Wat doe je als ouder wanneer jouw kind bang wordt van gewelddadig nieuws? Jonge kinderen zijn zeer beïnvloedbaar en hebben een sterk emotioneel gevoel. Gewelddadig nieuws past eigenlijk nog helemaal niet in het plaatje van jonge kinderen. Hierdoor kan er een angst ontstaan voor gewelddadigheid bij een kleuter. Hoe merk je dit bij jouw kind en hoe ga je als ouder hier mee om? In dit artikel lees je meer over hoe je de angst bij jouw kleuter kunt herkennen en wat jij als ouder kunt helpen.

Een shock

Het is niet voor niets dat veel tv-zenders melden dat beelden shockend kunnen zijn. Hiermee richten ze niet alleen op de oudere kijkers, maar juist op jonge kijkers. Het kan voor een jong kind of kleuter een echte shock zijn wanneer er gewelddadig nieuws op tv te zien is. Kleuters hebben nog een heel puur wereldbeeld en daar past gewelddadigheid eigenlijk helemaal niet in. Voorkom dat jouw kind een shock ervaart en wees bewust met wat jouw kind te zien krijgt op tv.

Symptomen

Een negatieve ervaring met gewelddadig nieuws kan voor zorgwekkende symptomen zorgen bij jouw kleuter. Reageert jouw kleuter de laatste tijd raar, is het snel boos of juist sneller angstig? Dit kan een symptoom zijn van angst voor gewelddadig nieuws. Maar er zijn nog veel meer symptomen die hieraan gelinkt kunnen worden, zoals:

  • Nachtmerries. Heeft jouw kleuter opeens moeite met slapengaan, heeft het veel nachtmerries en wilt het liever niet naar bed? Realistische dromen zijn erg typerend voor de kleutertijd. Dit kan ook een negatieve uiting hebben wanneer jouw kind veel nachtmerries heeft. Tijdens het dromen worden onverwerkte emoties vaak aangeslagen. Angst is een perfecte emotie voor het veroorzaken van nachtmerries bij kleuters.
  • Aanhankelijk. Merk je dat jouw kleuter opeens een stuk minder zelfstandig is en juist erg aanhankelijk? Het gevoel van veiligheid is van groot belang wanneer jouw kleuter angstgevoelens heeft.
  • Geen TV. Wanneer jouw kleuter gewelddadig nieuws op televisie heeft gezien, is een veelvoorkomend symptoom een afkeer tegen de televisie. Jouw kleuter heeft hier een negatieve ervaring mee en wilt niet nog eens iets gewelddadigs of engs zien.
  • Gewelddadig gedrag. Jonge kinderen leren door te kopiëren. Dit begint al vanaf de babytijd met het kopiëren van gezichtsuitdrukking tot op latere leeftijd het kopiëren van gedrag. Is jouw modelkleuter opeens een stuk baldadiger en agressiever? Het kan een gevolg zijn van het gewelddadige nieuws wat hij of zij heeft gezien.

Erover praten

Hoe ga je als ouder nu precies om met een kleuter die iets shockend of gewelddadigs heeft gezien? Het belangrijkst is om er open over te praten. Jouw kleuter heeft al een groter besef van de realiteit dat je wellicht denkt. Zorg ervoor dat het gesprekje een opbouwende en enigszins positieve wending heeft. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat wanneer iemand heel boos is, hij of zij vreemde dingen kan gaan doen en gewelddadig wordt. Geef het dan ook direct een draai naar: “Maar dat is heel slecht en dat mag je natuurlijk nooit doen. Deze mensen zullen ook straf krijgen voor hun gedrag.”. Dit helpt jouw kleuter om te begrijpen dat niet alleen oorzaak, gevolg heeft, maar dat dit gedrag niet normaal is. Zo hoeft jouw kleuter niet bang te zijn dat iemand bij hem in de buurt gewelddadig wordt. Wil je meer weten over hoe je tegen je kleuter praat over terreur, aanslagen en ander geweld? MeervoorMamas: Hoe praat je met je kind over terrorisme?

Je kunt de nare realiteit van de wereld niet compleet verborgen houden voor jouw kinderen. Vroeg of laat zullen zij toch zien dat er gewelddadigheid is. Maar je kunt als ouder wel proberen om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Kleuters hoeven helemaal nog niet in aanraking te komen met gewelddadig nieuws. Zorg ervoor dat jij als ouder bepaald wat jouw kleuter wel en niet mag zien op televisie en zap even weg wanneer er heftig en gewelddadig nieuws is. Op latere leeftijd kan een kind het veel beter handelen dan op jonge kleuterleeftijd.

Films en boeken

Kun je wel een handje hulp gebruiken bij een angstige peuter voor gewelddadig nieuws? Gebruik dan fictie! Er zijn genoeg verhalen die een gewelddadige situatie schetsen en die dan door goede helden wordt opgelost. Deze verhaalvorm is perfect voor kleuters om te leren dat geweld zeker bestaat, slecht is, maar dat er altijd goede mensen zijn die komen helpen. Je kunt bijvoorbeeld deze verhalen gebruiken als verhaaltje voor het slapengaan of films zoeken die deze thematiek aankaarten. Door vertrouwen te scheppen in helden en de goede mensen, kan de angst voor geweld een stuk sneller afnemen.

Kindpsycholoog

Heeft jouw kind er blijvende angst en moeite mee? Dan is het helemaal geen verkeerde gedachte om professionele hulp te zoeken. Angstgevoelens zijn namelijk niet goed voor de ontwikkeling van jouw kind. Kinderen die op jonge leeftijd angstgevoelens hebben, hebben op latere leeftijd een hogere kans op angststoornissen en depressies. Blijft jouw kind moeite houden? Vraag dan om een doorverwijzing naar een kindpsycholoog bij de huisarts of neem zelfs contact op. Een kindpsycholoog kan jouw kind een stuk beter helpen om van de angst af te komen.

Als ouder wil je jouw kind kosten wat kost beschermen tegen de negatieve invloeden van deze wereld. Maar helaas kun je daar niet altijd onderuit komen. Wel kun je zo goed als mogelijk proberen te voorkomen dat jouw kleuter in aanraking komt met negatief en gewelddadig nieuws. Mocht dit echter niet lukken en heeft jouw kind angst voor gewelddadig nieuws? Zorg dan voor een positieve verandering van het verhaal en laat jouw kind kennis maken met helden uit verhalen en films. Praat erover met jouw kleuter om een gevoel van zekerheid en veiligheid te creëren.