Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

Als moeder lijk je nooit genoeg uren in een dag te hebben. Kinderen verzorgen, brengen en halen, leuke dingen met ze doen, werken, boodschappen doen, afspreken met vriendinnen, langs familie gaan, investeren in je relatie en zo gaat het maar door. En dan gaan mijn dochters nog niet eens naar school, want volgens mij komt er dan weer een lading aan dingen bij die gedaan of geregeld moeten worden.

Routine, structuur en discipline

Grappig dat ik voordat ik kinderen kreeg dacht dat ik het “Echt Heeeeel Druk” had. Waarmee precies kan ik me nu niet zo goed meer herinneren. In de afgelopen drie jaar heb ik manieren gevonden om hier en daar wat tijd terug te winnen. Een hoop komt neer op routine, structuur en discipline. Als je daar niet van bent, stop dan vooral met lezen, want dan krijg je van dit stukje waarschijnlijk alleen maar jeuk, rollende ogen of medelijden. O ja, het uitbesteden van taken, daar hou ik ook wel van. Mijn tips om iedere dag een klein beetje tijd te besparen:

1. Leg kleding de avond van tevoren klaar

Voor de dagen dat ik moet werken bedenk ik de avond vooraf wat ik zelf aan wil trekken (check even het weerbericht), en leg ik alvast een setje kleding klaar voor beide dochters. Mijn oudste dochter begint langzaam een voorliefde te krijgen voor roze, paars en jurken, dus de vraag is hoelang ze nog in mijn keuze mee gaat, maar tot nu toe werkt dit. Geen gezeur ’s ochtends, iedereen binnen tien minuten aangekleed.

routine-structuur-en-discipline-schooltas-klaarzetten

2. Pak ’s avonds tasjes in en zet ontbijtspullen klaar

Ook dit bespaart ontzettend veel tijd in de ochtend. ’s Avonds heb je de rust om een tas in te pakken, ’s ochtends heb je in alle hectiek veel meer kans dat je dingen vergeet.

3. Sta zelf als eerste op

Ik hecht er nogal aan om ’s ochtends te douchen, als niet-koffie-drinker is dat is voor mij de enige manier om echt wakker te worden. Om dat rustig te kunnen doen sta ik altijd op voordat mijn man en kinderen wakker worden. Tegen de tijd dat zij uit bed komen ben ik al bijna klaar, en dat geeft rust. Vraagt wel wat discipline, zeker als je kinderen besluiten uit te slapen en je nog een half uur langer in je bed had kunnen liggen.

discipline-sta-zelf-als-eerste-op

4. Doe voor meerdere dagen boodschappen

Boodschappen doen kost tijd, zeker als je kinderen met je mee gaan. Lekkere peuterproducten op peuterooghoogte, speelhoekjes waar ze niet meer uit weg willen, dat soort dingen. Probeer daarom vooruit te plannen wat je welke avond wilt eten, en beperk het aantal keren boodschappen doen.

5. Besteed taken uit

Het uitbesteden van taken gaat je nóg meer tijd opleveren. Mocht je het geld kunnen missen, neem dan een schoonmaakster in de arm of bestel bijvoorbeeld je boodschappen online en laat ze op het jou gewenste moment tot in je keuken bezorgen. Ik doe altijd lopend met de kinderwagen boodschappen, maar eens in de paar weken laat ik grote of zware boodschappen bezorgen. Ook erg handig voor verjaardagsboodschappen!

6. Probeer slim te multitasken

Een eigen voorbeeld: in onze badkamer staat ook onze wasmachine, droger en de wasmanden. Terwijl mijn dochters in bad zitten gooi ik er ook gelijk een was in. Deze is dan precies klaar tegen de tijd dat ze naar bed gaan (hoera voor korte programma’s). Of wat dacht je van de badkamer poetsen terwijl je kind in bad zit? En misschien niet echt tijdwinst, maar wél leuker: strijken of was opvouwen en tegelijk Netflix kijken. Weet je trouwens wat ook tijd bespaart? Niet strijken. I’m guilty.

7. Bouw routines op

Routines, zeker in het huishouden, besparen tijd dus daar heb ik er een paar van. Gniffelen of hardop uitlachen mag hoor! Bijvoorbeeld: wij hebben twee wasmanden, één voor donkere was (hebben we veel van), en één voor kleur en wit (vooral kinderkleding). Zo zie ik gelijk welk type was het hardst nodig is om gedraaid te worden en is de was al gescheiden. Maar ook: nu mijn jongste dochter wat ouder wordt komt haar kledingmaat langzaam aan in de buurt van die van haar oudere zus. Na het wassen hang ik de kleding van dochter 1 vooral rechts op het wasrek, en van dochter 2 vooral links. Dat scheelt tijd met was opvouwen. Beide dochters hebben ook allebei een kant in de wasmand, zodat als de was de kasten in gaat ik niets meer hoef uit te zoeken, alleen maar links of rechts hoef op te ruimen.

structuur-kook-de-avond-vooraf

8. Kook de avond vooraf

Ik kook vaak op zondagavond al voor de maandag, als we allemaal moe uit werk of kinderdagverblijf komen. Vaak bak ik pannenkoeken, soms maak ik een ovenschotel of lasagne die alleen nog de oven in hoeft. Dan kunnen de kinderen snel eten, en dat is voor iedereen een stuk gezelliger. Heb jij goede tips om tijd te besparen? Laat het ons weten!

Update: Deze blog verscheen voor het eerst in 2017 en werd eind april 2021 geactualiseerd.