Er zijn tientallen soorten allergieën. Praktisch gezien kun je overal wel een allergische reactie op krijgen. Wanneer je kind dus klaagt over pijn of jeuk na het eten van bijvoorbeeld kersen of appels, kan dit duiden op een allergische reactie. Vaak hebben deze mensen dan ook last van andere allergieën, zoals hooikoorts. Dit noemen we een kruisallergie. In dit artikel lees je meer over allergische reacties, symptomen en wat je er aan kunt doen.

Wat is een kruisallergie?

Een kruisallergie of kruisreactie is een allergische reactie op een bepaalde stof die vervolgens weer een allergische veroorzaakt op een andere stof die vergelijkbaar is. Een voorbeeld; de meeste mensen met hooikoorts ontwikkelen daar ook een voedselallergie bij. Bij hooikoorts ben je allergisch voor de pollen in de lucht. Deze pollen hebben overeenkomende eigenschappen met bijvoorbeeld fruit. Zo kan het dus voorkomen dat je opeens ook een allergische reactie krijgt na het eten van fruit. Omdat pollen afkomstig zijn van bomen en de meeste fruitsoorten ook, lijken de stoffen en eiwitstructuren veel op elkaar. Het komt dus vaak voor dat men voor zowel pollen als fruitsoorten een allergische reactie ervaart.

Wat is het verschil tussen een voedingsallergie en voedingsintolerantie?

Bij een allergie voor bepaalde voeding reageert je afweersysteem op deze stoffen. Je lichaam maakt antistoffen aan voor de eiwitten die in dat voedsel zitten. Deze eiwitten noemen we allergenen en kunnen voor een allergische reactie zorgen.

Bij voedselintolerantie ligt het net iets anders. Hierbij reageert je lichaam wel op bepaalde stoffen, maar uit zich dat niet in een allergische reactie. Je kunt de stoffen vaak niet verwerken, wat klachten als buikkramp of diarree veroorzaakt.

Wat zijn de symptomen van een voedingsallergie?

Allergische reacties door het eten van bijvoorbeeld fruit kunnen veel verschillende reacties geven. De meest voorkomende symptomen bij fruitallergieën zijn jeuk in de mond, blaren in de mond, pijn op de borst, benauwdheid, buikpijn, diarree, overgeven en verkoudheidsklachten. Bij kinderen is het soms moeilijk te zien of ze een allergische reactie hebben. Het uit zich ook net iets anders dan bij volwassenen. Zo hebben kinderen vaak last van eczeem. Dit kan duiden op een voedselallergie, maar ook andere allergieën zoals huisstofmijt of huisdieren. Verkoudheidsklachten zoals niezen en hoesten kan duiden op hooikoorts of een andere luchtwegallergie.

Wat helpt bij een fruitallergie, zoals met kersen?

Ten eerste kun je natuurlijk het beste de fruitsoort waar je allergisch voor blijkt te zijn vermijden. Maar dat kan niet altijd. Soms kan het helpen om het fruit te verwarmen of te koken. Hierdoor veranderen de eiwitstructuren en kun je het fruit beter behappen. Denk hierbij aan kersencompote, jam of kersenijs. Helaas zijn er nog geen medicijnen op de markt die dit kunnen verhelpen. Voor kinderen is het natuurlijk wel belangrijk dat ze fruit leren eten en genoeg vitaminen binnenkrijgen. Het kan zeker zo zijn dat je kind wel allergisch is voor kersen, maar appels en bananen prima kan eten. Probeer dit dus uit en bekijk welke fruitsoorten wel gegeten kunnen worden. Doe dit echter alleen onder toezicht van een arts en ga niet zelf experimenteren. Daarnaast kun je natuurlijk ook een vitaminetekort vermijden door het gebruik van vitaminetabletjes, echter is het natuurlijk beter om gewoon lekker vers fruit te eten.

Omdat je bepaalde voeding niet meer mag eten, is het soms nodig om een volledig nieuw dieet te gaan volgen. Ga daarom naar een allergie diëtist. Deze mensen zijn gespecialiseerd in passende voedingspatronen bij mensen met een voedselallergie.

Hoe wordt bepaald dat je allergisch bent voor fruit?

Wanneer je vermoed dat jij of je kind allergisch is voor een bepaalde fruitsoort, kan dit getest worden. Hierbij kunnen verschillende methodes ingezet worden, zoal de prik-priktest, bloedafname of de zogenoemde dubbelblinde provocatie test. Hieronder worden ze stuk voor stuk beter uitgelegd.

Prik-priktest

Bij de prik-priktest kan gekeken worden hoe je huid reageert op vers fruit. De verpleegkundige die de test afneemt, prikt hierbij in een stuk fruit waar je vermoedelijk allergisch voor bent, zoals een kers. Met diezelfde naald prikt de verpleegkundige vervolgens op de binnenkant van je onderarm. Wanneer er na 20 minuten reacties optreden zoals roodheid kan geconcludeerd worden dat je allergisch bent. Gebeurt er niets? Dan ben je dus niet allergisch voor dit stuk fruit. Er kunnen met deze test meerdere soorten fruit worden getest op je arm.

Bloedafname

Een bloedtest is minder betrouwbaar dan de huidtesten en is dus vooral bedoeld als aanvulling op de andere testen. Er wordt hierbij gekeken of er bepaalde antistoffen in het bloed zitten tegen voedingsmiddelen, zoals fruit.

Dubbelblinde provocatie test

Deze test wordt het meest gebruikt en is dan ook de meeste betrouwbare huidtest voor allergieën. Hierbij worden er twee tabletten gemaakt, één met het fruitextract er in verwekt en één neptablet. De patiënt neemt in willekeurige volgorde de tabletten één voor één in met een bepaalde tussentijd. Niemand weet in welke tablet het extract zit, zowel de patiënt als de onderzoeker niet. Vandaar dat de test dubbelblind wordt genoemd. Wanneer er na een bepaalde tijd van de eerste tablet een reactie optreedt, is er sprake van een allergie. Gebeurt er niets? Dan is het de neptablet óf de patiënt is niet allergisch. Dat wordt bevestigd als er na de volgende tablet ook niks gebeurd.

Enkele tips en adviezen voor allergieën bij kinderen

Je kunt een allergie bij een kind voorkomen, zeker wanneer minstens één van de ouders een allergie heeft als astma, hooikoorts of een voedselallergie. Geef een pasgeboren baby de eerste zes maanden borstvoeding. Is dit niet mogelijk, dan is kunstmatige babyvoeding ook een goede optie.

Daarnaast is het belangrijk om ze vroeg mogelijk te beginnen met het aanbieden van echte voeding, zoals groente en fruit. Dit kan al vanaf de leeftijd van vier maanden. Hierdoor went het kind aan het fruit.

Is het kind al wat ouder en zit het op school? Ook dan zijn er een aantal praktische tips die kunnen helpen om meer begrip te krijgen. Begin met de leerkrachten. Leg uit wat je kind wel en niet mag hebben. Zorg voor alternatieve traktaties op school, zodat het kind gewoon mee kan doen. Overleg met de leerkrachten wat ze moeten doen als het dan toch mis gaat. Bespreek alles goed door en zorg voor helderheid. Hiermee voorkom je allergische reacties van je kind op school.