Het is iets wat veel mensen wel direct opvalt; het feit dat iemand flaporen heeft. Veel mensen hebben flaporen, maar de één heeft er veel meer last van dan de ander. Dit heeft ook met andere factoren te maken, zoals de vorm van het hoofd en hoeveel haar iemand heeft. Wanneer iemand veel haar heeft, kan deze doorgaans de flaporen daarmee bedekken en dit resulteert erin dat de flaporen niet zo goed zichtbaar zijn. Maar bij sommige mensen met kort haar vallen flaporen veel meer op. Ook bij kinderen komen flaporen natuurlijk ook al voor, vaak is het iets dat al begint bij de geboorte. Maar wat zijn flaporen precies? Hoe ontstaat het? En kun je er iets aan doen. Dergelijke vragen worden in dit artikel beantwoord.

Vraag 1: wat zijn flaporen?

Natuurlijk is deze vraag redelijk gemakkelijk te beantwoorden. Flaporen zijn namelijk oren die disproportioneel zijn in vergelijking met de andere facetten van het gezicht. Ze kunnen bijvoorbeeld extreem groot zijn, maar meestal staan ze ook naar voren, waardoor er de beginnaam flap aan wordt gegeven. Het worden ook wel eens jumbo-oren genoemd, of zeiloren. Er zijn veel verschillende namen voor te geven, maar de strekking van de flaporen is doorgaans in principe hetzelfde. Wel is er dus een verschil tussen grote oren en flaporen. Bij flaporen hebben de oren namelijk een opvallende houding en bij grote oren zijn ze gewoon groot, maar is de manier waarop ze staan vaak niet geheel anders.

Vraag 2: hoe ontstaan flaporen?

Flaporen ontstaan doorgaans niet in de loop der jaren. Het is dus niet zo dat je bij je geboorte normale oren hebt en dan plots na een aantal jaren ineens flaporen krijgt. Over het algemeen ontstaat het namelijk al bij de geboorte. Het is niet zozeer een afwijking, maar heeft vooral met aanleg te maken. Het is echter niet iets wat erfelijk is. Het is niet zo dat gehele families bijvoorbeeld last hebben van flaporen. Vaak is het iets wat per persoon verschilt. Dus als jezelf flaporen hebt, hoef je bijvoorbeeld niet bang te zijn dat je kind plots ook flaporen krijgt. Dit kan natuurlijk wel, maar die kans is even groot als bij elk normaal ander kind. Maar om het even technisch te maken: flaporen ontstaan vaak omdat de omslagplooi van de oren ontbreekt. Dit kan erin resulteren dat je oren een andere stand gaan aannemen.

Vraag 3: hoe vaak komen flaporen voor?

Flaporen komen niet bij iedereen voor, maar het is ook niet een extreem zeldzaam verschijnsel. Het komt over het algemeen voor bij gemiddeld 5% van de bevolking. Dit is dus ongeveer 1 op de 20 personen die flaporen heeft. Het is ook niet zo dat flaporen bijvoorbeeld vaker voorkomen bij meisjes dan jongens. Het komt ongeveer evenveel voor, dus het is niet een aandoening die gerelateerd is aan een specifiek geslacht. Een voordeel is dat vrouwen doorgaans lange haar hebben, dus vrouwen kunnen sneller flaporen bedekken. Zeker bij lichte flaporen is dat natuurlijk een voordeel te noemen. Bij mannen kan dit een groter probleem zijn, ook omdat mannen sneller kaal worden en dan is er geen haar meer waarmee je de flaporen kunt bedekken.

Vraag 4: Kun je iets aan flaporen laten doen?

Uiteraard! Maar dat wist je hoogstwaarschijnlijk al. De vraag is eerder: zou je wel iets aan je flaporen willen gaan doen? Dit is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is het van belang om te weten hoe erg de flaporen zijn. Heb je bijvoorbeeld maar een klein beetje flaporen, maar niet zeer ernstig, dan is het misschien niet noodzakelijk om er iets aan te laten doen. Heb je hele erge flaporen en ben je er extreem onzeker over? In dat geval kan het daarentegen verstandig zijn om wel iets aan de flaporen te laten doen. Onzeker zijn over je gezichtskenmerken is namelijk nooit leuk en dat wil je ten alle tijden vermijden. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om naar het financiële plaatje te kijken. Een oorcorrectie kan namelijk flink wat geld kosten. Als je weinig geld hebt, is het dan ook niet zo verstandig om dit als prioriteit te hebben. Let wel: bij sommige verzekeringsmaatschappijen kun je je aanvullend laten verzekeren. Vaak worden oorcorrecties dan wel vergoed. Het is dus verstandig om eerst in de polis te kijken, voordat je besluit of het wel of niet een goed idee is om je flaporen te laten behandelen.