meer.

Blokboekjes Muizenhuis - prentenboek

Het Muizenhuis bezoeken

De tafereeltjes in de Muizenhuis-boeken zijn gefotografeerd voor de prentenboeken, maar je kunt het Muizenhuis ook echt bezoeken. Het Muizenhuis heeft meer dan 100 kamertjes en staat opgesteld in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Het huis is gebouwd van restmateriaal en de kamertjes zijn allemaal tot in detail ingericht: van mini-gordijntjes tot piepkleine bananendozen, van minuscule pakjes luiers tot voorraadpotjes ter grootte van je vingernagel. De muisjes hebben kleine tuinbroekjes of kleine jurkjes aan en ze spelen met ienieminie bromtolletjes en blokjes. En had ik al gezegd dat álles handgemaakt is en van gebruikte materialen? ‘Afval bestaat niet,’ is het motto van Studio Schaapman.

De Openbare Bibliotheek Amsterdam vind je aan de Oosterdokskade 143 en is 7 dagen in de week geopend van 10:00 tot 22:00 uur. Superleuk om eens te bezoeken als je een dagje naar Amsterdam gaat.

Lees ook: Kraamcadeautips: Drie leuke voorleesboeken

Het Muizenhuis zelf namaken

Het gaat nog verder dan dat: over de hele wereld zijn er mensen die Het Muizenhuis namaken. Om mensen daarmee te helpen is Studio Schaapman gestart met het maken van video tutorials. Bijvoorbeeld hoe je zelf slingertjes kunt maken, of boekjes, plankjes of behangetjes. En om het je makkelijk te maken kan je op de site ook gelijk printables downloaden, handig!

Printables Muizenhuis

 

Ook leuk: op hun website kun je in een kijkje achter de schermen zien hoe ze (nieuwe kamers en onderdelen van) het originele Muizenhuis maken. En bijvoorbeeld ook hoe de achtbaan werd gemaakt uit het boek ‘Het Muizenhuis – Op de kermis’ werd gemaakt.

Meer weten over Het Muizenhuis of één van de boeken bestellen? Kijk op de website www.hetmuizenhuis.nl

De avonturen van Sam en Julia - Het Muizenhuis Op de Kermis

WINNEN: Muizenhuis pakket – *Deze winactie is gesloten*

Onlangs kreeg ik een ontzettend leuk pakket van Het Muizenhuis met onder andere het nieuwe prentenboek ‘Het Muizenhuis Op de kermis’, twee kartonboekjes, een kleurplaat, printables en een miniatuurtje. Van de uitgeverij van Het Muizenhuis (Rubinstein) mogen we onder de lezeressen van Meer Voor Mama’s zo’n zelfde pakket weggeven! Wil jij dit Muizenhuis-pakket winnen? Laat dan een berichtje achter hieronder in de comments of op onze Facebookpagina.

Nog meer kinderboekentips

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

26 Reacties

 • Avatar
  Reageer Esmeralda augustus 1, 2016 at 21:57

  Ooowwww dat pakket zou ik echt heeeeeeeel graag willen winnen! Onze dochter Caithlyn (bijna 3) heeft het boek het muizenhuis gekregen toen zij 1 werd. Het is haar lievelingsboek! Toen zij 2 werd kreeg ze een houten poppenhuis wat zij zelf haar muizenhuis noemt en waar dus ook maar muizen in zijn komen wonen!

 • Avatar
  Reageer Cheryl van de Loo augustus 2, 2016 at 07:18

  Leuk! Ik doe graag mee

 • Avatar
  Reageer Romy augustus 2, 2016 at 07:47

  Supertof! Ik maak graag kans voor mijn nichtje!

 • Avatar
  Reageer Bep H augustus 2, 2016 at 08:46

  wat een leuk pakket, ik doe graag mee om deze boeken voor te lezen aan mijn kleindochter

 • Avatar
  Reageer Esther augustus 2, 2016 at 10:16

  Gaaf! Mijn dochter van 6 is begonnen aan haar eigenmuizenhuis… Dit zou super leuk zijn voor haar

 • Avatar
  Reageer Kristie augustus 2, 2016 at 10:21

  Ik doe graag mee

 • Avatar
  Reageer Joyce Zwarts augustus 2, 2016 at 10:57

  Ik doe graag mee voor het winnen van het Muizenhuis-pakket winnen.
  Leuk voor mijn kleine prinsje!

 • Avatar
  Reageer Jacqueline augustus 2, 2016 at 11:23

  Echt schitterend het muizenhuis een echt topper!

