Als je na het scheiden een nieuwe liefde vindt, wil je graag je nieuwe partner voorstellen aan je kinderen. Maar wanneer doe je dat en hoe doe je dat? Het allerbelangrijkst is dat je niet te overhaast te werk gaat. Begrijpelijk dat je in de zevende hemel bent met je nieuwe liefde, maar schakel eerst even terug voordat je tot de kennismaking overgaat. Leer je partner eerst goed kennen voordat je haar of hem voorstelt aan je kinderen.

In dit blog lees je welke factoren belangrijk zijn en hoe jij je hierop kan voorbereiden. Op welke manier ga je je nieuwe partner voorstellen aan je kinderen? Hoe pak je dit aan en hoe bescherm je jezelf eventueel tegen negatieve reacties van je kinderen?

nieuwe partner voor te stellen aan je kinderen

Kies de juiste timing om je nieuwe partner voor te stellen aan je kinderen

Neem vooral de tijd voordat je aan een nieuw liefdesavontuur begint. Als je echt zeker bent dat het nieuwe liefdesgeluk een langdurige relatie gaat zijn, kun je je partner voorstellen aan je kinderen. Als je kinderen na een relatief korte periode al worden voorgesteld aan een nieuwe partner en het gaat mis, dan kan dit voor kinderen heel verwarrend zijn.

Afhankelijk van je persoonlijke situatie zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Speelde je nieuwe relatie een hoofdrol bij het beëindigen van de vorige partner of niet? Hoe lang is het geleden dat je opnieuw iemand hebt gevonden? Kinderen hebben immers ook de tijd nodig om de relatiebreuk tussen hun ouders te verwerken. Vooral het accepteren dat je relatie met je ex definitief voorbij is, vergt voor sommige kinderen een hele emotionele aanpassing.

Kinderen hebben moeten wennen aan de nieuwe situatie na het scheiden van hun ouders en zijn uiteindelijk gewend geraakt aan het leven waarbij jij alleen bent. Als dat opnieuw verandert doordat je een nieuwe liefde hebt gevonden, dan hebben kinderen tijd nodig om daar weer aan te wennen. Communicatie speelt een grote hoofdrol: wees een open boek voor je kinderen en vertel ze dat je opnieuw aan het daten bent als voorbereiding voor het ontmoeten van een nieuwe partner. Neem de gevoelens van je kinderen hierover serieus en maak het bespreekbaar.

Welke relatie wil je nieuwe partner met je kind?

Voordat je nieuwe partner wordt voorgesteld aan je kinderen zul je zelf een open gesprek moeten aangaan met je toekomstige levenspartner over je kinderen. In welke mate wil hij of zij de stiefmoeder of stiefvader zijn en in welke (al dan niet) actieve rol?  En als je nieuwe partner zelf ook kinderen heeft uit een vorige relatie, moeten jullie er samen over nadenken en praten hoe je dat “nieuw samengesteld gezin” in de toekomst samen ziet.

Zijn jullie verwachtingen gelijk en staan jullie met de neuzen in dezelfde richting als het gaat over het belang voor jullie kinderen? Van tevoren deze zaken bespreken is enorm belangrijk voordat je een partner toelaat in het leven van je kinderen. En andersom.

Waar kan je het beste je nieuwe partner voorstellen aan je kinderen

Waar kan je het beste je nieuwe partner voorstellen aan je kinderen?

Het is sowieso geen goed idee je partner van je kinderen voor te stellen op een ochtend en dat ze hem of haar uit de slaapkamer zien komen. Waar en wanneer kun je wel het beste je nieuwe partner voorstellen aan je kinderen? Overleg en bespreek wat een goede locatie is om af te spreken. Als het kan, is de beste plek om de eerste keer af te spreken op een neutrale plaats. Denk bijvoorbeeld aan een speeltuin, park of ga samen een ijsje eten. Beperk de tijd dat je samen bent, plan niet meteen een hele dag dierentuin samen.

Hoe denken je kinderen over je nieuwe partner?

Kinderen gaan vragen stellen over je nieuwe partner. Hoe ze gaan reageren op deze nieuwe situatie hangt af van de omstandigheden van de scheiding met je vorige partner, hoe oud je kinderen zijn, hun karakter en in hoeverre je kinderen de scheiding al verwerkt hebben. Hou rekening met volgende dingen als je je nieuwe partner gaat voorstellen aan je kinderen:

  • Hoe lang is het geleden dat je relatie met de biologische ouder is beëindigd?
  • Op welke manier eindigde de relatie? Was het een (vecht)scheiding of is je partner overleden?
  • Was er een bepaalde reden dat de relatie werd beëindigd?
  • De manier van beëindigen van de relatie: waren er de hele tijd conflictsituaties of zijn jullie in alle vriendschap met wederzijds respect uit elkaar gegaan?
  • Had één van jullie een affaire? Wanneer een relatie strandde omdat je iemand anders hebt leren kennen, moet je rekening houden met wrok gevoelens van je kinderen

Houd een open mind en laat je kinderen weten dat ze altijd met vragen of zorgen bij je terecht kunnen. Neem negatieve dingen niet te persoonlijk en probeer je in te leven in wat je kinderen meemaken.

