Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
egenwoordig worden steeds meer vrouwen op een latere leeftijd zwanger. Dit kan met van alles te maken hebben. Zo hebben veel vrouwen het idee dat ze er financieel nog niet klaar voor zijn, of de carrière komt op de eerste plaats. Op een latere leeftijd moeder worden kan dus ook heel veel voordelen hebben, omdat je na je 35ste beter weet wat je wilt en je leven meer op de rit hebt.
Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je na je 35ste aan kinderen begint. Zo zou je bijvoorbeeld minder vruchtbaar zijn dan op je 25ste. Ook zijn er een aantal risico’s aan verbonden. In dit artikel lees je hier alles over en ook hoe je vruchtbaarheid eigenlijk wordt bepaald. Daarnaast lees je wat je zelf allemaal kunt doen als je na je 35ste een kinderwens hebt en zo snel mogelijk zwanger wilt worden.
Hoe wordt je vruchtbaarheid bepaald?
Na verschillende onderzoeken is gebleken dat de kans op een zwangerschap het hoogst is wanneer je tussen de 20 en 30 jaar bent. De kans dat een vrouw van 25 zwanger wordt binnen korte tijd is zo’n 90 procent. Dit neemt af tot zo’n 80 procent bij een vrouw van 33 jaar. Een 35-jarige vrouw heeft gemiddeld nog 80 procent kans om snel en natuurlijk zwanger te worden en wanneer je ouder bent dan 38 jaar zakt dit al af naar 50 procent. Hierbij moet wel gezegd worden dat iedere vrouw anders is en ook een andere vruchtbaarheid heeft. Het komt namelijk ook voor dat een vrouw van 25 verminderd vruchtbaar is en op die leeftijd moeite heeft met zwanger worden.
Hoe vruchtbaar je bent, wordt door twee verschillende factoren bepaald. De eerste factor komt kijken bij je geboorte. Je krijgt namelijk vanaf het begin al je voorraad eicellen mee. De hoeveelheid is per persoon verschillend, maar ligt gemiddeld rond de twee miljoen. Door een natuurlijk proces sterven de meeste eicellen door de jaren heen af. Tijdens de eerste menstruatie heb je er ongeveer 400000 tot 500000 over. De hoeveelheid eicellen die je op dat moment hebt, zegt veel over tot welke leeftijd je vruchtbaar blijft. De tweede factor heeft te maken met wanneer de eicel vrijkomt tijdens de eisprong. Elke eisprong beschadigt de eicel namelijk een beetje en het herstelmechanisme in de eicellen zorgt voor de reparatie. Als dit goed werkt, heb je gezonde eicellen en word je eerder zwanger. Werkt dit niet goed, dan zul je meer moeite ondervinden met zwanger worden. Over het algemeen is de vruchtbaarheid dus een genetische kwestie. Toch hebben ook factoren van buitenaf invloed op je vruchtbaarheid. Het is niet zozeer het overgewicht dat er voor zorgt dat je verminderd vruchtbaar bent, maar wel of je rookt of niet. Roken brengt veel schade aan je gezonde eicellen en kan er dus voor zorgen dat je verminderd vruchtbaar bent.
Waarmee rekening houden om kans op zwangerschap te verhogen?
Het is dus absoluut niet onmogelijk om na je 35ste zwanger te worden. Zoals je net hierboven hebt kunnen lezen, is er wel een mogelijkheid dat het zwanger worden net wat langer duur of iets lastiger gaat. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je kansen te verbeteren om sneller en op een gezonde manier zwanger te worden als je een kinderwens na je 35ste hebt.
- Het is aan te raden direct een afspraak te maken bij je huisarts als jij en je partner de beslissing hebben genomen een kindje te willen. Met je je huisarts kun je namelijk al je zorgen direct bespreken en kun je er voor kiezen een afspraak te maken voor een inwendige echo. Hiermee kun je precies zien hoe je baarmoeder en eierstokken eraan toe zijn. Bloedprikken is ook een goed idee, omdat je er precies achterkomt hoe het met je hormoonhuishouding gesteld is. Naast dit alles wordt je sneller doorgestuurd naar een specialist als je niet snel zwanger wordt.
- Het is belangrijk dat je vroeg begint met gezond leven. Begin een aantal maanden voordat je zwanger wilt worden al met het minderen van cafeïne en alcohol en stop per direct met roken. Vooral roken vermindert aanzienlijk de kans op een zwangerschap. Als je ruim van te voren stopt, geef je je lichaam de tijd om te ontgiften. Hiernaast is het ook belangrijk dat je op tijd begint met het nemen van de juiste voedingssupplementen.
