Wanneer jouw kleine spruit de peuterleeftijd ingaat, is het belangrijk voor de sociale en emotionele ontwikkeling dat het kind in een eigen bed leert slapen. Natuurlijk is het ook fijn voor jullie relatie als ouders om het bed weer terug te krijgen. Het kan zowel voor ouders als peuter moeilijk zijn om deze band te doorbreken. Maar je kunt het beste dit aanpakken op peuterleeftijd. Heb jij moeite met jouw peuter in zijn of haar eigen bed laten slapen? Lees dan gauw verder hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Stap voor stap

De overgang van slapen bij papa en mama, naar slapen in een eigen kamer kan voor veel peuters (en ouders) een grote stap zijn. Je hoeft gelukkig niet binnen één dag de ommekeer te maken. Het kan goed zijn om stap voor stap de overgang te maken. Zo kun je beginnen met de peuter naar jullie bed brengen en wanneer jullie gaan slapen, de peuter overbrengen naar zijn of haar eigen bed. Ook kun je bijvoorbeeld het slapen bij jullie in bed in het weekend nog even toestaan, maar doordeweeks niets. Het is slim om een eigen routine te vinden en daar vooral niet van af te wijken. Het is belangrijk om consequent te blijven.

Een mooi opgemaakt bedje

Een goede manier om jouw peuter in zijn of haar eigen bed te laten slapen, is door de slaapkamer een make-over te geven. Kies een mooi peuterbed uit en kies samen het leukste beddengoed uit. Is jouw peuter gek op dieren of een tv-programma? Kies dan een dekbed met een thema dat past bij jouw peuter. Voor de peuter is het dan juist extra leuk om dit eigen stoere bed te mogen slapen. Maak de kinderkamer extra leuk en leg een positieve nadruk op deze kamer en het bed. Door juist een positieve aanpak te hanteren, vind je jouw peuter het vanzelf leuk om naar bed te gaan.

Huilen

Veel ouders verschillen van mening over het laten huilen van jouw kind bij het slapengaan. Wanneer jouw peuter in een eigen bed moet slapen, kan dat de nodige tranen met zich meebrengen. Het is goed om jouw peuter te troosten, maar het is ook een goede aanpak om jouw peuter even te laten huilen. Kies voor jezelf een tijdslimiet van jij aankan. Het wordt vaak aangeraden om een peuter maximaal 10 minuten zelf te laten huilen. De kans is namelijk groot dat de huilbui vanzelf ophoudt wanneer de peuter weet dat het geen zin heeft. Vervolgens kan hij of zij vanzelf in een diepe slaap vallen in zijn of haar eigen bed. Wat veel ouders niet altijd doorhebben, is dat hun eigen houding soms het proces lastiger maakt. Wees niet bang om jouw peuter even te laten huilen bij het slapengaan. Dit kan bij het proces horen.

Licht en geluid

Helemaal alleen slapen in een donkere kamer, dat is natuurlijk hartstikke spannend! Je doet er goed aan om de ruimte zo comfortabel mogelijk in te richten. Dit betekent ook het licht en geluid af te stemmen op jouw peuter. Een nachtlampje kan de donkere kamer een stuk minder eng laten lijken. Ook kan geluid een bijzonder positieve werking hebben op het slapen in een eigen kamer. Je kunt bijvoorbeeld natuurgeluiden of het zogenaamde 'white noise' gebruiken. Zo is er een natuurlijk geluid in de kamer wat een geruststellende werking heeft op jouw peuter.

Positieve stimulering

Hoe jij als ouder omgaat met deze verandering, is wellicht de sleutel tot het succes. Hoe spannend het ook voor jou als ouder kan zijn, het is belangrijk om dit niet over te brengen op jouw peuter. Zorg voor een positieve stimulering van dit proces. Maak het rozengeur en maneschijn om in een eigen peuterbed te slapen. Het is helemaal niet eng om in een eigen kamer te slapen en er is niets om bang voor te zijn. Hierdoor pakt jouw peuter deze positieve energie op en wilt het maar al te graag in een eigen bed slapen. Jouw peuter kopieert namelijk direct jouw gedrag in deze leeftijdsperiode.

Wat ook belangrijk is om een positieve stimulering te gebruiken wanneer nachten niet succesvol zijn. Word jouw peuter in het midden van de nacht wakker of sluipt het toch weer naar jullie bed toe? Behoud dan een positieve aanpak. De overgang is nu eenmaal groot en een keer de mist ingaan kan gebeuren.

Heeft jouw zoon of dochter de nacht doorgeslapen in zijn of haar eigen bed, dan mag daar best samen een vreugdedansje voor worden gedaan! Bevestig jouw peuter in het goede gedrag door middel van bijvoorbeeld een cadeautje.

Het belang van slapen in een eigen bed

Hoe graag je jouw peuter ook bij je wilt houden 's nachts, het is van groot belang dat deze ontkoppeling plaatsvindt. Jouw kindje groeit op en het is gezond om zelf in een eigen bed te kunnen slapen. Hierdoor voorkom je dat jouw peuter te gehecht raakt en problemen krijgt met afscheid nemen. Het is wellicht de eerste stap in de richting van onafhankelijkheid. Je zult al gauw merken dat deze ontkoppeling jullie beiden goed doet.

Slaapt jullie kind nog bij jullie in bed? Dan is het de hoogste tijd om verandering te brengen aan deze gewoonte. Het is goed voor de ontwikkeling van de peuter om een eigen plek te hebben en in een eigen bed te slapen. Het kan een lastig proces zijn zowel voor de peuter als voor de ouder. Pak deze overgang met beide handen aan en kies voor een positieve stimulering. Maak de kamer 'kindvriendelijk' met licht, geluid en een vrolijk thema. Het is een bijzonder proces voor iedere ouder, maar het is de moeite zeker waard. Niet alleen jouw kind heeft een bed voor zichzelf, ook jullie ouders hebben weer een eigen bed!