Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...
In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...
Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...
Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...
Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...
Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hoe kun je leren vertrouwen als je zo vaak teleurgesteld bent? Adoptieblog van Cat over hechting na de adoptie van haar kindje en de impact op hun gezin.
Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.
Het leukste na het ontdekken dat je zwanger bent: het delen met je vrienden en familie! Bekijk hier onze tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging.
Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...
Voordat je kind gaat kruipen of lopen, moet je al nadenken over kinderveiligheid in huis. Met een aantal makkelijke aanpassingen maak je je huis babyproof.
Ze lijken zo onschuldig, die heerlijke druifjes. Totdat er eentje per ongeluk in de luchtpijp van je kind schiet. Waarom (en hoe) druiven snijden voor kleine kinderen belangrijk is.
Pesten is vreselijk, en helaas in deze tijd houdt pesten niet op bij het schoolplein. Online pesten, bijvoorbeeld via social media, heet cyberpesten. Wat kun je ertegen doen?
Deze Valentijnsdag DIY cadeautjes maak je heel makkelijk zelf. Voor als je niet groots wil uitpakken, maar wel persoonlijk, origineel en budgetvriendelijk.
Selfcare gaat als moeder (meestal) niet vanzelf. Structureel goed voor jezelf zorgen kost tijd en moeite. Lees hier alle zelfzorg tips om beter voor jezelf te zorgen.
Eten jullie ook graag pannenkoeken? Bij ons thuis staan ze bijna wekelijks op het menu. Graag deel ik hier een paar makkelijke en lekkere pannenkoeken recepten.
De babykamer inrichten is een van de leuke dingen als er een baby op komst is. Met deze 3 tips voor het inrichten van de babykamer slaapt je kindje straks als een roos.
Wil je graag op reis naar een ver land met je gezin, maar ben je bang dat de vliegreis op een fiasco uitloopt? Dat hoeft niet! Wij helpen je met 10 tips voor vliegen met een kind.
In de lente knutselen met kinderen betekent: leuke dingen maken om de lente in huis te halen en om de dieren in de tuin te helpen! 10 leuke knutselprojectjes
Weet je even niet wat je nu weer kunt gaan doen in de vakantie met kinderen? Hier zijn onze tips voor leuke lowbudget dingen om te doen in de vakantie!
Kleine kinderen lijken wel alles in hun mond te willen steken. Niet alleen op het gebied van voedingswaren maar ook allerlei andere dingen. Ook planten zijn vaak niet veilig. Blaadjes, bloemetjes, besjes of andere delen die van de plant afkomstig zijn, worden gretig in dat kleine mondje gestopt. Een kind ziet de gevaren niet, maar sommige planten brengen een groot risico met zich mee, dus het blijft oppassen geblazen. Lees hier meer over giftige planten.
Alles in die mond
Het blijft dus altijd belangrijk dat je als ouder goed op je kindje let. Niet alleen een kraaltje of een ander klein onderdeel is zo ingeslikt, maar ook stukken van planten zitten zo in dat mondje. Dat kan erg gevaarlijk zijn bij sommige planten, zowel bij sommige binnen- als buitenplanten. We geven je in dit artikel meer informatie over giftige planten: welke zijn gevaarlijk voor je kindje? Er zijn zelfs planten die dodelijk kunnen zijn.
Het gevaar van sommige giftige planten
Het is echt niet zo dat je alleen een risico loopt als je een tuin hebt. Ook bepaalde kamerplanten zijn giftig. Neem met de giftige planten geen enkel risico. Deze kun je beter niet thuis op de vensterbank hebben staan of in de tuin hebben. Zeker als je kinderen nog de leeftijd hebben dat ze alles willen ontdekken met hun vingertjes én hun mond. Als ze toch van deze giftige planten eten kunnen ze nare vergiftigingsverschijnselen zoals diarree, misselijkheid, buikkrampen, ontstekingen of huidaandoeningen krijgen of zelfs in coma raken. De meeste plantvergiftigingen komen voor op een leeftijd tussen de 1 en 5 jaar.
Welke kleur is giftig?
Giftige planten zijn vaak nergens aan te herkennen. Bij insecten en dieren is dat vaak anders, die hebben meestal een felle kleur. Er wordt wel eens gezegd dat in de jungle alles wat rood is, je dit beter niet kunt eten. Helaas gaat dat dus hier niet altijd op, ook planten met een andere kleur kunnen giftig zijn. De reden dat sommige planten giftig zijn, is dat ze in de natuur dan minder snel opgegeten worden door dieren en andere vijanden. Soms heeft het gif in de plant juist een geneeskrachtige werking, zoals de stoffen van een Taxus.
