Voor sommige mama’s is de eerste dag basisschool nog ver weg. Een aflevering van “de luizenmoeder” is de enige bron van kennis over het basisschoolleven. Maar nadert je peuter de leeftijd van 3 jaar, dan komt dit spannende moment al steeds dichter bij. In de grotere steden heb je dan al het moment van basisschool kiezen achter de rug. Dochter- of zoonlief is al lang ingeschreven op een basisschool, in verband met wachtlijsten. Maar anders is nu dat moment daar: wat kies je of kiezen jullie voor school? Dit is best een beslissing waar je even goed over na moet denken.

Want het wordt de plek waar je hoopt dat je kind een dikke acht jaar dagelijks komt. In die acht jaar ontwikkelt je kind hier van verlegen kleuter naar wereldwijze pre-puber. En wie heeft niet een geboortekaartje gestuurd naar iemand waarmee je zelf op je eerste schooldag nog in de zandbak hebt gespeeld? In de basisschooljaren ontstaan vriendschappen voor het leven. Hier ontdek je wie je bent en wie je wilt worden. Daarom is de keuze van een school niet een beslissing gemaakt over een nacht ijs. Deze checklist helpt je bij kiezen van een basisschool en een juiste keuze begint met goed kijken.

Kijk eerst naar je kind bij een basisschool kiezen

Iets wat je natuurlijk al lang wist: jouw kind is uniek. Ga dus van haar of hem uit bij de keuze van de soort basisschool en het soort onderwijs. In wat voor omgeving voelt je kind zich thuis en wordt uitgedaagd zich te ontwikkelen? Werkt je kind graag samen in groepjes of wil het juist de kans zijn eigen leerweg te volgen? Is je kind gebaat bij een duidelijke structuur en wat discipline of heeft het juist ruimte nodig om te ontwikkelen? Vraag het ook aan je kind zelf. Natuurlijk niet of hij of zij denkt genoeg ontwikkelingsruimte te krijgen op een jenaplanschool. Maar een driejarige weet vaak heel goed wat hij of zij niet of wel wilt.

Natuurlijk is een prachtige brandweerman Sam op het raam van het kleuterlokaal misschien niet meteen voor jou als ouder een doorslaggevend argument. Maar het enthousiasme voor de wekelijkse rekenspeel-les op de natuurspeelplaats, of een groot vertrouwen in een lieve kleuterjuf is wel een groot pluspunt.

Praktisch kiezen: wat is haalbaar, wat is ideaal?

Het is voor kinderen en ook ouders fijn als de school op loop- of fietsafstand is. Vriendjes en vriendinnetjes wonen dan in de omgeving en in de toekomst kunnen kinderen eerder zelfstandig naar school gaan. Ook is het belangrijk dat de schooltijden makkelijk zijn in te plannen in het gezinsleven en waar nodig het gezinsleven aan te passen is. Werken jij en/of je partner doordeweeks, dan is een school met een continurooster waarbij de kinderen op school overblijven meer geschikt.

De combinatie school en buitenschoolse opvang is dan ook een puntje om aandacht aan te besteden. Veel scholen hebben intern een bso of hebben een samenwerking met een bso die de kinderen ophaalt na school. Je bent niet verplicht met deze bso in zee te gaan, maar het is fijn als je alles op 1 plek kunt regelen. Of misschien breng je je kindje al naar een hele prettige kinderopvang met prima bso. Wat zijn de mogelijkheden hiermee in combinatie met de toekomstige basisschool? De meeste scholen en bso’s proberen om in de behoefte van ouders te voorzien en hun beleid op elkaar af te stemmen. Informeer dus bij een open dag op een basisschool naar de mogelijkheden.

Overzicht hebben over het financiële plaatje

Financieel is het ook handig om even van tevoren te kijken wat de kosten van een bepaalde school zijn. Onderwijs op de basisschool is gratis, er wordt alleen een ouderbijdrage gevraagd. Dit ligt meestal rond de 50 euro per kind per jaar. Hiervan worden de extra dingen op school betaald zoals sinterklaascadeautjes, aanschaf van buitenspeelgoed, een paasontbijt of een ijsje op de meester/juffendag.

Bij sommige basisscholen ligt deze ouderbijdrage echter veel hoger, als er meer extra activiteiten zijn zoals culturele projecten of excursies. Als je je kinderen op deze scholen inschrijft, moet je wel rekening houden met deze kosten. De bijdrage is vrijwillig, maar op sommige scholen worden kinderen uitgesloten van activiteiten als ouders niet betalen. Mocht de ouderbijdrage om financiële redenen lastig zijn, dan kun je hiervoor bij een gemeente of stichting leergeld een vergoeding krijgen.

