Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Ben je zwanger of hoop je dat in 2022 te worden? Het is dan verstandig om even goed naar je zorgverzekering te kijken. In dit artikel geven we jou alle tips en informatie over de zwangerschap en zorgverzekering in 2022. Je zult tijdens je zwangerschap namelijk veel extra zorgkosten maken. Een deel van deze zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar dit is niet altijd het geval. Voor sommige kosten kun je je dan beter aanvullend verzekeren.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

De belangrijkste kosten van je zwangerschap en bevalling worden gedekt door de basisverzekering, en dat gaat ook volgend jaar niet veranderen. Dat is gelukkig één zorg minder! De kosten die hieronder vallen zijn: verloskundige zorg, de 12 en 20-weken echo, de kosten voor een thuisbevalling en kraamzorg. Er zijn ook zorgverzekeraars die meer zaken rondom de zwangerschap vergoeden vanuit de basisverzekering. Om dit te controleren, is het handig om hier rekening mee te houden als je een zorgverzekering afsluit.

Hoewel er weinig verandert in de basisverzekering zijn er wel een paar zaken die niet meer worden vergoed in 2022, bijvoorbeeld de combinatietest. Deze wordt namelijk vervangen door de NIPT. Deze onderzoekt dezelfde zaken, maar is betrouwbaarder dan de combinatietest en even veilig.

Mooi zwanger en goed verzekerd

Aanvullend verzekeren

Hieronder geven we een paar voorbeelden van zaken rondom je zwangerschap die door sommige zorgverzekeraars aanvullend worden verzekerd.

Zwangerschapscursussen. De zwangerschapscursussen zijn er om aanstaande moeders zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Er bestaan verschillende soorten, zoals yoga, gymnastiek en ook hypnobirthing (ademhalingstechnieken om beter te kunnen ontspannen tijdens de bevalling). Deze cursussen worden niet vergoed vanuit je basisverzekering, maar veel zorgverzekeraars dekken dit in aanvullende verzekeringen.

Fysiotherapie. Beschikbaar in de aanvullende verzekeringen van zorgverzekeraars en handig om te overwegen. Zo kun je tijdens de zwangerschap rugklachten oplopen door een verkeerde houding.

Prenatale testen. Vraagt de verloskundige of gynaecoloog tijdens jouw zwangerschap specifieke onderzoeken aan? Dan worden deze vergoed vanuit de basisverzekering. Soms wordt dit wel verrekend met het eigen risico, zoals voor de NIPT. Wil je bepaalde testen doen zonder dat dit wordt aangevraagd door een specialist, check dan altijd even bij je zorgverzekering of dit in een aanvullend pakket wordt vergoed.

Andere zorgkosten die door aanvullende verzekeringen worden vergoed zijn:

  • TENS-apparaat
  • Kraampakket
  • Kraamzorg in ziekenhuis (zonder medische noodzaak)
  • Eigen bijdrage poliklinische bevalling (zonder medische noodzaak)

Baby geboren in het ziekenhuis

Bevalling

Vanuit de basisverzekering worden de meeste medische kosten rondom een bevalling vergoed, maar alleen als het medisch noodzakelijk is. Let wel op waar je wel of niet je eigen risico voor moet betalen. De volgende zaken vallen niet onder het eigen risico:

  • Ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis;
  • Gebruik van de verloskamer;
  • Verloskundige hulp.

Wees ervan bewust dat ambulancevervoer naar het ziekenhuis wél betaald moet worden met het eigen risico. Net als medische nazorg door een gynaecoloog (na de bevalling). Let daarnaast ook goed op of het ziekenhuis of de kliniek een contract heeft met je zorgverzekeraar. In sommige gevallen kan het zijn dat je niet alle kosten vergoed krijgt.

Tot slot m.b.t. zwangerschap en zorgverzekering

Ben je zwanger of hoop je dat in 2022 te worden? Het kan dan flink lonen om over te stappen van verzekeraar. Doe dit wel op tijd, want het is in de meeste gevallen niet meer mogelijk na 1 januari. Het is daarom goed om alvast in november en december goed te kijken naar je wensen voor volgend jaar. Goed nieuws: er zijn verzekeraars die een zogenaamde meegroeiservice hebben. Dit houdt in dat je je zorgverzekering kunt aanpassen. Bekijk daarom of het mogelijk is om je zorgverzekering tussentijds te wijzigen.

Zwangere vrouw in de babykamer

Dit artikel over zwangerschap en zorgverzekering 2022 is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.