Voor de eerste keer vrijen na de bevalling is voor veel vrouwen bang afwachten. Hoe gaat je lichaam reageren, zorgt het voor een pijnlijke ervaring of valt het allemaal wel mee? Misschien heb je totaal nog geen behoefte aan seksueel contact. Dat hoort allemaal tot de mogelijkheden. In deze blog “Wat kan je verwachten van seks na de bevalling” lees je alles over seks na je zwangerschap. De appetijt voor seks komt na verloop van tijd terug, maar ligt bij elke vrouw anders.

Hoe lang duurt de seksloze periode?

Zwangerschap en bevalling vergen heel veel van je lichaam. Hormonale veranderingen na het kraambed maken vaak vaginaal weefsel dunner en gevoeliger. Daarnaast moeten je vagina, baarmoeder en baarmoederhals de kans krijgen om opnieuw 'normaal' te worden. Bovendien zorgt borstvoeding er meestal voor dat je libido een lagere actieradius heeft. Met andere woorden, je lichaam heeft na de bevalling een beetje rust nodig om te herstellen. Een definitieve tijdlijn bestaat niet hoe lang je nodig hebt om opnieuw seks te hebben. De meeste artsen adviseren om de draad van seksuele activiteiten opnieuw op te nemen na vier tot zes weken na de vaginale bevalling. Bij een knip moet er een langere periode in acht worden genomen. Te snel teruggaan naar seks verhoogt complicaties zoals een baarmoederinfectie.

Welke invloed heeft seks na de zwangerschap?

Seks na de bevalling voelt anders aan. Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 83 procent van de onderzochte vrouwen seksuele problemen kenden in de eerste drie maanden na hun eerste bevalling. Dat aantal daalt echter naarmate de maanden na de zwangerschap toenemen. De meest voorkomende fysieke klachten zijn:

  • de droogheid van de vagina
  • het vaginaal weefsel is te dun
  • vrijen zorgt voor een bloeding
  • penetratie veroorzaakt pijn
  • het libido is heel laag
  • vermoeidheid neemt de bovenhand

De functie van de hormonen

Hormonen spelen een grote rol van betekenis bij een terugkeer naar normale seksualiteit. Tijdens de dagen vlak na de bevalling vermindert het oestrogeen tot niveaus voor de zwangerschap. Dit is vooral het geval als je borstvoeding geeft. Maar die verminderde oestrogeenspiegels zorgen voor natuurlijke vaginale smering. Kortom, lage niveaus van het hormoon verhogen de kans op vaginale droogheid. Droog weefsel leidt niet alleen tot irritatie, maar zelfs voor bloedingen tijden de seks. Dit verhoogt het risico op infectie. Als je tijdens de bevalling bent geknipt, duurt de herstelperiode langer. Te snel seks vergroot de kans op infecties. Een keizersnede beïnvloedt immers het vaginale gevoel. Diezelfde hormonale problemen maken vaak de weefsels van de vagina droog en dun, wat pijnlijke seks tot gevolg heeft. Bovendien ben je aan het herstellen van een buikoperatie. Zaak is dat de plaats van de wonde goed is genezen voor dat je seks hervat.

Is bloeden na de seks normaal na de bevalling?

Tijdens de weken na de bevalling, zal je regelmatig wat bloeden wanneer je baarmoeder geneest. Vrijen kan wat extra bloedverlies veroorzaken. Zoals al eerder aangegeven is je vagina gevoeliger en droger tijdens de eerste weken na de bevalling. Dit zorgt ervoor dat de spieren dunner zijn, wat mogelijk leidt tot scheuren of een letsel. De vagina geraakt hierdoor gezwollen of in het ergste geval ontstoken. In deze gevallen is bloeden niet ongewoon. Wanneer de bloeding tijdens seks niet binnen de vier tot zes weken stopt of zelfs verergert, raadpleeg dan je arts. De kans bestaat dat je een irritatie of scheur hebt opgelopen tijdens de geslachtsgemeenschap waarbij een behandeling noodzakelijk is.

