De hele winter heb ik al uitgekeken naar het moment dat ik samen met mijn zoontje fietstochtjes kan gaan maken. De zon op onze bol en zwaaien naar de lammetjes in de wei. Fietsen met je kind kan op het moment dat ie goed zelfstandig kan zitten en dat kan hij inmiddels, dus het is zo ver! Helaas is mijn trouwe stadsbrekkie, een roestende en krakende omafiets, niet echt veilig en geschikt voor het vervoer van een kind. Dus ik moest een moederfiets kopen, met aangepast stuur en alles.

Ik ben in de wereld van de moederfiets en mamafiets gedoken: wat een keuzes! Zelf koos ik voor de Cortina Roots. Maar voor wie nog niet gekozen heeft, heb ik de belangrijkste punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een moederfiets voor je op een rij gezet. Een moederfiets is ontworpen met het oog op comfort en veiligheid voor zowel moeder als kind(eren): een extra sterk frame voor het dragen van twee kinderen plus boodschappen, stevige spaken, extra sterke banden en een lage en ruime instap. De belangrijkste features om op te letten bij een moederfiets kopen:

1. Het stuur op een moederfiets

Een moederfiets heeft meer ruimte tussen zadel en stuur dan een normale fiets. Gemakkelijk bij het op- en afstappen, maar ook veiliger als je plotseling moet stoppen. Er zijn fietsen met enorm brede sturen, maar ook fietsen met een verstelbaar stuur, zodat je deze weer in normale positie kunt zetten als het zitje voorop niet meer nodig is. Ook kun je op je eigen fiets een speciaal ‘moederstuur’ laten bevestigen op je eigen fiets. Scheelt in je portemonnee!

2. De stuuruitslagbegrenzer

Simpeler gezegd: een stuurslot. Tegenwoordig hebben alle moederfietsen een knop op de stuurpen waarmee het stuur vast gezet kan worden als je stil staat. Dat is handig en veilig, want je fiets blijft zo keurig in balans. Geen zwiepend stuur, dus je kunt je kind in alle rust in het stoeltje zetten.

Mijn prachtige Cortina Roots moederfiets

3. De standaard

Naast de stuurslagbegrenzer is ook een tweepotige standaard geen overbodige feature op je moederfiets. Je moet er niet aan denken dat je fiets omvalt terwijl je kind in het zitje zit! Met een tweepotige standaard blijft je fiets stevig staan terwijl je je kind in het stoeltje zet en je je fietstassen vol stopt met boodschappen. Of picknickspullen. Of je laatste shopaankopen.

4. Drager

Ga je voor een hippe transportdrager of de oerouder bagagedrager? De fietsen met een kratje voorop zijn superhip en er bestaan ook mamafietsen van. Leuk met een rieten mand of een krat en handig voor als je straks niet én een zitje én fietstassen achterop wilt dragen. Minder handig als je én kind én en flinke tas boodschappen voorop wilt vervoeren. Je kunt niet veel kwijt in de mand of krat en het wordt al gauw vrij zwaar.

Ga je voor fietstassen, dan moet je er rekening mee houden dat je kind op een gegeven moment ook achterop komt te zitten (als ze uit het voorzitje gegroeid zijn, dat is meestal als ze 2 jaar zijn). De meeste moederfietsen zijn uitgerust met een verlengde bagagedrager of worden geleverd met een verlengstuk waardoor er gemakkelijk een kinderzitje op gemonteerd kan worden.

5. Versnellingen op een mamafiets

De meeste moederfietsen zijn uitgerust met handremmen en drie versnellingen en dat is prima voor als je voornamelijk in de stad fietst en maar korte stukjes rijdt. Sommige fietsen zijn ook verkrijgbaar met vijf of met zeven versnellingen, voor als je langere afstanden gaat fietsen en meer te maken krijgt met tegenwind en heuvels. En bedenk ook: misschien fiets je straks met twee kinderen (of meer) op de fiets én een tas met boodschappen, dan kan een paar versnellingen meer nét het verschil maken.

6. Electrisch aangedreven

Mocht je 7 versnellingen nog niet voldoende vinden, bijvoorbeeld als je dagelijks lange afstanden moet fietsen, dan zijn er ook elektrische moederfietsen beschikbaar. Dat is een moederfiets met een elektrische hulpmotor die wordt aangedreven door jouw spierkracht. Met deze trapondersteuning fiets je net even wat sneller en lichter en zoeven de kilometers onder je vandaan.

7. Zadelhoogte

Ja, duh. Maar toch: fietsen zijn er in diverse framehoogtes, aangepast op de lengte van je benen. Kies een fietsframe waar het zadel laag genoeg kan, zodat je zittend op het zadel met twee voeten bij de grond kan. Dat is niet alleen prettig met opstappen, heb ik ervaren, maar ook veiliger als je plotseling moet remmen. Voor de ijscoman. Of een overstekend eendje.

8. Zitjes voor op je moederfiets kopen

Er zijn verschillende merken kinderzitjes en je hebt ze in alle kleuren van de regenboog. De meest bekende zijn de fietszitjes van Qibbel, Bobike en Yepp. De fietsstoeltjes hebben verstelbare voetensteunen en goede riempjes om je kind in vast te snoeren. Kies er eentje die je zelf het prettig lijkt voor je kind, en natuurlijk een kleur/printje dat leuk past bij je fiets.

vrouw met kind achterop fiets in sfietszitje

9. Een windscherm voor op je moederfiets kopen

Misschien vind je het spuuglelijk of onhandig doordat het wind vangt, maar wel heel lief voor je kind: een windscherm. Je baby vangt veel wind, stof en vliegjes voorop de fiets en mij werd verteld dat de reflexen van de ogen van je kind nog niet berekend zijn op onverwachte vliegjes of vuiltjes. Ze kunnen nog niet op tijd knipperen met de ogen.

10. Je belangrijkste accessoire

Je belangrijkste accessoire is natuurlijk je kind! Zorg voor geschikte kleding, eventueel een helmpje, bij zonnig weer een zonnehoedje, zonnebril en natuurlijk zonnebrandcrème met de hoogste beschermingsfactor. Check voor vertrek de voorspellingen en buienradar en kleed je kind naar het weer. Neem eventueel een extra laag kleding mee voor als het wat frisser wordt/blijkt. Bij zonnig weer niet vergeten: smeren smeren smeren!

moeder smeert dochter in met zonnebrandcreme

Laatste tips: Een (nieuwe) moederfiets kopen kan een hele uitgave zijn, maar wel een goede investering. Bedenk voordat je een fiets aanschaft wat je belangrijk vindt aan je toekomstige fiets en ook hoe lang je de fiets wilt gebruiken. En: een moederfiets kopen is heel persoonlijk, dus maak een paar proefritjes voordat je je keuze maakt. Ook niet onbelangrijk: vaak zit er nog wel wat rek in de prijs van de fiets als je er ook meteen een zitje en scherm bij koopt, dus afdingen maar!

 

Origineel gepubliceerd op 20 mei 2015, geüpdatet op 29 februari 2024