Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Kinderen en paarden, het kan een geweldige combinatie zijn. Toch zijn niet alle ouders direct enthousiast als hun kind vraagt of hij op paardrijden mag. Niet alleen spelen relatief hoge kosten mee, maar ook een angst bij ouders dat er iets mis kan gaan. Paarden en pony's zijn natuurlijk grote dieren en zoals ieder dier kunnen ze onvoorspelbaar reageren. Maar als je kind op een juiste manier met paarden om kan gaan, zal hij er vooral heel veel plezier uithalen. De omgang met een paard kan een echte verrijking zijn in het leven van je kind.
Kies een erkende manege
De gemiddelde leeftijd om mee te mogen doen aan reguliere paardrijlessen ligt op een leeftijd van zeven jaar. Er zijn ook maneges die al speciale kleuterlessen aanbieden voor kinderen tussen de vier en zes jaar. Kinderen leren dan op spelenderwijs hoe ze om moeten gaan met pony's. Bij het kiezen van een manege is het belangrijk om een erkende manege te kiezen die voldoet aan de gestelde veiligheidseisen. Stichting Veilige Paardensport geeft certificaten aan maneges die voldoen aan strenge eisen, zoals gediplomeerde instructeurs. Hoe meer sterren een manege heeft, des te beter de manege is.
Zorg voor een goede uitrusting
Ook als je kind al veel ervaring heeft met paardrijden, kan het natuurlijk voorkomen dat hij er een keer af valt. Een goede uitrusting is daarom echt van belang, bij een val voorkomt het grote verwondingen en het kan zelfs een val voorkomen. Zo is een goed zadel bijvoorbeeld heel belangrijk om veilig te kunnen zitten op het paard. Natuurlijk gaat je kind ook niet het paard op zonder een paardrijcap. En paardrijhandschoenen zijn een must om te voorkomen dat er vervelende blaren ontstaan door de teugels.
Leer het kind wat de blinde hoeken zijn bij het paard
Niet alleen auto's en vrachtwagens hebben blinde hoeken, maar ook paarden. En dat kan heel gevaarlijk zijn als je kind daar staat, want het dier kan een plotselinge beweging maken zonder dat hij het kind ziet. Met name aan de voorkant van het hoofd hebben paarden geen goed zicht, kinderen moeten leren dat het gevaarlijk is om het hoofd van een paard te benaderen. Het is beter om eerst contact te maken via de schouder. Kinderen kunnen vaak makkelijk onder de nek van een paard lopen, maar dit mag absoluut niet gebeuren. Het paard ziet het kind niet en kan schrikken met vervelende gevolgen nadien. Leer kinderen ook dat ze rechtop blijven staan in de buurt van een paard, laat ze niet over de grond kruipen. En ze mogen al helemaal niet onder het paard doorkruipen.
Ren nooit weg
Als we bang zijn, hebben we de neiging om heel hard weg te rennen van hetgeen dat ons beangstigd. Deze primaire reactie hebben kinderen ook en aangezien kinderen primitiever reageren dan volwassenen is het belangrijk om ze dit goed aan te leren. Wegrennende kinderen zijn namelijk heel uitdagend voor een paard, ze gaan er graag achteraan om te spelen en te achtervolgen. Dit kan een heel vervelende en beangstigende ervaring zijn voor je kind. Kinderen moeten in plaats van wegrennen achteruit weglopen en het paard blijven aankijken. Zo laat het kind duidelijk merken dat hij niet wil spelen en zal het paard rustig blijven.
Leer het kind de lichaamstaal van een paard
Paarden zenden in het contact met andere paarden en mensen constant lichaamstaal uit. Dit doen we als mensen ook gedurende de dag. Kinderen leren goed de lichaamstaal van andere kinderen en volwassenen te begrijpen, maar bij paarden behoeft dat extra uitleg. Als het kind de lichaamstaal van een paard goed begrijpt, kan dat ongelukken voorkomen. Wanneer een paard bijvoorbeeld laat merken dat hij het niet leuk vindt, maar het kind ziet het niet, dan kan het paard even flink zijn grenzen aangeven. Leer het kind dat als het paard zijn oren naar achteren houdt, dat hij het niet naar zijn zin heeft. Dit is een duidelijk te herkennen signaal en een belangrijke, want het paard geeft zo een waarschuwing af.
Wijs kinderen op de gevaren van riemen, teugels en touwen
Een paard dat gereed staat om te worden bereden, is behoorlijk uitgerust, zoals met een zadel, halster en teugels. Wanneer hangende touwen of teugels verkeerd worden vastgepakt, kan dat voor knellingen en kneuzingen zorgen als het paard een onverwachte beweging maakt. Leer kinderen daarom hoe ze een teugel goed moeten vasthouden, in de handpalm en niet om de handen heen gewikkeld. Ook mag een kind een paard nooit vasthouden bij het halster als hij ermee loopt, want het paard kan ineens wegrennen en dan kan je kind niet makkelijk loslaten. Laat het kind in plaats daarvan een touw gebruiken en ook deze mag hij niet om de handen heen wikkelen.
Omgang met paarden goed voor verantwoordelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen
De omgang met dieren blijft nu eenmaal nooit zonder risico's, maar met een juiste omgang zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarnaast biedt de omgang met paarden je kind een hele hoop. Ze kunnen een band opbouwen en leren een paard verzorgen. Dit geeft ze een verantwoordelijkheidsgevoel. Het paardrijden zorgt ook voor zelfvertrouwen, een kind moet goed luisteren naar de instructeur en het paard. Een kind ontdekt dat hij invloed heeft op het paard en dat hij met zijn gedrag een paard kan sturen. Er worden allerlei vaardigheden ontwikkeld en dit draagt bij aan een gezond zelfvertrouwen van je kind.