Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Buiten zijn is gezond, ook als het geen zomer is. Het zonlicht bevordert de vitamine D opname en dat is goed voor het lichaam. Maar er zijn nog meer voordelen, hier 7 redenen om met je kind naar buiten te gaan:

1. Vitamine D

Zoals we al zeiden is het zonlicht goed voor de opname van vitamine D. Het bevordert de botgroei, celgroei en het vermindert van ontstekingen. Natuurlijk mag je je kind niet te lang blootstellen aan de zon dus pak iedere dag een paar minuutjes zonlicht en smeer je kind daarna in met zonnebrandcrème zodat het veilig nog even buiten kan blijven. De gevolgen van verbranding door de zon is niet fijn voor je kind. 

2. Als een roosje

Als kinderen in de buitenlucht zijn geweest, slapen ze daarna vaak als een roosje. Ze krijgen rozige wangetjes en voordat je het weet zijn ze aan een heerlijk middagdutje begonnen. Ga je later in de middag, wacht dan niet te lang met het avondeten, anders slapen ze al voor de eerste hap.

3. Ravotten

Als kinderen wat groter zijn, is het verstandig om ze minimaal een uur per dag buiten te laten spelen. Laat ze lekker ravotten zodat ze hun energie kwijt kunnen. De hele dag binnen zitten daar wordt niemand vrolijker en energieker van. Buiten kunnen ze juist ontladen van prikkels.

4. Motoriek en sociale vaardigheden

Buitenspelen is niet alleen gezond, het is ook nog een goed voor de motoriek en sociale ontwikkeling. Laat de kinderen lekker klimmen en klauteren, laat ze in modderplassen springen en door het zand rollen. Misschien willen ze ook nog even aan die tak slingeren. Vies of nat worden is toch eigenlijk helemaal niet zo erg? De wasmachine is geduldig. Trek ze niet de nieuwste kleding aan, maar iets wat best vies mag worden.

5. ADHD-kinderen

Onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen met ADHD die na schooltijd en in het weekend meer buiten speelden dan de kinderen die dit niet deden, zij minder symptomen van ADHD vertoonden. De natuur is sowieso goed voor de hersenfuncties. Het verhoogt namelijk de concentratie. Frisse lucht brengt ook de hersenen in een hogere versnelling.

6. Bijziendheid voorkomen

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het kan, maar het schijnt ook zo te zijn dat je ogen beter blijven door buiten te spelen. Bijziendheid komt bij kinderen die buiten spelen minder vaak voor. Het heeft te maken met de lichtintensiteit. Een bepaalde lichtintensiteit kan een signaal voor het oog zijn om te stoppen met groeien, waardoor bijziendheid kan ontstaan. Dit komt veel voor bij kinderen die veelvuldig en voor een langere tijd op een beeldscherm kijken. Geadviseerd wordt om ongeveer 15 uur per week buiten te zijn, verdeeld over de hele week.

7. Algehele gezondheid en ontwikkeling

Buiten spelen is belangrijk voor een goede ontwikkeling van het lichaam en de geest. Het helpt kinderen om op een gezond gewicht te blijven. Ook de spieren krijgen de kans om zich te ontwikkelen. Vallen en opstaan hoort erbij, net zoals ze moeten leren hoe ze buiten met elkaar om moeten gaan. Het voorkomt dus overgewicht, is goed voor de motorische ontwikkeling en het maakt je kind sociaal sterker. Allemaal punten die belangrijk zijn.