 • Avatar
  Reageer elisabeth maria martina augustus 2, 2016 at 13:07

  mijn kleindochter gaat uit haar plaat als de naam van oma hier als winnaar staat

 • Avatar
  Reageer Marije augustus 2, 2016 at 13:10

  Oh wat leuk zeg! Deze zou ik graag willen winnen voor mijn zoontje van 3 maand. Hij is nu al dol op voorgelezen worden en straks gaan we lekker met hem knutselen.

 • Avatar
  Reageer melissa augustus 2, 2016 at 13:33

  Sueprleuk voor dochterlief om lekker voor te lezen voor het slapengaan.

 • Avatar
  Reageer Willie augustus 2, 2016 at 16:20

  wat leuk ….ben nu al jaloers op de winnares,maar gun het haar van harte ,niets zo leuk als iets winnen wat je graag zou willen . ik eigenlijk stiekem ook wel.

 • Avatar
  Reageer Eefke augustus 2, 2016 at 16:59

  Wat een leuke actie, ik doe graag mee voor mijn 2 muizenhuis fans van 2 en4!

 • Avatar
  Reageer Hester postma augustus 2, 2016 at 17:23

  Wat een leuke actie. Onze zoons hebben alle drie een boek gekregen bij hun geboorte.

  Ik vind het leuk om voor te lezen en met hen nogsteeds op zoek te gaan naar extra verhaaltjes in de mooie afbeeldingen.

  Muizen maak ik intussen van vilt en nu komen de jongens met eigen ideeen voor het maken van ons eigen muizenhuis thuis.

  Dit pakket zou dus helemaal van pas komen en daarom doe ik graag mee ….

  • Avatar
   Reageer Margot augustus 8, 2016 at 11:09

   Hoi Hester, je hebt het Muizenhuis-pakket gewonnen! Ik heb je gemaild, stuur je je adresgegevens? Groetjes, Margot

 • Avatar
  Reageer Susan augustus 2, 2016 at 18:07

  Mijn zoontje en dochter vinden deze 2 muisjes en hun avonturen heel leuk. We hebben één boek (het eerste) en vinden het hartstikke leuk om dit te winnen!

 • Avatar
  Reageer Marjan augustus 2, 2016 at 20:33

  Ik ben als kind altijd gek geweest op voorgelezen worden en lezen. Ik was een echte boekenwurm. Ik hoop dat ik voor mijn kleinkind een voorlees oma kan zijn, heerlijk genieten van plaatjes en verhaaltjes en later hopelijk leergierige kinderen.

 • Avatar
  Reageer Anneliese de Waal augustus 2, 2016 at 20:56

  Heel erg leuk voor de kinderen, ik doe graag mee voor de kinderen, zullen ze geweldig vinden !! 🙂

 • Avatar
  Reageer Liesbeth augustus 2, 2016 at 21:07

  Ik doe heel graag mee! De kids uit mijn klas zijn helemaal weg van de boeken van het Muizenhuis!

 • Avatar
  Reageer Mieke Alberts augustus 3, 2016 at 09:24

  Mijn jongens zijn gek op de verhalen over t muizenhuis. (Tip; het luisterboek is ook super! Voorgelezen door Dieuwertje Blok) Maar ik zou graag ons kleine neefje kennis laten maken met Sam en Julia als ik dit mooie pakket zou winnen.

 • Avatar
  Reageer Manon van Leijenhorst augustus 3, 2016 at 17:19

  Hoop te mogen winnen voor onze dochters!

 • Avatar
  Reageer Bodil augustus 3, 2016 at 22:14

  Wat een schattige muizen! Onze dochters zullen hun avonturen vast geweldig vinden om gezellig samen te lezen!

 • Avatar
  Reageer Vivian augustus 4, 2016 at 12:48

  Had er ook nog nooit van gehoord, maar het lijkt me fantastisch!
  Zie ons al lekker knudderen straks….
  Dus Margot, ik doe ook graag mee met deze toffe MeerVoorMamas – actie!

 • Avatar
  Reageer Lies augustus 4, 2016 at 22:11

  Super leuk en schattig zeg!!! Ik doe graag mee voor de kleine van een lieve vriendin!

 • Avatar
  Reageer kempenaers augustus 6, 2016 at 19:14

  doe graag mee voor mijn kleinkinderen, nieuwe boekjes zijn altijd welkom

 • Avatar
  Reageer brants augustus 6, 2016 at 19:17

  zou leuk zijn voor mijn kleinzoontjes van 3 en 5 jaar heb nog niet van deze serie gehoord

 • Plaats een reactie