- Ook met je anticonceptie is het belangrijk ruim op tijd te stoppen. Je lichaam heeft tijd nodig om alle kunstmatige hormonen je lichaam uit te werken en een natuurlijke menstruatiecyclus op gang te krijgen. Vaak krijg je te maken met een overgangsfase na het stoppen met je pil die wel zes maanden kan duren. Dit hoeft niet perse, er zijn vrouwen die direct zwanger kunnen worden. Toch is het beter het zekere voor het onzekere te nemen en op tijd te stoppen met anticonceptie.
- Nadat je bent gestopt met de pil, is het aan te raden je cyclus goed in de gaten te houden. Je kunt bijvoorbeeld dagelijks je temperatuur meten om te zien wanneer je eisprong plaatsvindt.
Voordelen late zwangerschap
Ondanks dat het wellicht wat lastiger is om zwanger te worden en een kind te krijgen na je 35ste, zijn er wel behoorlijk wat voordelen. Het is immers niet voor niets dat steeds meer vrouwen het krijgen van kinderen uitstellen.
- zo heb je over het algemeen je financiële situatie rond je 35ste beter voor elkaar. Je studeert niet meer en als het goed is, heb je een goede en stabiele baan en heb je daarnaast al aardig wat kunnen sparen. Kinderen hebben is nu eenmaal een dure aangelegenheid. Kinderopvang en luiers kosten veel. Je voelt je naarmate je iets ouder bent zelfverzekerder over je financiële situatie en dat geeft rust in je hoofd en in je dagelijks leven.
- Volgens een Amerikaans onderzoek hebben vrouwen die op latere leeftijd een kind krijgen, twee keer zoveel kans om ouder dan 90 jaar te worden. Ondanks dat je met een pasgeboren baby dus minder slaapt, blijf je een stuk jonger door het hebben van een kleintje. De oorzaak hiervan zijn dezelfde genen die ervoor zorgen dat je op latere leeftijd nog zwanger kunt worden.
- Naast dat je waarschijnlijk langer leeft, maakt het krijgen van een baby na je 35ste je ook sterker op mentaal gebied. Tijdens een studie bleek dat deze moeders beter scoorden op mentale scherpte, verbale vermogens en probleemoplossingen. Dit resulteert er ook in dat kinderen van ‘oudere’ moeders een stuk beter scoren op intelligentie tests.
- Vroeger was de belangrijkste taak van de vrouw kinderen krijgen en die thuis verzorgen. Tijden zijn gelukkig veranderd en het is tegenwoordig een stuk normaler om een mooie carrière na te jagen. Veel vrouwen kiezen hier dus ook voor, voordat ze aan kinderen beginnen. Omdat het ook steeds normaler wordt om pas rond je 35ste met kinderen te beginnen, krijg je de kans om zowel een goede carrière te hebben, als moeder te worden.
Risico’s late zwangerschap
Ondanks alle mogelijkheden en voordelen, kunnen we er niet omheen dat er ook wat risico’s verbonden zijn aan het zwanger worden na je 35ste. Het wil niet direct zeggen dat je zeker weten te maken krijgt met deze risico’s, maar ze zijn reëel en daarom is het goed om ze te kennen en er rekening mee te houden.
- Wanneer je op een oudere leeftijd moeder wordt, is de kans groter dat je een tweeling krijgt. Dit geldt ook wanneer je een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat.
- Helaas neemt de kans op een miskraam ook toe. Hoe ouder je bent, des te hoger de kans. Vrouwen tussen de 40 en 45 jaar hebben een kans van 33 procent en vrouwen van boven de 45 hebben een kans van 50 tot maar liefst 75 procent. Het is dus belangrijk dat je je tijdens je zwangerschap goed laat checken door je gynaecoloog. Ook de kans op vroeggeboorte neemt toe. Wanneer je tussen de 35 en 40 jaar bent, is de kans op vroeggeboorte anderhalf keer zo groot. De mogelijke oorzaak hiervan is dat de placenta van mindere kwaliteit is, waardoor de baby niet de volle 40 weken kan worden gedragen.
- Wanneer je vanaf je 35ste zwanger bent, heb je een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes. Het is daarom belangrijk dat je je bloedsuiker tijdens je zwangerschap goed in de gaten houdt. Een goede manier om dit te doen is met een koolhydraatarm dieet.
- De kans op een keizersnede is hoger. Vrouwen van boven de 40 jaar hebben een kans van 12 procent om hun baby via een keizersnede geboren te laten worden.
- Houdt er als laatste rekening mee dat ook de kans op aangeboren afwijkingen, bijvoorbeeld het Syndroom van Down, extra aanwezig is. Ga hierover in gesprek met je huisarts of je gynaecoloog, zodat je je goed kunt informeren.