Wat als je kinderen je nieuwe partner niet leuk vinden?

Je nieuwe partner voorstellen aan je kinderen is al heel spannend, laat staan als blijkt dat ze hem of haar helemaal niet leuk vinden. Laat de moed niet in je schoenen zakken, maar heb geduld. Voor sommige kinderen neemt het wat tijd in beslag om aan bepaalde dingen te wennen, dus ook zoiets groots als een nieuwe partner van hun vader of moeder.

Als ouders is het heel belangrijk dat je je kind gerust stelt dat zij bij jou altijd de nummer één blijven, wat er ook gebeurt. Blijf met elkaar praten in alle eerlijkheid en zorg dat je kinderen goed in hun vel zitten. Laat je kinderen op een rustige manier kennismaken met je nieuwe partner, zonder hem of haar te veel op te dringen.

nieuwe partner voorstellen aan je kinderen

Hoe bereid je de eerste ontmoeting voor? Hieronder enkele vuistregels:

Praat met je kinderen

Voordat de kinderen de eerste ontmoeting hebben met je nieuwe levenspartner, is het belangrijk uitvoerig te vertellen over wie hij of zij is.  Vertel over neutrale zaken zoals beroep, leeftijd, eventuele kinderen, muziek en hobby’s en dergelijke. Neem de tijd om de vragen van je kinderen te beantwoorden als ze die hebben. En vertel dat je je nieuwe partner aan ze gaat voorstellen, wanneer dat is en hoe dat gaat lopen.

Licht je ex in

Het is misschien niet iets waar je je ex bij wil betrekken, maar ook je nieuwe partner komt – indirect – het leven van je ex in. Je kinderen zullen als het goed is een band opbouwen met je nieuwe liefde en zullen ook vertellen over hem of haar. Vertel daarom voor de ontmoeting Als je dat niet doet, gebeurt het heel vaak dat de relatie nog verder verzuurt tussen jou en je ex-partner. Open kaart spelen met je ex over je nieuwe partner voorstellen aan je kinderen zorgt voor een meerwaarde.

Hou de afspraken kort

In de beginfase kan je best de ontmoeting kort houden. Regel enkele korte afspraken voor dat je langere bezoeken op de agenda plaatst.

Organiseer een activiteit

Een geweldige ijsbreker bij je nieuwe partner voorstellen aan je kinderen kan zijn als je een bepaalde activiteit organiseert. Dat kan heel uiteenlopend zijn. Samen naar een sportwedstrijd gaan, een muziekfestival bezoeken, een uitstapje naar een pretpark.

Vertel je nieuwe partner over de kinderen

Het is heel belangrijk voor je partner de geschiedenis van je kinderen te weten. Hun eventueel medisch verleden, hun persoonlijkheden, hobby’s, enz.

Kinderen komen op de eerste plaats

Maak je partner heel duidelijk dat wanneer de kinderen moeten getroost worden, zij de absolute aandacht krijgen die ze verdienen in plaats van de nieuwe partner.

Voor het eerst slapen

Als je voor het eerst gaat overnachten, zijn er enkele belangrijke overwegingen die je in acht moet nemen. Zorg ervoor dat de relatie gezond en serieus is. Stel vervolgens duidelijke regels op over naaktheid en ook de betrokkenheid van je nieuwe partner bij de kinderen. Hou je partner gescheiden van badkamer en slaapkamer. Je moet ook aan je kinderen vertellen dat tijdens het douchen de deur op slot blijft. Vergeet niet dat je kinderen willen weten waarom je een slaapkamer deelt. Oudere kinderen zullen wel weten waarom.

neem je tijd bij een nieuwe partner voorstellen aan je kinderen

Conclusie: neem je tijd bij een nieuwe partner voorstellen aan je kinderen

Nieuwe relaties hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. Relaties in de gezinscontext kunnen nog langer duren. Verwacht geen wondermiddelen. Kinderen zullen oorspronkelijk vaak afkerig staan – tenzij ze erg jong zijn – omdat deze nieuwe persoon zelden echt hun andere ouder kan vervangen. In de meeste gevallen is langzaam handelen en opbouwen de beste optie. Na verloop van tijd kunnen de relaties positief, vertrouwelijk en zelfs invloedrijk worden.