Waar moet je aan denken als je als moeder ondernemer wilt worden? Welke kansen, mogelijkheden en dilemma’s spelen een rol bij het maken van de keuze om een eigen bedrijf te starten? En welke dingen kun je hier het beste voor doen. In dit artikel zetten we een aantal tips voor je op een rijtje.

Voordat je gaat starten met een eigen bedrijf, of je huidige baan gaat opzeggen, is het natuurlijk belangrijk om je af te vragen of ondernemen echt bij je past. Voer hierover gesprekken met mensen die je kent en die dicht bij je staan. Vraag hoe zij denken over jouw ondernemersvaardigheden. En doe de Krachtmeting test van de Kamer van Koophandel om je vaardigheden als ondernemer te testen.

Ondernemersvaardigheden

Zo’n test van de KvK is leuk en geeft je wat meer houvast bij het maken van je keuze, maar van te voren met zekerheid vaststellen of ondernemerschap bij je past is lastig. Je moet het doen om te ervaren hoe het is, en om te leren hoe je als ondernemer moet handelen. Er zijn wel vaardigheden te noemen die goed van pas kunnen komen als je een eigen bedrijf runt. Denk hierbij aan dingen zoals het kunnen incasseren van tegenslagen, het flexibel op situaties kunnen inspelen, toegewijd en creatief zijn, en over een flinke drive beschikken. Verder helpt het als je makkelijk contacten maakt en een hoge gunfactor hebt. Het is belangrijk om te weten welke vaardigheden je hebt die je als zelfstandige kunt gebruiken en aan welke skills je nog kunt werken.

Waarom wil je gaan ondernemen?

Voordat je daadwerkelijk gaat starten met je eigen bedrijf, is het belangrijk om na te denken over je drijfveren. Er zijn allerlei drijfveren die te grondslag kunnen liggen aan het starten van een eigen bedrijf. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Heb je een sterke wens om eigen baas te zijn? Ben je op zoek naar betere mogelijkheden om zorg en werk te combineren? Kun je geen nieuwe baan vinden? De kans om meer en sneller geld te verdienen dan in loondienst? Let op: Uit onderzoek is gebleken dat als de keuze van het ondernemerschap louter wordt ingegeven door negatieve factoren is het gevaar groot dat je eigen onderneming na 3 jaar niet meer bestaat. Het kan in die situatie goed zijn om na te denken over het maken van betere afspraken met je huidige werkgever, of om te zoeken naar een nieuwe uitdaging in loondienst.

Aan de slag als ondernemer

Als je eenmaal hebt besloten om voor jezelf te beginnen is het goed om een ondernemingsplan te maken. Lang en ingewikkeld hoeft dit niet te zijn, zeker niet als je geen lening hoeft af te sluiten bij de bank. Noteer op één A4 welke dienst of product je gaat aanbieden, welke prijsstelling je wilt gaan hanteren, wie je potentiële klanten en opdrachtgevers zijn, welke marketingkanalen je wilt gaan inzetten en welke investeringen nodig zijn om je doel te bereiken. Treed vervolgens naar buiten: meld je aan als ondernemer bij de Kamer van Koophandel en bij de Belastingdienst, bedenk een naam voor je bedrijf en laat een huisstijl ontwikkelen, laat visitekaartjes drukken en ga op zoek naar klanten en opdrachten. Marketing en promotie spelen hierbij natuurlijk een belangrijke rol. Communiceer je boodschap en je aanbod op verschillende manieren en via verschillende kanalen, zowel online als offline. Zorg voor een mooie website waar je duidelijk aangeeft wat je aanbiedt. Vertel tegen iedereen dat je voor jezelf bent begonnen. Vrienden en familie willen je zeker helpen. Online kun je hierbij gebruik maken van sociale media, zoals Facebook, Instagram en Linkedin. Offline kan het goed zijn om mooie brieven te maken, die je samen met iets leuks zoals bijvoorbeeld een sleutelhanger of een pen met je nieuwe logo in enveloppen kunt versturen naar potentiele klanten en opdrachtgevers. Deze vorm van direct marketing kan zeer effectief zijn.

Tot slot: Starten met ondernemen in 8 stappen

  • Verzamel informatie over wat er bij jouw activiteit komt kijken. Zijn er mensen die je raad kunnen geven? Is er een beroepsvereniging? Lees boeken, websites en vakbladen of tijdschriften. Kennis is macht.
  • Bedenk een naam voor je onderneming en controleer of die naam niet al door iemand anders gebruikt wordt (bijvoorbeeld via de Kamer van Koophandel of via een Merkenbureau).
  • Meld je aan bij de Belastingdienst en bij de Kamer van Koophandel.
  • Stel een werkschema op met je werkdagen en werktijden en regel indien nodig opvang voor je kinderen en hulp in de huishouding.
  • Zorg voor een goede werkplek. Richt een plek in huis als kantoor in, een aparte ruimte is ideaal.
  • Neem een aparte zakelijke telefoonlijn, zodat je professioneel over komt als klanten je bellen.
  • Betrek je gezin bij je beslissing om vanuit huis te gaan werken. Wat gaat er veranderen, niet alleen voor jou, maar ook voor de rest van je gezin?
  • Start met je marketing en promotiewerkzaamheden. Vertel aan iedereen dat je voor jezelf bent begonnen. Maak reclame en zorg dat mensen je weten te bereiken als ze op zoek zijn naar jouw product of dienst.