Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hebben jouw kinderen ook moeite met het eten wat de pot schaft? Sta jij uren in de keuken om het avondeten tot ieders wens te maken, maar zonder resultaat? De eetopvoeding van jouw kinderen is van groot belang. Niet alleen voor de gezondheid van jouw kinderen, maar ook voor de sfeer aan tafel. Wil jij ook zonder stress gezellig met z'n allen tafelen? Lees dan gauw al onze tips om de eetopvoeding van jouw kinderen te verbeteren.
Jong geleerd, is oud gedaan
De eetopvoeding begint eigenlijk al bij het eerste hapje vaste voeding dat jouw baby te eten krijgt. Het is belangrijk om van jongs af aan al goede eetgewoontes aan te leren. Wil je voorkomen dat jouw kind op latere leeftijd een moeilijke eter wordt? Begin dan op jonge leeftijd al met een grote diversiteit aan eten. Leer jouw kind op jonge leeftijd al kennis maken met veel verschillende voedingsproducten. Op jonge leeftijd al veel groente eten, heeft zo zijn voordelen wanneer jouw kinderen ouder zijn. Wist je dat een persoon gemiddeld vijf keer iets moet eten om de smaak te kunnen herkennen en waarderen? Begin dus op jonge leeftijd al met een grote diversiteit aan producten en smaken.
Samen eten
Veel ouders vergeten het belang van samen eten. Om stress aan tafel te voorkomen of uit praktische overwegingen kan het makkelijker zijn om gescheiden te eten. Eerst de kinderen aan tafel en wanneer zij naar bed gaan, zelf tafelen. Toch is het voor de eetopvoeding cruciaal om samen te eten. Door papa en mama te zien eten, is het voor het kind een stuk eenvoudiger en veiliger om te eten. Zeker op jonge leeftijd. Kinderen kopiëren namelijk het gedrag van de ouders. Door de ouders te zien eten, zien zij dat het eten veilig is en lekker is om te eten.
Positieve confirmatie
Dat een broccoli er op het eerste gezicht niet lekker uitziet, dat is eigenlijk een feit. Maar door hoe we ernaar kijken, kan het verschil maken. Als vader er moeder kun je het verschil maken voor de perceptie van het voedsel voor jouw kinderen. Door te eten en te bevestigen dat dit lekker is, kunnen jouw kinderen een andere kijk krijgen op het voorgeschotelde menu.
De toetjes truc
Wie is er niet opgegroeid met de zin: “Als het bord niet leeg is, is er ook geen toetje.”. Het is niet het ideaal om iedere avond te gebruiken, maar het kan af en toe als een handige alternatief werken. Hebben jouw kinderen geen zin om hun bord leeg te eten? Dan betekent dit ook geen toetje. Hierdoor kunnen de borden binnen enkele minuten leeg zijn. Het is natuurlijk geen ideaal foefje op iedere dag te gebruiken, maar het kan een goede optie zijn om jouw kinderen meer te laten eten.
Nog vijf happen
Zijn jouw kinderen lastige eters en ben je als ouder bang dat ze hierdoor te weinig goede voedingsstoffen binnenkrijgen? Een slimme manier om het eetpatroon aan te passen, is door ze iedere avond toch iets te laten eten. Immers, door vaker iets te eten, leren ze nieuwe smaken en patronen kennen. Geef dus nooit gauw op, maar stel een vaste regel in van minstens vijf happen eten. In veel gevallen kan dit ook equivalent zijn aan de hoeveelheid die nog op het bord ligt. Door kinderen een haalbaar ultimatum voor te schotelen, kan het eten opeens een stuk beter gaan. Vijf happen klinkt namelijk als goed haalbaar en jij als ouder bent blij omdat ze weer iets hebben gegeten.
Voet bij stuk
Je wilt als ouder natuurlijk niet iedere avond politieagentje spelen aan tafel. Maar het is belangrijk om consequent te blijven. Zeker als het aankomt op eetgedrag, kunnen sommige slechte gewoontes er zo inschieten. Een goede regel om consequent na te leven, is door simpelweg wachten tot het bord leeg is. Jouw kind mag pas van tafel wanneer alles op is. Je hoeft hier als ouder niet bij aan tafel te blijven en kunt gewoon al beginnen met afruimen. Jouw kind leert hierdoor dat het geen optie heeft om niet te eten of iets anders te eten. Jouw kind mag pas van tafel wanneer het bord helemaal leeg is. Door dit consequent na te leven, gaat jouw kind vanzelf eten omdat het weet dat er geen winst te behalen valt.
De eetopvoeding kan nog een behoorlijk struikelblok en leerproces zijn voor vele ouders. Het is belangrijk om deze tak van de opvoeding serieus te nemen. Het heeft namelijk een grote invloed op de gezondheid van jouw kind en de verdere opvoeding. Leer jouw kind van jongs af aan al een diversiteit aan smaken en patronen en wees consequent bij het naleven van jouw regels omtrent tafelen. Geniet weer met z'n allen van een fijn familiediner aan het einde van de dag dankzij bovenstaande tips voor de eetopvoeding.