Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Veel kinderen (en stiekem ook hun ouders) zwijmelen weg bij het zien van een wollig, klein konijntje. Naast dat konijntjes natuurlijk super schattig zijn, hebben huisdieren bovendien een positieve invloed op je kind. Overweeg jij om konijnen voor je kind aan te schaffen? Lees dan hieronder de beste tips en adviezen om de kinderen veilig om te laten gaan met konijnen.

Waar moet je rekening mee houden als je een konijn wilt kopen?

Konijnen zijn sociaal, zindelijk, speels en knuffelbaar. Hierdoor zijn ze het ideale huisdier voor kinderen. Houd er wel rekening mee dat konijnen van nature vrij schrikachtig zijn. De juiste benadering is dan ook belangrijk. Van te veel lawaai of door het konijn te wild te benaderen zal hij schrikken en kan hij zelfs agressief uit de hoek komen.

Houd er daarnaast rekening mee dat als je konijnen wilt kopen voor kleine kinderen, dat je dan vaak beter voor een wat groter formaat konijn kan kiezen. Dwergkonijntjes en jonge konijnen zijn namelijk erg fragiel en niet goed bestand tegen het -niet altijd slecht bedoelde maar soms ietwat lompe- gedrag van kleine kinderen.

Kleine kinderen en konijnen

Om kleine kinderen veilig om te laten gaan met konijnen is het belangrijk om duidelijke regels te stellen. Volg daarom de volgende tips op:

  • Laat je kind nooit alleen met het konijn. Houd altijd toezicht en voorkom dat je kind het konijn stevig vast kan grijpen. Het konijn is wellicht niet gediend van die dikke knuffel of lieve kus, en kan je kind in een onbewaakt moment lelijk verwonden. Daarnaast kan je kind ook het konijn pijn doen. Wil je kind het konijn aaien? Doe dit dan samen, bijvoorbeeld door het konijn op schoot te nemen en het handje van je kind te sturen.
  • Stel duidelijke regels op. Zo mag je kind wel een worteltje geven, maar niet in het oog van het konijn prikken. Ook mag je kind niet het konijn storen als hij lekker ligt te slapen, maar mag hij wel een parcours uitzetten om later met het konijn te lopen. Geef hierbij uiteraard het goede voorbeeld en plan het spelen en verzorgen van het konijn in binnen jullie dagritme.
  • Laat je kindje helpen bij de verzorging. Veel kinderen vinden het leuk om actief betrokken te zijn bij de verzorging van dieren. Houd hierbij wel rekening met het schrikachtige karakter van het konijn en leer je kindje het beestje rustig te benaderen. Wees ook voorzichtig met vingertjes door de kooi steken. Een konijn ziet slecht en verwart dat vingertje al gauw met een lekker hapje.

Grotere kinderen en konijnen

Kinderen vanaf ongeveer 8 jaar zijn prima in staat om zelf voor een konijn te zorgen. Sterker nog, ze leren veel van deze verantwoordelijkheid. Om je kind veilig om te laten gaan met een konijn is het wel belangrijk om eerst je kind meer te leren over het konijn en zijn verzorging. Controleer daarnaast of je kind daadwerkelijk elke dag het konijn eten en drinken geeft. Juist door zijn rustige aard wordt het konijn namelijk snel vergeten.

En heel belangrijk: kinderen raken snel uitgekeken op dingen. Niet alleen op hun speelgoed, maar ook op hun huisdieren. Besef dus –voordat je konijnen koopt- dat de verzorging waarschijnlijk grotendeels op jouw schouders terechtkomt. Een konijn kan tot wel 14 jaar oud worden. Weet dus waar je aan begint, ook als je kind je plechtig beloofd altijd zelf voor het konijn te gaan zorgen.

De voordelen van huisdieren

Huisdieren hebben een positieve invloed op kinderen. Zo is het goed voor de emotionele, sociale én cognitieve vaardigheden van je kind en ontwikkelt hij empathie door voor een beestje te zorgen. Daarnaast hebben huisdieren een goede invloed op de gezondheid en biedt een konijn troost en steun.

Is je kind in het begin een beetje bang voor het konijn? Maak je dan geen zorgen. Dit is in het begin vrij normaal. Met de volgende tips help je je kind van zijn angst af.