Online onderzoek naar de beste basisschool

Belangrijk is dat je je ook thuis voelt binnen de methodes en visie van een school. Een bezoekje aan de website is dan handig. Scholen stellen zich op hun website voor. Alle scholen gaan voor goed onderwijs, maar de accenten liggen hierbij soms wel verschillend. Dan is het kijken wat bij je kind en jullie gezin past. Je hebt scholen die focussen op digitaal onderwijs. Kinderen werken veel met ipads en leren bijvoorbeeld de basis van het programmeren. Heel interessant, maar misschien vind jij juist duurzaam onderwijs belangrijk of dat de kinderen tweetalig worden opgeleid.

Daarnaast hanteren bepaalde scholen soms een specifieke onderwijsmethodes zoals Montessori Onderwijs, Vrije school of Dalton. Laat je hierover informeren. Sommigen scholen geven onderwijs vanuit een geloofsovertuiging, misschien kies je hier ook bewust voor. Maar het kan ook dat je niet bekend met de geloofsovertuiging, maar de sfeer op een school je gewoon aanspreekt. Het is dan wel goed te kijken in hoeverre de visie past bij jou en je gezin. Wat niet alles zegt, maar wat wel ook even goed is om te bekijken: de uitstroom van leerlingen naar de middelbare scholen. Je kunt deze gegevens op diverse sites vinden en vergelijken.

Een eerste indruk bij een basisschool kiezen

Het oog wil ook wat, ook als het om een school gaat. Ziet het gebouw er opgeruimd en uitnodigend uit? Het schoolplein is een belangrijk onderdeel van een eerste indruk. Nodigt het uit te spelen? Is het veilig met een hek of heg, zodat kinderen niet makkelijk kunnen weglopen? Het uiterlijk en omgeving van een school zijn niet onbelangrijk. Ze bepalen de sfeer en een opgeruimde schone school komt vaak voor vanuit een goed werkend team.

Kijk verder op een open dag

Hoe belangrijk een leermethode ook is of een veilig schoolplein, de doorslaggevende factor is toch voor veel ouders de algehele sfeer op een school. Een open dag is een goede gelegenheid om rond te kijken. Sommige scholen hebben een hier een dag voor of je kan een afspraak maken om een keer rond te kijken. Ga dan ook het liefst met het hele gezin. Iedereen ervaart een school anders. Het is tevens een goed moment om inhoudelijk vragen te stellen.

Als je bijvoorbeeld de sfeer goed vindt, vraag dan ook hoe dat komt. Hoe wordt er omgegaan met pestgedag? Wat zijn de mogelijkheden als een kind meer moeite heeft met bepaalde vaardigheden? Wat wordt er voor die kinderen gedaan, bijvoorbeeld schrijffysiotherapie onder schooltijd of extra oefenklasjes. Of wat als het juist heel goed gaat, zijn er plusgroepjes waar de kinderen wat meer uitdaging aangeboden krijgen?

Kijk eens wat er op het schoolplein gebeurt

Hoewel je als ouder het heel belangrijk vindt wat er in de klas wordt gedaan, is voor je kind vaak veel belangrijker wat er op een schoolplein gebeurt. Hoe het daar reilt en zeilt, laat vaak goed zien hoe de sfeer is. Wandel dus eens een keer langs de school als er kinderen buiten spelen. Hoe gaan de kinderen met elkaar om? Wordt er iemand buitengesloten? Ook een keertje langslopen als een school uitgaat is handig. Hoe is de sfeer, hoe gaan ouders met elkaar om? Lopen kleuters niet verloren rond en letten leerkrachten en ouders op? Stel vooral jezelf de vraag: zie je jouw kind hier fijn tussen lopen en spelen?

Praat met een ervaringsdeskundige

Probeer of je wat ouders kunt spreken over de school die je op het oog hebt. In de buurt wonen misschien wel ouders met kinderen op die school. Of als je toch een keer langs het schoolplein loopt voor het uitgaan van de school, spreek ook gerust een wachtende ouder aan. Vraag hoe zij de school ervaren. Mensen zijn vaak eerlijk en het geeft een wat breder beeld dan een kijkje op een open dag. De juiste basisschool kiezen lijkt soms lastig. Maar als je je goed laat informeren, tijd neemt om rond te kijken naar de mogelijkheden en uiteindelijk naar je gevoel luistert, maak je een beslissing waar je achter staat.