Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Vanaf 2 jaar wordt voorlezen écht lezen en kan je echt een verhaaltje gaan lezen. Leuk! Graag deel ik in dit blog mijn tips voor het voorlezen aan kinderen van 2 tot 4 jaar.
Tot een jaar of 2 is het voorlezen aan een baby of dreumes nog vooral ‘vertellen’: aanwijzen en benoemen. Kleine baby’s vinden het vooral fijn om je stem te horen en in je nabijheid te zijn, in het begin zien ze nog niet veel en zijn boekjes met simpele zwart-witte plaatjes voldoende. Zodra je baby wat ouder wordt (vanaf een maand of 5) komen er kleurrijke boekjes met plaatjes waarbij je geluiden kan maken of kan benoemen wat je ziet.
En tegen de tijd dat je kind een jaar is, is er steeds meer interactie en kan je kind zelf benoemen wat ie op de plaatjes ziet, aanwijzen in het boek wat jij benoemt en geluidjes maken bij bijvoorbeeld de dieren die hij ziet.
Waarom is voorlezen aan kinderen van 2 tot 4 jaar belangrijk?
Het feit dat een 4-jarige die niet wordt voorgelezen een woordenschat heeft van 1.500 woorden ten opzichte van de 3.500 woorden die een 4-jarige kent die wel voorgelezen wordt geeft het belang al aan. Het is erg belangrijk voor de ontwikkeling van een woordenschat en het gevoel voor taal. Daarnaast merk ik dat het voorlezen aan kinderen van 2 tot 4 jaar een rustmoment creëert. Even echte aandacht en samen genieten van een verhaaltje zonder afleiding.
Omdat er tussen een kindje van 2 jaar en een kindje van 4 jaar die bijna voor het eerst naar de basisschool gaat wel een groot verschil zit, heb ik dit blog met tips over voorlezen aan kinderen van 2 tot 4 jaar, ingedeeld in verschillende fases:
Voorlezen aan kinderen 2 tot 2,5 jaar
Tot 2 jaar is het ‘echte’ voorlezen nog niet echt aan de orde, meestal is het plaatjes kijken en benoemen wat je ziet. Dat verandert als je kind ongeveer 2 jaar is. Natuurlijk blijft plaatjes kijken en benoemen wat je ziet nog steeds leuk, maar je peuter is nu ook toe aan een echt verhaaltje. Een prentenboek met een kort verhaal dat dichtbij de belevingswereld ligt van je kleintje is nu wel erg leuk. Zodoende kan je kleintje alledaagse gebeurtenissen plaatsen en verwerken. De plaatjes in het boek moeten duidelijk weergeven wat er in het verhaal gebeurt zodat je kindje ook zelf gestimuleerd wordt om erover te vertellen.
Voorlezen aan kinderen 2,5 tot 4 jaar
Een peuter vindt korte verhaaltjes leuk die aansluiten bij zijn eigen beleving. Hou daarmee rekening als je een boek uitzoekt in de bibliotheek of in de boekwinkel. Het belangrijkst is daarbij dat je kijkt naar wat je kind begrijpt en waar het aan toe is. En vooral ook waar zijn belangstelling naar uit gaat.
Ik weet bijvoorbeeld bij mijn zoontje dat een boek over voertuigen (graafmachines, trekkers, kiepwagens) een groot succes is, maar ook boekjes over het logeren bij opa en oma en verhaaltjes over een dagje naar de dierentuin doen het goed. Het verhaal moet vooral herkenbaar zijn voor je kind en daarnaast moet het iets nieuws bevatten, om zijn nieuwsgierigheid te voeden. En wat altijd leuk is en blijft: versjes, boekjes op rijm en liedjes.
Voorlezen vergroot de woordenschat en belevingswereld
In het blog met tips voor het voorlezen aan baby’s van 0 tot 2 jaar schreef ik al dat de woordenschat van een kleuter die voorgelezen ruim 2 keer zo groot is als van een kleuter die niet wordt voorgelezen. En, wat ik heel alarmerend vind, is dat kindjes die die achterstand hebben opgelopen, dat ook niet meer inhalen. Dat is alvast een goede aanmoediging om al vroeg te beginnen met voor te lezen, maar daarnaast zijn er zoveel meer redenen om je kind dagelijks voor te lezen.
Je kind met boeken leren omgaan is een verrijking voor zowel je kind als jezelf. Voorlezen vergroot niet alleen zijn woordenschat, maar ook zijn belevingswereld. En het zijn zulke waardevolle en knusse momenten samen! Daarom kan ik enorm genieten van voorlezen aan kinderen van 2 tot 4 jaar.