Of jouw kind nu zijn eerste stapjes heeft gezet of dat jouw kind weer nieuwe schoenen nodig heeft voor het volgende seizoen: waar moet je eigenlijk op letten bij kinderschoenen kiezen? Als kinderfysiotherapeut vertel ik graag wat een geschikte kinderschoen is en waar je allemaal op kunt letten tijdens de groei. Want voor je het weet is jouw kind alweer uitgegroeid uit zijn schoenmaat. Maar hoe kom je hier op tijd achter en kan het kwaad als jouw kind met te kleine schoenen rondloopt?

Wel of geen schoenen bij de eerste stapjes?

Als jouw baby zijn eerste stapjes zet, dan hoef je hem nog niet gelijk schoenen aan te doen. Het is zelfs beter voor de grip om hem met blote voeten door het huis te laten stappen. Pas als jouw kind ook buiten gaat lopen, dan heb je wel schoenen nodig.
Voor kindjes die al wel de eerste stapjes hebben gezet, maar nog veel kruipen, slijten de schoenneuzen vrij snel als ze bijvoorbeeld in de tuin aan het spelen zijn. Je zou eventueel gymschoenen kunnen laten dragen voor dagelijks gebruik. Gymschoenen zijn relatief goedkoper dan leren kinderschoenen. Op deze manier is het wellicht minder erg voor je als ouder als de schoen eerder vervangen moet worden vanwege slijtage.

kinderschoenen-wel-of-geen-schoenen-bij-de-eerste-stapjes

Wat is een geschikte kinderschoen?

Als je een schoenenwinkel binnenloopt, kan ik me voorstellen dat je eerder kijkt naar de kleuren en het model dan dat je beoordeelt of de schoen wel goed is voor jouw kind. Je gaat er bovendien vanuit dat alle schoenen die verkocht worden geschikt zijn voor je kind, toch?

Helaas is dat toch niet altijd zo. Sommige schoenen zijn toch net te stug of te slap, wat zeker voor de kleintjes niet altijd bevorderlijk is voor het maken van een goede voetafwikkeling. Daarnaast heb je ook bepaalde materialen die niet altijd goed doorademen. Hierdoor kan zweet ophopen en dat kan huidirritatie veroorzaken. Dit zie je vooral bij rubberen laarzen. Laat je kind dan ook alleen laarzen dragen bij regenachtig weer.

Als je een schoen in je handen hebt, is het altijd goed om de volgende twee stappen uit te voeren:

Stap 1: Kijk of de zool buigzaam genoeg is. Je kunt dit testen door de schoen naar boven te buigen op de plaats waar de schoen het breedst is. De zool moet zonder al te veel kracht goed kunnen buigen.
Stap 2: Het hielstuk moet voldoende stevig zijn. Zeker bij jonge kinderen die net lopen, zie je dat ze tijdelijk platvoeten hebben. Als het hielstuk niet voldoende stevig is, zal de hiel gaan kantelen en de binnenzijde van de schoen sneller slijten. Knijp in het hielstuk van de schoen om te checken of het voldoende stevig is.

Kinderschoenen kiezen met veters of klittenband?

In principe sluiten schoenen even goed af met klittenband als met veters. Voor de zelfstandigheid van je peuter is klittenband wellicht fijner. Ze kunnen dan zelf hun schoenen aan en uit trekken. Als ze wat ouder zijn, dan kun je eens gaan oefenen met veters strikken en vervolgens veterschoenen aanschaffen.

Mooie nieuwe kinderschoenen kiezen

Wanneer is de schoen te klein geworden?

Kinderen groeien snel, dus er zullen vaak nieuwe schoenen gekocht moeten worden. Praktisch komt dit neer op nieuwe schoenen kopen na elke 4 maanden bij kinderen jonger dan 3 jaar. Bij kinderen die ouder dan 3 jaar zijn, zijn de schoenen vaak na 6 maanden te klein. Je kunt dit meten door met je duim op de schoenneus te drukken. Is er te weinig ruimte, dan kan het zijn dat jouw kind zijn tenen gaat krullen waardoor de voeten kunnen vervormen.

Maar te grote kinderschoenen kiezen voor op de groei is ook geen succes. De voeten kunnen dan te veel gaan schuiven in de schoen, waarbij de kans bestaat dat jouw kind eerder gaat zwikken. Je kunt de schoenmaat bij twijfel het beste laten opmeten in de schoenwinkel.

Fabels over kinderschoenen kiezen en kindervoeten

Kindjes die net gaan lopen, hebben vaak platvoeten. Het is echter niet zo dat je met behulp van speciale binnenzooltjes in de schoenen de stand van de voet kan beïnvloeden. In 95% van de gevallen zal het kind later geen platvoeten meer hebben door de natuurlijke ontwikkeling van de voet.

Hoge kinderschoenen kiezen is ook niet nodig wanneer je schoenen gaat kopen voor jouw kind die net is gaan lopen. Als jouw kind loopt, dan zijn de enkels stevig genoeg om het lichaam te dragen. Een lage schoen is hierbij dan ook prima om te dragen.

Ten slotte vragen ouders zich soms af of ze de schoenen van hun oudere kind kunnen laten dragen door hun jongste. Ouders denken dat de schoen zich naar de voeten van het oudere kind hebben gezet. Dit is meestal niet het geval. Als de schoen niet ernstig versleten is, kan de kinderschoen gewoon worden gedragen door jouw jongste.