7x nieuwe haartrends voor dit jaar

Net als mooie kleding, kan goed zittend haar een echt sieraad zijn voor een vrouw. We doen er immers alles aan om die "bad hair day" te voorkomen. Een bezoekje aan de kapper kan uitkomst bieden, maar voor welke haartrends ga je deze keer? Kies je voor je oude...

Zo koop je je luiers zo goedkoop mogelijk

Als je een baby hebt kun je niet zonder luiers. Maar hoe koop je je luiers zo goedkoop mogelijk? Baby’s verbruiken in hun eerst levensjaar gemiddeld zeven luiers per dag. Dat komt neer op 2555 luiers per jaar! En voordat je kindje helemaal zindelijk is heeft het zelfs...

9 tips voor je zwangerschapsverlof

Je hebt je collega's en je baas al uitgebreid verteld dat je zwanger bent. Na een paar maanden ben je aan het aftellen naar het zwangerschapsverlof. Maar wat moet je doen voordat je je afwezigheidsbericht in je e-mail aan zet en je laatste werkdag ten einde komt? In...

De voor- en nadelen van een abonnement voor je kind

Heb je een gebruikte smartphone die je aan je kind wilt geven, of wil je geen hoge kosten maken voor een telefoon met een abonnement voor je kind? Dan kun je voor een sim only abonnement kiezen. In dit artikel vertellen we je de voor- en nadelen van sim only en waarom...

Ik ben dol op het pretpark

Ik ben dol op pretparken. En kermissen. De draaimolen, de achtbaan, de ‘spin’, het Sprookjesbos in de Efteling, je kunt mij er heel blij mee maken.In mijn puberjaren als begin twintiger kreeg ik nog wel mensen mee, maar daarna was het voor de meeste vrienden een té...

Een verregende woensdagmiddag, een vrije zaterdag die in het water valt, een dag in de zomervakantie dat het met de bakken uit de lucht komt: regen! Het is niet altijd vervelend, soms zelfs heel erg welkom. Maar als je echt even geen inspiratie hebt wat te doen op een druilerige dag: 5 tips om te doen als het regent.

Yes-day is leuk om te doen als het regent

Mocht je de term nog niet kennen: yes-day is een dag dat je kind álles mag bepalen. Eh wat? Gaan bij jou daarvan alle weerstandsalarmbellen rinkelen, komen er meteen 16 bezwaren in je op en 38 scenario’s die jou juist heel hard ‘nee’ doen roepen? Dan júist zou ik het aanraden om te doen als het regent!

Op een yes-day bepaalt jouw kind/bepalen jouw kinderen wat jullie die dag gaan doen. Wat jullie eten, wat jullie gaan doen… Op alles moet je ja zeggen. Uiteraard binnen de perken die jullie afspreken en als het planningtechnisch haalbaar is. Ik kan me voorstellen dat een dagje Disneyworld in Florida niet haalbaar is op één dag. Maar zelf een attractiepark maken in de woonkamer? Ontbijten bij McDonald’s? Alle matrassen naar de woonkamer en een filmmiddag houden? Eten met de handen? Langer opblijven? In pyjama naar de bioscoop? Yes!

Misschien is een hele yes-day vooraf plannen wel wenselijk, aangezien je kind misschien dolgraag naar de Efteling wil of in een lievelingsrestaurant wil eten waar je voor moet reserveren, maar een spontane yes-middag als het regent op een woensdagmiddag? Why not! Dat kan betekenen dat jullie op een zomerse regenachtige middag in het buitenzwembad belanden en dat je croissantjes eet als avondeten, maar wat is er nu leuker dan op deze manier onvergetelijke herinneringen maken samen?

Speelgoed uitzoeken

tips-om-thuis-te-doen-als-het-regent

Een regenachtige dag is een mooi moment om op te ruimen, alles weer netjes op de plek, in (nieuwe) bakken, kratjes en kasten en uitzoeken wat mag blijven en wat weg mag. Niet voor iedereen het meest leuke klusje, maar dat kun je samen wel leuker maken en doen als het regent. Wij doen het vaak zo: ik kies een categorie of kast en ik haal AL het speelgoed/spelletjes/boeken (kleurboeken, doeboeken etc) uit de kasten. Vaak gaat mijn zoon dan met iets spelen en tussendoor helpt hij met selecteren. Zal vast niet voor ieder kind gelden, maar hij vindt het geloof ik wel gezellig. Het is ook echt even een-op-een tijd en zorgt vaak voor leuke gesprekken samen.