Kinderen zijn kwetsbaar voor het gif
Van sommige giftige planten moet je echt wel wat binnen krijgen eer je er erg ziek van wordt. Kleine kinderen hebben vaak veel minder nodig. Een kleine dosis kan ze soms al ziek maken. De giftige stof is bij kleine kinderen eerder over het spijsverteringsstelsel verdeeld. Kinderen kunnen bij vergiftiging door het innemen of aanraken van giftige planten de volgende verschijnselen krijgen:
Hulst: Het blad én de bessen zijn giftig. Als een kind 20 besjes opeet, kan dit al een dodelijke dosis zijn.
Doornappel: Alle delen zijn giftig, maar zeker de zaadjes. Als een kind 15 zaadjes opeet, kan dit al dodelijk zijn.
Aronskelk gevlekt: Alle delen zijn giftig, maar vooral de bessen. Een paar besjes kunnen al dodelijk zijn. Ook kan het plantensap zorgen voor huidirritatie.
Goudenregen: Alle delen zijn giftig, maar vooral de bast, het zaad en de wortels. Het opeten van 8 zaden kan al dodelijk zijn.
Taxus: De bast, het zaad en de schors is giftig. Ook het eten van de bessen kan levensgevaarlijk zijn.
Goudenregen
Giftige planten én planten die ook de huid kunnen irriteren
Buxus: Alle delen zijn giftig, het sap van de plant kan zorgen voor huidirritatie.
Blauweregen: De trossen zijn mooi gekleurd, maar wel giftig.
Azalea: Blad en bloem zijn giftig.
Anemoon: Het blad is giftig.
Begonia: Het sap van deze plant is giftig.
Boterbloem: Sap is irriterend voor de huid en giftig als het in de mond komt.
Christusdoorn: Oogt als een onschuldig vetplantje, maar is een echte gifbom.
Clematis: Sap kan blaren veroorzaken en alle delen zijn giftig.
Dief van Bagdad: Deze plant kan slikproblemen veroorzaken.
Kerstroos: Alle delen giftig bij inname.
Klimop: Alle delen en vooral de bessen zijn giftig.
Wolfsmelk: Het sap is zeer irriterend voor de huid.
Lelietjes van Dalen: Alle delen zijn giftig, ook het water in de vaas waar ze in staan.
Papaver: Alle delen zijn giftig.
Philodendron: Bij aanraking en inname kan de plant slikproblemen veroorzaken. Laat het kind niet braken, dat kan alles alleen maar verergeren.
Sierpeper: Kan voor braakneigingen en huidirritaties zorgen. Tasten ook de slijmvliezen aan.
Vingerhoedskruid: Alle delen zijn giftig.
Paardenkastanje: Zaden en bloesem van de boom zijn giftig, ook de kastanjes beter laten liggen.
Ridderspoor: Alle delen zijn giftig.
Papaver of klaproos
Waarschuw je kind voor giftige planten
Leg je kind altijd uit dat ze nooit een plant of een bloem mogen plukken zonder je toestemming. Een madeliefje kan geen kwaad maar kinderen weten het verschil niet. En vertel ze ook dat ze nooit een deel van de planten of bloemen in hun mond mogen stoppen. Heeft je kind toch iets in zijn of haar mondje gestopt, dan is het verstandig om de volgende stappen te ondernemen:
Vraag eerst om welke plant of bloem het gaat. Laat het kind aanwijzen waar ze het plantje of bloem vandaan heeft. Blijf kalm en raak niet in paniek, hier heeft je kind niets aan.
Maak het mondje van de kleine zo snel mogelijk leeg, verwijder alle plantenresten. Bewaar deze resten wel voor de arts.
Als het een giftig exemplaar is of bij twijfel, bel dan gelijk de huisarts of bij de dodelijke planten 112
Weet je niet om welke plant het gaat, beschrijf de plant dan nauwkeurig of neem een stukje mee voor de arts.
Moet je kind braken, bewaar dan het braaksel voor de arts.
Vraag aan de arts of braken en melk drinken verstandig is. Dat is het namelijk niet in alle gevallen. Als het bijvoorbeeld om een irriterende plant gaat, dan komt de stof nogmaals langs de slokdarm bij het overgeven.
Als het gaat om een giftige plant die irritatie veroorzaakt of verbranding spoel dan de huid minimaal 10 minuten met water. Ga uit de zon en ga niet met zalfjes experimenteren. Wrijf ook nooit te hard over de plek.
Belangrijke nummers
Wanneer je kind giftige planten of stoffen heeft gegeten, kun je het beste 112 bellen als je kind suf wordt, last van benauwdheid krijgt of bewusteloos raakt. Bel in overige gevallen direct met de huisarts of de spoedeisende hulp.
Dit artikel is afkomstig van MamaLove.nl. Het artikel is geschreven door de redactie van MamaLove in samenwerking met een partner die deskundig is op het gebied van dit onderwerp. MamaLove is er voor alle zwangere vrouwen, (aanstaande) mama’s en papa’s en gezinnen. Het platform met betrouwbare informatie voor gezonde zwangerschappen, gelukkige baby’s en kinderen en zelfverzekerde ouders is eind 2021 overgenomen en samengevoegd met Meer Voor Mama's.