Kinderen, Spelen

Sneeuw in Nederland: Je eigen iglo maken

De winter is nu echt begonnen. Er valt een flink pak sneeuw in Nederland. Winterliefhebbers halen hun hart op en kunnen vandaag genieten van heerlijke verse sneeuw. Het levert prachtige plaatjes op van een Hollands sneeuwlandschap. Mijn zoontje kijkt zijn ogen uit en wil het liefst naar buiten om in de tuin sneeuwballen te gooien, rond te rennen met zijn sneeuwlaarzen of een sneeuwpop te maken. Maar wat ook super leuk is: je eigen iglo maken.

Wat is een iglo?

iglo maken

Een iglo is een hut gemaakt van blokken sneeuw. Het woord iglo betekent huis in het inuktitut (de taal van de Inuit in Canada). Een iglo bestaat uit een grote ronde koepel en een tunnel. De koepel is het woonverblijf van de iglo. Hoewel sneeuw op het eerste gezicht misschien geen goede keuze lijkt om een huis of een hut te bouwen, heeft het toch grote voordelen. Sneeuw is in het woongebied van de Inuit, een eskimostam, voldoende aanwezig. Door de sneeuwblokken goed te stapelen, ontstaat een zeer stevig bouwwerk. Bovendien is sneeuw een slechte warmtegeleider, zodat warmte goed kan worden vastgehouden. Hierdoor kan een iglo verrassend warm zijn van binnen. Bepaalde eskimostammen behangen de binnenkant van de iglo met dierenhuiden, waardoor de binnentemperatuur van ± 2 °C in de iglo kan oplopen tot 10 à 20 °C.

Hoe maak je zelf een iglo?

Met zoveel sneeuw in de tuin, kun je ook je eigen iglo gaan bouwen. Een prachtige uitdaging. En helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt.

  1. Schuif zoveel mogelijk sneeuw bij elkaar
  2. Vul een doos of kist met sneeuw en stamp dat stevig aan. Keer de doos of kist om en je hebt een sneeuwblok.
  3. Stapel de blokken in een cirkel boven op elkaar. Zorg ervoor dat dit je dit steeds iets schuiner doet, totdat het dak helemaal sluit.
  4. Maak de kieren tussen de blokken dicht met plaksneeuw, zodat alles mooi opgevuld is. Dan ontdek je snel hoe warm het is in je eigen iglo!

Benieuwd hoe de eskimo’s zelf hun iglo maken?

Veel plezier in de sneeuw! Geniet er van.

En mocht je liever lekker binnen bij de warme kachel willen blijven zitten? Kijk dan snel naar onze tips voor de leukste decemberfilms op TV deze maand.

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

Geen reacties

Plaats een reactie