Als ouders bescherm je je kind het liefst tegen al het slechte, zelfs tegen negatieve emoties. Maar soms kan dat niet altijd, en moeten we als ouders op zoek naar de beste methodes om onze kinderen op een fijne manier te laten wennen aan de nare aspecten van het leven. Één daarvan is terrorisme. Je kind krijgt vaak, terwijl jij het misschien niet doorhebt, aardig wat mee over dit onderwerp. Is het niet het nieuws dat aanstaat, dan zijn het wel gesprekken van volwassenen, of dingen die worden gezegd op school. Het is dus goed om hier aandacht aan te geven, en je kind op de juiste manier te begeleiden. Hoe doe je dat? Dat lees je hier.

Welke leeftijd is geschikt?

Als je kind nieuws meekrijgt over terrorisme, is het dus goed om je kind op de juiste manier te begeleiden. Maar als je kind nog erg jong is, dan is het volgens deskundigen het beste om het onderwerp te vermijden en je kind ervan af te schermen. Elk kind is natuurlijk anders, maar een leeftijd vanaf zes jaar is volgens deskundigen de tijd dat kinderen de mogelijkheid hebben om de situatie goed te begrijpen. Vóór die tijd, is het beter om je kind af te schermen van het nieuws omtrent dit onderwerp, alsook gesprekken hierover die je voert met anderen. Kinderen onder de zes jaar begrijpen zulke dingen vaak nog niet, en kunnen er alleen maar onnodige angsten van creëren. Het is dus beter om het nieuws te luisteren op het moment dat je kind er niet bij is, of anders te lezen in de krant of op het internet. Ga er niet vanuit dat je kind het niet hoort als hij bijvoorbeeld rustig in een hoekje zit te spelen, want kinderen vangen vaak veel meer op dan we denken.

Schoolkinderen

Als je kind eenmaal naar school gaat, en de onderwerpen op school ook wat uitgebreider worden, kan het zijn dat je kind van andere kinderen dingen hoort over terrorisme. Je kind zal er dan vanzelf ook thuis over spreken, omdat zulke zaken vaak in de gedachten blijven van een kind, en dus thuis ook verwerkt worden. Op zulke momenten is het goed om er op in te gaan, en er met je kind op een rustige manier over te praten. Als jij kalm blijft, dan zal je kind ook het gevoel krijgen dat het ok is, en er niet angstig van raken.

Geef je kind een wijze levensles mee

Aangezien kinderen natuurlijk weinig besef hebben van wat er in de wereld speelt, is het goed om dus ook hier wat meer over te vertellen op een positieve manier. Je kunt uitleggen dat er inderdaad slechte mensen zijn die andere mensen onterecht doden, maar dat het over het algemeen erg veilig is op deze wereld, en er dus geen reden is voor zorgen. Ook kun je, als je kind al wat ouder is, hem uitleggen dat angst een natuurlijke emotie is bij mensen zodat we onszelf kunnen beschermen tegen gevaar, maar dat angst niet een reden moet zijn dat we ons onnodig verdrietig gaan voelen en niet meer veilig zullen voelen terwijl het eigenlijk wel veilig is.

Geef niet alle informatie in één keer

Wat terrorisme-deskundige Beatrice de Graaf aanraadt, is om je kinderen de informatie in stukjes te geven, dus niet alles in één keer. Dit doe je door vragen van je kind te beantwoorden op een positieve manier, maar er daarna niet teveel over door te gaan. Zo voorkom je dat het een te groot impact op je kind zal hebben, en hij er teveel mee bezig zal zijn. Als je kind er nog meer vragen over heeft, betekent dit dat hij de situatie graag goed wil begrijpen, en dit is goed. Dus het is niet de bedoeling dat je de vragen uit de weg gaat, maar laat het een subtiel gesprek blijven.

Pas je uitleg aan

Elke leeftijd heeft natuurlijk zijn eigen aanbevolen manier van uitleg. Je weet zelf natuurlijk als ouders zijnde wat je kind wel en niet begrijpt, maar probeer extra bewust te zijn bij zulke onderwerpen dat je ze op de juiste manier voorlegt bij je kind. Het is niet nodig om beelden te laten zien van gebeurtenissen, want dit wekt alleen maar angstgevoelens op. Vroeger, toen er nog media bestond, wisten mensen niet eens wat er allemaal gebeurde aan slechts op de wereld. Dit wil niet zeggen dat we onszelf helemaal af moeten sluiten, maar zorg ervoor dat de input gematigd blijft. Ook voor jezelf is dit een goede tip, want teveel slecht nieuws kan stiekem toch zorgen voor teveel negatieve emoties.

Leer je kind respect te tonen voor alle bevolkingsgroepen

Nog een andere levensles die je een wat ouder kind mee kunt geven, is het respecteren van alle soorten mensen, ongeacht hun ras, kleur, of geloof. Helaas kunnen ze in sommige volwassenen een slecht voorbeeld zien, dus het is aan jou om je kind mee te geven hoe het wel moet. Leg je kind ook uit dat ook mensen met een ander geloof of ras, deze aanslagen net zo erg vinden en afkeuren als wij dat doen. Ook kun je aangeven dat kwetsende opmerkingen naar mensen die geen invloed hebben op deze aanslagen alleen maar leidt tot meer negatiefs. Dit zal zorgen voor een positieve instelling, en het makkelijker maken voor je kind om op de juiste manier met iedereen om te gaan, en een goed voorbeeld te zijn voor andere kinderen.

Stille angsten

Er zijn ook kinderen die aardig wat dingen oppakken, maar er toch stil over blijven, en hun angsten voor zich houden. Als je van jou kind weet dat zijn karakter zo in elkaar steekt, dan is het goed om hem op momenten van slecht nieuws wat meer in het oog te houden. Buikpijn en niet kunnen slapen zijn tekenen dat je kind van binnen toch angstig is, dus het is goed om dan het onderwerp te bespreken met je kind. Je kunt hem vragen stellen of hij er iets over gehoord heeft, en hier verder op inspelen. Het is goed om je kind het gesprek te laten leiden. Zo krijg jij een beter beeld van het beeld wat je kind heeft over de situatie, en kun je hem beter begeleiden naar een veilig gevoel. Zeg je kind ook dat de kans dat ons iets overkomt door een aanslag haast uitgesloten is, en er geen reden is om angstig te zijn. Zo zorg je ervoor dat het gevaar voor je kind verder weg lijkt, en het dus makkelijker voor hem zal worden om zich veilig te voelen.

Zorg voor een positieve sfeer

Na het serieuze gesprek is het goed om er niet te lang in te blijven hangen, maar de sfeer positief te houden. Benadruk ook de positieve kanten van het verhaal. Noem alle hulpverleners en politie die mensen helpen en zo hun best doen om de problemen op te lossen. Leer je kind om mee te leven met andere mensen, maar leer hem ook om negatieve emoties geen slecht effect op zijn eigen humeur te laten hebben. Je kunt dus, als je ziet dat je kind er geschrokken van is of andere negatieve emoties toont, iets samen met je kind doen zodat hij het onderwerp weer op de achtergrond kan zetten.