Kinderen spelen veel, daarbij hoort helaas ook rommel maken en dus opruimen. Als je zelf een opgeruimd type bent, kan dit soms lastig zijn. Kinderen spelen het liefst de hele dag door, maar opruimen vinden ze meestal minder leuk. In dit artikel een paar tips over het opruimen en netjes houden van de kinderkamer. Hoe houd je de kinderkamer opgeruimd en netjes?

Minder spullen = minder rommel

Als eerste is het goed om te kijken naar de ruimte die je hebt in de kamer en naar de hoeveelheid spullen. Veel spullen en accessoires zijn natuurlijk erg leuk, maar het zorgt er ook voor dat de kamer er minder netjes uitziet. Met het inrichten van de kinderkamer moet je hier rekening mee houden, zorg ervoor dat je niet te veel spullen in de kamer hebt staan. Neem afscheid van overbodige accessoires, de voedingsstoel die je niet meer gebruikt en alleen maar kleding verzamelt, knutselwerkjes die al een tijdje staan en speelgoed waar niet (meer) mee wordt gespeeld.

Handig opbergen

Naast minder meubels en accessoires in de kinderkamer is het ook handig om te kijken naar handige meubels met voldoende opbergmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een opbergkist voor speelgoed, dan hoeft het niet los op de grond te slingeren.

Het is ook handig om een vaste plek te hebben voor spullen. Overleg dit samen met je kind en maak er afspraken over. Knuffels in de opbergmand, boeken in de kast en speelgoed in de kist. Op deze manier kaakt je kind ook minder snel spullen kwijt.

Losse kleding op de grond zorgt ervoor dat de mooie baby- of kinderkamer er rommelig uitziet, de oplossing hiervoor zijn kapstokhaakjes. Gebruik de haakjes bijvoorbeeld voor vestjes, sjaals en tassen.

Houd het bij

Maak duidelijke afspraken met je kind over het opruimen het opruimen van speelgoed en knutselspullen: Wil je met iets anders spelen? Ruim dan eerst op waar je mee hebt gespeeld. Helemaal klaar met spelen, dan ruim je het speelgoed gelijk op.

Spreek een vast moment af om de kinderkamer op te ruimen. Denk bijvoorbeeld aan een vaste middag of ochtend in de week waarop jij samen met je kind de kamer gaat opruimen.

Kortom: houd het bij. Wacht niet te lang met opruimen zodat het opstapelt. Want hoe langer je wacht, hoe meer rotzooi.

Grote schoonmaak eens in de zoveel tijd

Daarom is eens in de zoveel tijd met de bezem erdoorheen ook een goed idee. Introduceer 'de grote schoonmaak'. Houd regelmatig een grote schoonmaak waarbij je alles grondig uitzoekt, opruimt en weggeeft of weggooit. Dit kun je ook weer samen doen met je kind, bijvoorbeeld een keer per kwartaal. Waar speelt je kind nog graag mee? Overleg met je kind welk speelgoed hij/zij weg wil doen, omdat het niet meer gebruikt wordt. Breng gebruikt speelgoed naar de kringloop, de speelgoedbank of een opvanghuis. Kapot speelgoed kan gelijk in de prullenbak.

Houd de kamer netjes

Met de bovenstaande tips zal de kinderkamer binnen no-time weer helemaal netjes zijn. Zorg ervoor dat je het opruimen bijhoudt en maak duidelijke afspraken met je kind. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je kind gewoon lekker kan spelen en niet altijd rekening hoeft te houden met de rommel. Laat je kind gedurende de dag lekker spelen en rommel maken en zorg ervoor dat de rommel weer wordt opgeruimd voordat je kind weer naar bed gaat. Op deze manier zit er structuur in het opruimen en blijft de kamer netjes.

Dit artikel bevat gesponsorde linkjes.