In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...
Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...
Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...
Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...
Wil je graag een keer naar de andere kant van de wereld met je kind, maar ben je bang voor de lange tijd in het vliegtuig met een huilend kind? Je bent niet de enige, maar het hoeft niet. Het is zonde om daardoor de reis niet te maken. Door goed te plannen komen...
Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hoe kun je leren vertrouwen als je zo vaak teleurgesteld bent? Adoptieblog van Cat over hechting na de adoptie van haar kindje en de impact op hun gezin.
Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.
Het leukste na het ontdekken dat je zwanger bent: het delen met je vrienden en familie! Bekijk hier onze tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging.
Voordat je kind gaat kruipen of lopen, moet je al nadenken over kinderveiligheid in huis. Met een aantal makkelijke aanpassingen maak je je huis babyproof.
Ze lijken zo onschuldig, die heerlijke druifjes. Totdat er eentje per ongeluk in de luchtpijp van je kind schiet. Waarom (en hoe) druiven snijden voor kleine kinderen belangrijk is.
Pesten is vreselijk, en helaas in deze tijd houdt pesten niet op bij het schoolplein. Online pesten, bijvoorbeeld via social media, heet cyberpesten. Wat kun je ertegen doen?
Deze Valentijnsdag DIY cadeautjes maak je heel makkelijk zelf. Voor als je niet groots wil uitpakken, maar wel persoonlijk, origineel en budgetvriendelijk.
Selfcare gaat als moeder (meestal) niet vanzelf. Structureel goed voor jezelf zorgen kost tijd en moeite. Lees hier alle zelfzorg tips om beter voor jezelf te zorgen.
Eten jullie ook graag pannenkoeken? Bij ons thuis staan ze bijna wekelijks op het menu. Graag deel ik hier een paar makkelijke en lekkere pannenkoeken recepten.
De babykamer inrichten is een van de leuke dingen als er een baby op komst is. Met deze 3 tips voor het inrichten van de babykamer slaapt je kindje straks als een roos.
Wil je graag op reis naar een ver land met je gezin, maar ben je bang dat de vliegreis op een fiasco uitloopt? Dat hoeft niet! Wij helpen je met 10 tips voor vliegen met een kind.
In de lente knutselen met kinderen betekent: leuke dingen maken om de lente in huis te halen en om de dieren in de tuin te helpen! 10 leuke knutselprojectjes
Weet je even niet wat je nu weer kunt gaan doen in de vakantie met kinderen? Hier zijn onze tips voor leuke lowbudget dingen om te doen in de vakantie!
Het verlangen naar perfectie is een val waar veel ouders in terechtkomen, gedreven door een oprechte wens om het beste te bieden aan hun kinderen. Echter, de illusie van perfect ouderschap kan leiden tot onrealistische verwachtingen en negatieve gevolgen voor zowel ouders als kinderen. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van perfectionisme in het ouderschap en geef ik praktische tips voor ouders om een gezonde balans te vinden en te streven naar authentiek ouderschap.
Streven naar perfectie
De wil om de perfecte moeder of vader te zijn begint vaak met de beste bedoelingen. Ouders willen hun kinderen de beste start in het leven geven, hen omringen met liefde, kansen en een positieve omgeving. Echter, wanneer dit verlangen overgaat in perfectionisme, ontstaat er een voortdurende druk om aan onrealistische normen te voldoen. Ouders leggen zichzelf vaak een onhaalbare lat op, die meer schade kan aanrichten dan goed doen.
perfectionisme in het ouderschap – moeder met kind in draagzak
Gevolgen van perfectionisme in het ouderschap
Stress en overbelasting: het streven naar perfectie brengt vaak een ongezonde hoeveelheid stress met zich mee. Ouders voelen de druk om op alle fronten te excelleren – in hun carrière, als partner, en natuurlijk als ouder. Deze constante druk kan leiden tot overbelasting, wat op zijn beurt de kwaliteit van het ouderschap beïnvloedt.
