Een kind leren zwemmen doe je eigenlijk om de twee volgende redenen; de veiligheid van jouw kleintje als het in de buurt van water komt en jouw eigen geruste gevoel. Om alles vlotjes te laten verlopen en jouw kind geen watervrees te bezorgen zijn zeven zaken waar je op moet letten bij het leren zwemmen van kinderen belangrijk. Wanneer je deze tips ter harte neemt en het geduld kan opbrengen die nodig is om iets nieuws aan te leren, kunnen zwemlessen alleen maar een succes worden.

1. Als een visje in het water

Van nature uit zijn baby’s echte waterratjes. Ze zijn dan ook, de eerste maanden negen maanden van hun leven, helemaal omgeven door water. Hoe vroeger je met babyzwemmen begint, en dat kan al vanaf een paar maanden, hoe minder weerstand ze bieden.

2. Wennen aan water

Het eerste wat nodig is, is dat jouw kleine hummeltje went aan zoveel water zodat hij geen watervrees krijgt. Dit doe je best door zelf ook mee het water in te gaan want bij wie voelt een baby zich veiliger dan bij jou? Laat het kleintje rustig en op eigen tempo wennen aan het gevoel en ga nooit overhaast te werk. Laat het drijven op jouw handen terwijl je het rustig toespreekt en pas als je merkt dat het helemaal in zijn schik is, kun je een stapje verder gaan.

3. Opletten bij leren zwemmen: Waterpret

Eens je baby zich veilig voelt in het zwembad kun je voorzichtig de tweede stap nemen en het laten wennen aan water in het gezichtje. Je kunt er een spelletje van maken door bijvoorbeeld elkaar nat te spetten of zelf je gezicht in het water te duwen en op een speelse manier je kleintje uit te dagen om hetzelfde te doen. Let vooral goed op de lichaamstaal en wanneer je merkt dat het echt bang is, ga dan niets forceren.

4. Vallen is leuk!

Wanneer jouw kind al stapjes kan zetten is het fijn om te leren dat vallen in water geen pijn doet. Het zal uiteraard een beetje schrikken als het voor het eerst een plons maakt. Als jij op dat moment niet in paniek slaat en hem geruststellend weer recht helpt, is er niets aan de hand. De kans is groot dat dit voor jouw kleintje het eerste waterspelletje wordt en het zelfvertrouwen gaat op die manier alleen maar groeien.

5. Genieten, niet pushen

Let goed op de lichaamstaal van jouw kind. Het ene kind durft meer aan dan het andere en het is heel belangrijk dat je in deze fase, er zeker van bent dat het kleintje geniet van het water. Wanneer je gaat pushen om dingen te doen waar het nog niet klaar voor is, ga je onbewust een trauma creëren waardoor het kleintje watervrees kan ontwikkelen.

6. Leren ontdekken, leren voelen

Een kind is van nature uit nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen. Drijvende speeltjes in het water kunnen het helpen om zelf op ontdekking te gaan. Verzin er leuke spelletjes mee en geef vooral jouw kleintje het gevoel van vertrouwen. Je zult merken dat, wanneer je het kind zelf dingen kunt laten ontdekken, het zich beter zal voelen in het water.

7. Zwemschool

Wanneer je graag je kind op zwemschool doet, is de eerste vereiste dat het kind vrij is van waterangst. Ga daarom op regelmatige basis met jouw kleintje naar het zwembad zodat het zich als een visje in het water voelt wanneer je het laat inschrijven in de zwemschool.