Een van de bijkomende klussen die vaak uitgevoerd moet worden als er een verbouwing op stapel staat, is het schilderen van muren, wanden, gevels en het plafond. Een paar goede verftips zijn dan handig en bruikbaar. Schilderen is vaak een flinke klus, waar heel wat verf voor nodig is en – uiteraard ook onmisbaar – een aantal kwalitatief goede kwasten en verfrollers.

Al met al is verven tijdens of na een verbouwing een intensieve en vaak prijzige klus, die je daarom goed moet voorbereiden en doordacht aan moet pakken. Maar hoe doe je dat? In dit blog hebben we de beste 7 verftips voor je verzameld voor als je gaat verven voor een verbouwing, of wanneer je aan de slag gaat met het maken van een mooie babykamer.

1. Dek de vloer en plekken die je niet wilt schilderen af

Tip 1 in ons lijstje met verftips voor als je gaat verbouwen gaat over afdekken. Verven na een verbouwing begint met het goed en naadloos afdekken van de omgeving. Gebruik hiervoor afdekfolie en een stevige plakband. Pak deze voorbereiding goed aan, want na afloop overal verfresten verwijderen kost je een hoop zinloze tijd.

roller met blauwe verf

2. De volgorde van schilderen

Bij het schilderen is er altijd sprake van een vaste volgorde, deze tip mag dus ook niet ontbreken in een lijstje met verftips. Als je de verkeerde volgorde aanhoudt, zullen veel van onze verftips minder waardevol zijn. Werk daarom met een goede volgorde als je aan de slag gaat met een verfklus.

Verstandig is om, zeker na een verbouwing, eerst het te verven oppervlakte te ontvetten met een betrouwbaar ontvettingsmiddel. Volg hierbij uiteraard de aanwijzingen op het verpakkingsmateriaal. Hierna kun je het oppervlakte schuren en stofvrij maken. Controleer of er voor de fase die hierop volgt – het schilderen – nog een grondverf nodig is. Dit is bijvoorbeeld het geval als je onbewerkte MDF-platen wilt gaan schilderen, bijvoorbeeld van je dakkapel of nokverhoging.

Ten slotte breekt dan het moment om te gaan schilderen aan. Hieronder volgen de belangrijkste tips om dit schilderwerk na een verbouwing goed aan te pakken voor een mooi en duurzaam resultaat!

3. Let hierop bij het kopen van verf

Zoals vaker van toepassing is, geldt ook bij het aanschaffen van een goede verfsoort: goedkoop betekent bijna altijd duurkoop. We raden je daarom aan om voor een van de betere merken verf te kiezen als je na een verbouwing gaat schilderen. Dan heb je de garantie op een optimale dekking en een duurzaam en blijvend mooi resultaat. Welk merk je overigens ook kiest: het is verstandig om altijd te kiezen voor twee deklagen verf. Wees in elk geval niet te zuinig met de verf voor een mooie dekkend resultaat!

verschillende verfpotten en kleuren

4. Houd rekening met licht en lucht

Op plek 4 in dit overzicht met verftips: Voor een mooi verfresultaat na een verbouwing is de aanwezigheid van voldoende licht noodzakelijk. Licht is belangrijk tijdens het schilderen, omdat je dan goed kunt zien wat je doet. Door het betere zicht sla je geen plekken en randjes over en is het eindresultaat een stuk strakker en mooier. Als je binnenshuis of in een gebouw werkt, is het verder belangrijk om de ruimte goed door te luchten. De verf droogt zo niet alleen beter, maar het is ook beter voor je gezondheid als de lucht frisser is.

5. Gebruik rolbanen

Het fraaiste verfresultaat bereik je door het oppervlakte in banen te schilderen. Maak hiervoor gebruik van kwalitatief goede verfrollers. Verf hiervoor met een kwast eerst de randen. Met brede verfrollers kun je vervolgens in verticale lijnen strakke vlakken verven.

roller met verfpot

6. Houd het tempo erin

Volgens verfspecialisten is het resultaat van verfwerk het beste als je met het schilderen in een goed tempo doorwerkt. Wie het tempo erin houdt, voorkomt dat er zichtbare rolbanen ontstaan. Als de verf nog nat is, is het eenvoudig om zichtbare banen te voorkomen. En dat betekent een mooier eindresultaat! Een belangrijke tip dus in dit overzicht met goede verftips.

7. Na afloop van het schilderen

Tot slot tip 7 uit ons overzicht met verftips voor als je gaat verbouwen. Ben je klaar met verven? Stop de verfkwasten dan in een pot met water, uiteraard na ze te hebben schoongemaakt. Bewaar de rollers en kwasten in een afgesloten plastic zak en op een goed doorluchte plek om ze soepel te houden. Haal afplaktapes weg na het verven, voor een mooi resultaat en verwijder eventueel ook de afdekfolie.

verftips - kwasten schoonmaken