Gebrek aan flexibiliteit: perfectionistische ouders hebben vaak moeite om flexibel te zijn. Ze willen alles onder controle hebben en hebben moeite met het omgaan met onverwachte situaties. Dit gebrek aan flexibiliteit kan spanning veroorzaken in de dagelijkse gang van zaken en de algemene sfeer in huis beïnvloeden.
Angst voor falen: een diepgewortelde angst voor falen is een veelvoorkomend gevolg van perfectionisme. Ouders zijn bang dat ze tekortschieten in de ogen van anderen, of nog erger, in de ogen van hun kinderen. Deze constante staat van bezorgdheid en onzekerheid kan het genieten van het ouderschap ernstig belemmeren.
Overdracht van perfectionisme naar kinderen: kinderen zijn observant en nemen gedrag over van hun ouders. Als ouders voortdurend streven naar perfectie, lopen kinderen het risico dezelfde onrealistische normen voor zichzelf te stellen. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van perfectionisme doorgegeven van generatie op generatie.
Praktische tips voor authentiek ouderschap
Stel realistische doelen; Een cruciale stap naar authentiek ouderschap is het stellen van realistische doelen. Begrijp dat perfectie niet bestaat en dat het normaal is om fouten te maken. Focus op het bieden van liefde, steun en een veilige omgeving voor je kinderen.
Omarm falen als leermoment; Verander je perspectief ten opzichte van falen. Zie het niet als een teken van zwakte, maar als een leermoment voor zowel ouders als kinderen. Fouten maken is menselijk en biedt kansen voor groei en ontwikkeling.
Creëer een flexibele routine; Omarm een flexibele routine in plaats van strikt vast te houden aan een strak schema. Dit helpt ouders en kinderen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden zonder onnodige stress.
Prioriteiten stellen; Identificeer de belangrijkste aspecten van het ouderschap en richt je energie daarop. Het is niet nodig om perfect te zijn in elk aspect van je leven. Door prioriteiten te stellen, kun je je richten op wat echt belangrijk is voor jou en je gezin.
Vraag om hulp; Wees niet bang om hulp te vragen. Ouderschap is een uitdagende taak en het is oké om ondersteuning te zoeken bij familie, vrienden of professionals. Samenwerken maakt de last lichter en biedt een waardevol supportnetwerk.
Voortdurende reis van blijven leren
Perfectionisme in het ouderschap is een uitdaging die velen herkennen. Het kan leiden tot stress, angst en een gebrek aan vreugde in het ouderschap. Het streven naar authentiek ouderschap is een voortdurende reis waarbij het accepteren van imperfecties en het omarmen van het leerproces centraal staan. Door realistische doelen te stellen, falen te zien als een kans voor groei, flexibiliteit te cultiveren en hulp te aanvaarden, kunnen ouders een gezonde balans vinden en genieten van het ouderschap in al zijn prachtige, maar imperfecte glorie.
Marloes Krüter is psycholoog en mamacoach. Haar werk in de GGZ gecombineerd met haar eigen mentale uitputting na de bevalling van haar dochter, heeft haar geïnspireerd om te starten met Krüter Coaching | Dé Mamacoach. Op Meer Voor Mama’s deelt Marloes als psycholoog en mamacoach haar expertise. Ze schrijft blogs waarin ze moeders helpt met het creëren van balans waardoor ze meer tijd nemen voor zichzelf, meer energie hebben, rust voelen en vol zelfvertrouwen komen te zitten.
Marloes heeft twee universitaire masters in de psychologie afgerond en heeft 8 jaar werkervaring opgedaan in verschillende takken van de geestelijke gezondheidszorg. Ook heeft ze een geaccrediteerde opleiding tot coach gevolgd. Ze is moeder van een dochtertje (2021) en woont met haar gezin in Utrecht.