Dit recept voor flammkuchen – een Duitse lekkernij, een soort plaatpizza van dun deeg – is heel lekker, zit boordevol groente en is ook nog eens klaar in een mum van tijd. Door de mix van verschillende tomaatjes ziet het er ook nog eens vrolijk en apetijtelijk uit. Een feest om op tafel te toveren! En doordat de flammkuchen er zo kleurrijk uitziet, valt de spinazie voor de picky eaters niet zo op.

Flammkuchen is heerlijk als avondeten, maar ook lekker als lunch of om te serveren op een feestje. Een gerecht boordevol vitamines dat je gemakkelijk op een drukke doordeweekse dag in een handomdraai klaarmaakt. Maar heb je meer tijd, dan is het ook heel leuk om dit samen met je kinderen te koken.

recept-Flammkuchen-met-gekleurde-tomaatjes-spinazie-en-mozzarella-maken

Wat heb je nodig:

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 knoflookteentje
  • 100 gram mozzarella
  • 2 stuks flammkuchendeeg (kant en klaar in het koelvak van je supermarkt)
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 uien
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden
  • 150 gram spinazie
  • 250 gram cherrytomaatjes mix
  • snufje zout en peper
  • 1 eetlepel bakolie

 flammkuchen-met-tomaat-mozarella

Zo maak je de flammkuchen

  1. Verwarm de oven voor op 230 ºC.
  2. Bekleed de bakplaat met bakpapier indien nodig. Bij de meeste soorten kant-en-klare flammkuchendeeg zit er al bakpapier onder. Rol het deeg uit op een bakplaat.
  3. Pel de ui en snijd in halve ringen.
  4. Was de spinazie, laat goed uitlekken en snijd wat kleiner.
  5. Was de tomaatjes en halveer ze of snijd in plakjes.
  6. Laat de mozzarella goed uitlekken en snijd of scheur klein.
  7. Verhit olie in een bakpan en fruit de knoflook 1 minuut. Doe de tomatenpuree erbij en bak enkele minuten mee om de puree te ontzuren. Verdun met een scheutje water.
  8. Besmeer het deeg met de tomatenpuree, beleg met alle ingrediënten en breng op smaak met Italiaanse kruiden, zout en peper.
  9. Bak de flammkuchen 10-15 minuten in de hete oven.

Eet smakelijk!

TIP tegen verspilling

Past niet alles op de flammkuchen? Gebruik de overgebleven ingrediënten dan in een salade die je erbij serveert. Of bewaar de tomaatjes voor bijvoorbeeld het recept voor Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

recept Flammkuchen uit de oven maken

Wat is flammkuchen?

Flammkuchen is een typisch Duits gerecht. Het ziet eruit als een soort rechthoekige plaatpizza, maar is niet te vergelijken met de Italiaanse variant. Het deeg is dunner en krokanter dan pizzadeeg. Met het deeg kun je meteen aan de slag terwijl je pizzadeeg eerst moet laten rijzen. Als ‘beleg’ vind je op de meest traditionele flammkuchen vaak creme fraîche, spekjes en (rode) ui. Het wordt volgens traditie geserveerd op een houten plank en gegeten als maaltijd, maar ook als snack bij bijvoorbeeld de borrel. In Duitsland kun je vrijwel in elk cafe, restaurant of biergarten genieten van een heerlijke flammkuchen.

Zelf flammkuchen maken is heel simpel en je kunt eindeloos variëren met allerlei ingrediënten. Flammkuchendeeg kun je kant en klaar vinden in het koelschap van je supermarkt en het is in een paar minuten gaar en klaar om geserveerd te worden.

Gezond, makkelijk en lekker koken met Ekomenu

Dit recept voor flammkuchen met gekleurde tomaatjes, spinazie en mozzarella is één van de 13 kindvriendelijke gerechten die Marjolein de Vlaam speciaal voor MeerVoorMamas.nl heeft geselecteerd uit de recepten die ze zelf maakt voor Ekomenu.

Marjolein de Vlaam is mede-oprichter van Ekomenu en zij zorgt wekelijks voor de gezonde recepten voor alle maaltijdboxen van Ekomenu. Met Ekomenu haal je een gezonde en makkelijke maaltijdbox in huis met 100% biologische producten en lekkere recepten. Er is keuze uit verschillende maaltijdboxen, afgestemd op de wensen van jouw gezin.

Zelf een Ekomenu maaltijdbox proberen? Kijk op Ekomenu.nl welke maaltijdbox bij jouw gezin past.

Dit recept wordt je aangeboden door onze partner EkoMenu.