Zijn je kinderen nog heel klein en is het moeilijk om samen te kiezen wat er weg mag? Laat ze dan lekker spelen en maak zelf een selectie. Zijn je kinderen al wat ouder, dan nog is het lastig weet ik uit ervaring, maar het kan een leerzaam proces zijn als je dit regelmatig doet. En het is beter dan dat je iets stiekem wegdoet en straks moet opbiechten dat het weg is als je vragen krijgt waar ‘dat ene’ is, weet ik uit ervaring.

Heeft je kind heel veel moeite met spullen wegdoen? Pak het dan stapje voor stapje aan en laat dan kiezen tussen twee soortgelijke dingen. Dus niet: ‘Mag dit weg?’ Maar: ‘Je hebt twee van deze doeboeken, welke wil je houden?’ ‘Je hebt een garage van HotWheels en eentje van V-Tech, je mag er eentje houden, welke kies je?’ En vertel dat je het niet weggooit, maar weggeeft aan een ander kind dat er weer met plezier mee mag spelen. Of verkoop het en spaar samen bijvoorbeeld voor iets anders.

Wordt het toch een strijd, stop er dan mee en pak het op een ander moment weer op. Een voordeel van zo’n opruimsessie is dat er vaak weer gespeeld wordt met speelgoed dat anders achterin de kast blijft verstoffen.

Plan samen een volgend uitstapje

Voorpret is leuk! Maak gebruik van deze druilerige dag om plannen te maken voor het volgende uitstapje dat jullie willen maken. Je kind vindt het ongetwijfeld ook leuk om te kunnen meebeslissen over wat jullie gaan doen. Soms kan het handig zijn om alvast een selectie te maken

Het kan ook leerzaam zijn om zo’n dag voor te bespreken, door bijvoorbeeld te leren omgaan met geld en planning bijvoorbeeld. Hoe lang is het reizen naar de plek en hoe laat moeten jullie dan van huis vertrekken? En denk bijvoorbeeld aan een aftelkalender maken: hoeveel dagen of weken nog tot het dagje weg? Of berekenen wat een dag zal kosten (toegangskaartjes, treinkaartje, eten?) en hoeveel moeten jullie daar eventueel voor sparen per week.

Maak een kunstwerk van alles wat je hebt

tips-om-binnen-te-doen-als-het-regent

Een regenachtige dag is het ideale moment om dingen te doen waar je op een gewone middag misschien niet zo’n zin in hebt: een uitgebreid knutselproject is erg leuk om thuis te doen als het regent. Bedenk wat jullie gaan maken – een robot, een auto of een stoomboot waar je echt in kunt zitten, een teletijdmachine, een ruimteschip, poppenkast, bioscoop, winkel, een knikkerbaan – en ga aan de slag. Denk groot en laat jullie fantasie de vrije loop. Verzamel vervolgens allerlei materialen die je kunt gebruiken om te gaan bouwen: verf, kwasten, lijm, schoenendozen en andere lege dozen, lege eierdozen, lege wc- en keukenrollen, gekleurd papier of misschien wel restjes hout, bubbeltjesplastic. Knutsel- en speelze!

Is je kind nog iets te klein voor zo’n groot project? Hou het dan bij verf, een kwast en een groot stuk karton en geef de vrije hand.

Ook een speurtocht in huis is leuk om te doen als het regent

Hutten bouwen in huis is leuk, maar een speurtocht uitzetten in huis is leuk om te doen als het regent. Heb je dat al eens gedaan? Geen half werk dit keer, maak er echt een groot project van met wegwijzering, leuke opdrachten en uitdagende vragen. Maak een speurtocht met spelelementen door het hele huis: van voordeur tot badkamer. Bedenk bij elk punt een opdracht, spelletje of raadsel en laat de speurtocht eindigen bij een heuse schatkist. Als beloning kun je wat lekkers in de ‘schatkist’ doen, maar ook een gezellige film (met dan weer wat lekkers natuurlijk) of een andere leuke activiteit.