De gevolgen van de hormonen op je libido

De hormonen – oestrogeen en progesteron – zijn levensbelangrijk voor de gezonde ontwikkeling van je baby tijdens de zwangerschap. Maar ze zijn ook van vitaal belang voor je zin in seks. De hormoonspiegels zijn enorm hoog tijdens de zwangerschap. Eens de baby is geboren, dalen ze dramatisch tot het niveau van voor de zwangerschap. Dat betekent dat je een paar weken of maanden geen seksueel verlangen kan voelen. Het lichaam herstelt zich pas na vier tot zes weken helemaal van de bevalling. Als je borstvoeding geeft, kan het langer duren voordat je libido terugkeert dan voor vrouwen die geen borstvoeding geven. Dit komt omdat borstvoeding het oestrogeengehalte laag houdt. Het wordt in medische middens afgeraden om oestrogeen supplementen te nemen wanneer je borstvoeding geeft omdat het de natuurlijke voeding van melkproductie in de war kan sturen. Wanneer je hormonale veranderingen koppelt aan vermoeidheid, hebben jij en je partner misschien niet het gevoel dat intimiteit voorlopig niet op je verlanglijstje staat. Terwijl je lichaam zich langzaam aanpast aan het 'normale' leven of als je stopt met borstvoeding, beginnen de hormonen opnieuw te werken zoals in het verleden en keert je libido opnieuw terug.

Tips om opnieuw een gezond seksleven te leiden na de bevalling

Je beleeft na het einde van de zwangerschap nog een gezond en bevredigend seksleven. Deze tips helpen je hierbij:

Neem je tijd

Overhaasten is zelden een goede raadgever. Tijdens de eerste weken na de bevalling is je lichaam nog niet klaar om meteen te vrijen. Neem je tijd en probeer intieme activiteiten gewoon uit zoals massages.

Overleg met je partner op voorhand

Zorg dat je de eerste keren na de bevalling duidelijk overlegt met je partner waar de grenzen liggen. Maak afspraken wat je wil en wat je ook niet ziet zitten. Zorg voor een duidelijk statement ten opzichte van je geliefde wanneer je stopt als iets onaangenaam aanvoelt.

Verhoog het voorspel

Geef je lichaam de nodige tijd om de nodige smering opnieuw te produceren. Breid het voorspel uit, probeer wederzijdse masturbatie of doe spannende opwindende activiteiten voor er sprake is van seks met penetratie.

Zoek een alternatief glijmiddel

Als nieuwbakken moeder heb je in het begin na de bevalling misschien wat hulp nodig terwijl je hormonen zich aanpassen. Zoek naar een alternatieve oplossing op basis van water. Hou er rekening mee dat op olie gebaseerde glijmiddelen condooms kunnen beschadigen en gevoelig weefsel mogelijk irriteren.

Maak tijd voor seks

Met een nieuwe baby in huis hebben jij en je partner misschien niet zoveel aandacht voor elkaar. Tracht zoveel mogelijk de drukke agenda's samen te brengen. Met deze handelswijze zal je niet gehaast of angstig zijn.

Hoe snel kan je opnieuw zwanger worden?

Je kan verrassend snel opnieuw zwanger worden na het bevallen van een baby. De eerste eisprong voor vrouwen die geen borstvoeding geven duurt ongeveer zes weken. Sommige vrouwen worden zelfs al eerder ongesteld. Als je borstvoeding geeft kunnen de hormonale voordelen van borstvoeding fungeren als een 'natuurlijke' vorm van anticonceptie gedurende de eerste vier tot zes maanden na de geboorte van je kind. Als je na de zwangerschap seks wilt hebben, maar niet zo snel een baby wil riskeren, plan dan een betrouwbare methode van anticonceptie. Een voorbehoedsmiddel zoals een condoom kan in het begin goed zijn. Een spiraaltje behoort ook tot één van de mogelijkheden. Hormonale opties beïnvloeden echter de borstvoeding en brengen bepaalde medische risico's mee zoals bloedstolsels. Bespreek met je arts de verschillende keuzes die je kan maken.

Veilig om het eerste jaar na de bevalling weer zwanger te worden

Als je na één zwangerschap te snel zwanger wordt, loop je een verhoogd risico op vroeggeboorte of aangeboren afwijkingen. Baby's die te snel worden geboren na een bevalling, veroorzaken vaak gezondheidsproblemen. Het plannen van je volgende zwangerschap als je meerdere kinderen wilt of het voorkomen van een zwangerschap is heel belangrijk. Het tijdsbestek tussen twee zwangerschappen moet zeker twaalf maanden zijn. Het geeft je meteen ook de tijd om je lichaam volledig te laten herstellen. Als je aan een andere baby denkt, praat dan met een gespecialiseerde zorgverlener. Zij zijn het meest bekend met je medisch dossier en bieden meer gepersonaliseerde aanbevelingen.