Help mijn kind is niet populair! Bij de gedachte aan je kind die misschien eenzaam is tussen de buitenspelende kinderen, breekt je hart. Misschien gaan je gedachten zelfs terug naar de tijd toen jij nog kind was. Zo’n hierarchy in de schoolklassen is soms best pittig om mee om te gaan! Nu je het idee hebt dat je kind niet populair is de vraag: wat moet je doen? Moet je überhaupt iets doen?

Niet populair zijn staat niet gelijk aan eenzaamheid

Ook op werk heb je misschien de druktemakers die iedereen altijd maar aan het lachen maken. Toch betekent dit niet dat zij per se meer vrienden hebben. Bij kinderen in de klas is dat net zo. Natuurlijk is het hebben van vriendjes voor je kind zeer belangrijk. Zo ontwikkelt hij namelijk sociale vaardigheden. Je hoeft je echter niet meteen zorgen te maken dat je kind geen vrienden heeft, omdat hij niet de alfa is in de klas. Een vriendschap is namelijk een band tussen twee mensen, terwijl de populariteit van iemand afhankelijk is van de groep waarin hij zich bevindt. Zo liet een onderzoek dat onder basisschoolleerlingen van twaalf scholen werden gehouden de volgende percentages zien. Van de populaire kinderen bleek 33% geen echte vriend te hebben. Van de ‘afgewezen’ kinderen had 20% wel een vriend. Is het dan erg om maar één vriendje te hebben? Veel kinderen worden echter niet afgewezen en zijn ook niet bijzonder populair. Zij vormen de middenmoot.

Populariteit is niet bepalend

Als ouder maak je je desalniettemin misschien grote zorgen. Zelfs al heeft je kind vriendjes en is hij sociaal, je vraagt je misschien toch af of je kind minder succesvol wordt later, omdat hij nu geen leider is van de groep. Veel mensen denken namelijk dat het de populaire kinderen zijn die later succesvol worden. Dit is echter niet per definitie zo. Wat als je kind niet populair is? Dat betekent ook niet per se dat hij een minder goede carrière tegemoet gaat, zelfs niet wanneer hij gepest wordt. De wereld kent genoeg invloedrijke personen die als kind gepest zijn. Ook is het belangrijk te onthouden dat leiderschap of populariteit niet een vaststaand gegeven is. Zo kan het ene kind zeer dominant zijn in de klas, terwijl de ander dat weer is tijdens de gymlessen. De verschillende situaties vragen namelijk om verschillende kwaliteiten. Hetzelfde geldt voor kinderen die naar een andere school worden overgeplaatst of van klassen wisselen. Populariteit heeft te maken met de groepssamenstelling en de situatie, niet altijd met de persoon zelf.

Moet je het bijsturen?

Indien je je zorgen maakt over de sociale vaardigheden van je kind, kun je ervoor kiezen om dit enigszins bij te sturen. Nodig bijvoorbeeld kinderen uit voor een play date. Als je merkt dat je kind bepaalde sociale vaardigheden nog moet leren (misschien wil hij zijn speelgoed niet delen) dan kun je dit spelenderwijs bijsturen, zodat je kind socialer wordt. Nodig kinderen uit van verschillende achtergronden, zodat je kind op latere leeftijd makkelijker vrienden maakt met een verscheidenheid aan mensen. Let er wel op dat je niet in de hand hebt wie je kind uiteindelijk uitkiest als zijn vriendje. Het kan zijn dat jouw kind zeer rustig is, maar thuis komt met een superdruk klasgenootje. Spreek geen waardeoordeel uit over deze vrienden waar je kind bij is, tenzij het vriendje zich zeer misdraagt.

Wat als mijn kind gepest wordt?

Als je kind gepest wordt, wil je natuurlijk dat dit zo snel mogelijk stopt. Betekent dit dat je het schoolplein moet opstormen en de pestkop een draai om de oren geeft? Nee, dit zal een averechtse werking hebben. Wat vooral belangrijk is, is dat je naar je kind luistert, wanneer het zijn verhaal doet. Misschien vindt je kind het moeilijk om erover te praten en merk je enkel dat het zich stiller gedraagt of juist de laatste tijd agressiever uit de hoek komt. Help je kind om zich over het probleem te uiten door begripvol te zijn en hem te garanderen dat je niet meteen actie zult ondernemen. Hier zijn kinderen namelijk meestal bang voor. De pestkop wordt op zijn gedrag aangesproken en je kind daalt nog verder op de sociale ladder, doordat het als klikspaan bekend komt te staan. Ook moet je de neiging weerstaan om je kind te zeggen dat het maar voor zichzelf op moet komen. Ga er rustig voor zitten en praat met je kind. Vraag hem of hij er met de leerkracht of een ander vertrouwenspersoon op school over wil praten. Wanneer de leraar op de hoogte is, is het belangrijk dat hij of zij niet zomaar uit het niets de pestkop bestraft. Vraag de leraar om zeer oplettend te zijn, zodat de pestkop op heterdaad betrapt kan worden. Zo krijgt de pestkop zijn straf en hoeft jouw kind niet te klikken. Pesten is eigenlijk niet te voorkomen, maar houd de communicatie met je kind open door altijd begripvol en kalm te reageren, zonder acties te ondernemen waar het kind zich onprettig bij voelt.