Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Het kan heel leuk zijn om je kind te helpen zindelijk te worden. Het enige wat je nodig hebt zijn tijd en aandacht. In dit artikel geef ik antwoord op de vraag: Hoe maak je je kind zindelijk?
Als ouder van kleine kinderen weet je het: kleine kinderen hebben continu je aandacht en tijd nodig. Dat geldt zeker als je wil gaan starten met zindelijkheidstraining. Als je je kind wil helpen om zindelijk te worden moet je daar tijd voor vrij maken en je aandacht geven.
Tip 1: Zet je kind op het potje en maak daar iets leuks van
Tip 1 voor ouders die rondlopen met de vraag ‘Hoe maak je je kind zindelijk?’: Zet je kind op het potje en maak daar iets leuks van. Je kunt bijvoorbeeld je kind een verhaaltje voorlezen, terwijl hij op het potje zit. Zo krijgt je kind gericht aandacht van jou. Of kies iets anders waarvan je weet dat je kind het leuk vindt zoals een spel of een liedje. Hier geldt weer: jij als ouder kent waarschijnlijk je kind het beste.
Het kan ook gebeuren dat je een kind hebt dat niet direct op het potje wil zitten. Dring niet meteen de eerste keer aan, maar blijf het aanbieden. Vaak lukt het wel wanneer je het een tweede of derde keer aanbiedt. Zo leert je kind op een speelse manier het potje te gebruiken. Terwijl je kind zo went aan het potje zal hij wat in het potje doen.
Tip 2: Je kind doet iets in het potje
Het is gelukt, een plasje of een poepje in het potje! Dat is natuurlijk geweldig, een mijlpaal voor je kind. Laat elke keer aan je kind merken dat je hier blij mee bent door het te complimenteren: ’Een plasje op het potje! Goed gedaan!’ Je bent weer een stapje dichter bij het antwoord op de vraag ‘Hoe maak je je kind zindelijk?’.
Tip 3: Je kind gaat steeds vaker op het potje
Nu kun je je kind steeds vaker op het potje zetten. Hij merkt dat hij daar wordt voorgelezen en hoe leuk het is om te plassen en/of te poepen op het potje. Hoe vaker hij op het potje gaat, hoe vaker hij er iets zal doen. Hiermee ga je verder, totdat je kind alles op het potje doet. De luier kan voorgoed af.
Tijd en aandacht verdelen
Om een kind te helpen zindelijk te worden, werkt het heel goed om bewust aandacht te geven. Dit gaat het beste als je je als ouder volledig op je kind kunt richten. Er zijn vele manieren waarop je dit kunt regelen. Wissel bijvoorbeeld af tussen jou en je partner, zodat altijd één van jullie volle aandacht kan besteden aan de zindelijkheidstraining. Na een paar weken is er resultaat: een lachend kind, zindelijk kind, dat geen luiers draagt.
Waarom zijn kinderen tegenwoordig later zindelijk?
Kinderen zijn tegenwoordig ruim een half jaar later zindelijk dan 50 jaar geleden. Daar zijn verschillende oorzaken voor te geven. Volgens sommigen ligt het aan de manier van opvoeden die veel ouders tegenwoordig hebben: veel vrijheid voor hun kind en minder sturing. Anderen denken dat het komt door de goede kwaliteit van de luiers: kinderen merken niet meer dat hun luiers nat zijn. Hierdoor worden zij niet gestimuleerd om zindelijk te worden.
Als een of beide ouders thuis (aan het werk) zijn, merk je dat het zindelijk worden heel snel kan gaan. Een kind binnen drie weken uit de luiers is dan eerder regel dan uitzondering. De reden hiervoor is dat je als ouders meer bewuste aandacht kunt geven en je kind actief kunt helpen.
Als je meer wilt lezen over zindelijkheid lees dan in het boek Zindelijk maken is kinderspel of kijk op de website www.spelendzindelijk.nl