Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Afgelopen herfstvakantie gingen we voor het vierde jaar op rij naar Berlijn. Met kind, dat moet ik er altijd bij zeggen. Want het is wel degelijk heel leuk en goed te doen, een citytrip met kind. En ja, ook voor de vierde keer een week in Berlijn is heel leuk! Dit keer moesten we alleen iets meer rekening houden met onze zoon. Nu hij vijf jaar is heeft wat meer activiteiten voor zichzelf nodig en gaat niet meer zo makkelijk ‘mee’ met alles wat wij graag willen zien en doen. Maar dat was geen probleem, want er is echt genoeg te doen in Berlijn met kinderen. Ik zet graag onze tips op een rij.
Fietsen in Berlijn met kinderen
Met stip mijn favoriete activiteit in Berlijn: fietsen! Ik word altijd heel happy van het moment dat ik door de stad fiets met mijn zoon achterop. In Berlijn wordt veel gefietst, het is een praktisch vervoersmiddel waardoor je makkelijk van punt a naar b komt. Daarnaast zie je een hoop meer dan alleen wandelend of met de metro en het is vooral heel erg leuk om te doen. Een groot pluspunt is het genietende mannetje achterop. Huur een fiets (bijvoorbeeld bij Urban Bike in de Kastanienallee) met een kinderzitje en een helm en ga!
Een leuke route fietsen? Start op of fiets naar het Alexanderplein, bewonder de Fernsehturm (Televisietoren, fiets door naar East Side Gallery waar je de mooiste kunst op het langste stuk Muur kunt bewonderen, over de Oberbaumbrucke naar Kreuzberg, dan via het Holocaustmonument naar de Brandenburger Tor, fiets langs Checkpoint Charlie (niet de moeite waard om te stoppen hoor, very toeristisch) en het Museumsinsel weer terug naar Mitte. Onderweg even stoppen voor een koffie met een taartje of lekker lunchen: doen! Bijvoorbeeld bij Markthalle Neun, of een van de vele zaakjes die je op je route vindt.
Picknicken op het vliegveld Tempelhof
Nu je toch die fiets hebt: ga naar het oude verlaten vliegveld in Berlijn, Tempelhof. Het vliegveld dat niet meer in gebruik is, is verworden tot een groot park waar mensen graag vertoeven. Lekker chillen in het gras, maar er is ook heel veel activiteit: mensen zijn er op de oude start- en landingsbanen aan het hardlopen, fietsen, skeeleren, steppen en vliegeren. Heerlijk om op een zonnige dag naartoe te fietsen met een tas eten en drinken en lekker te picknicken en mensen te kijken. Je kunt er ook een rondleiding boeken als je meer wilt weten over het vliegveld en het mooie gebouw van binnen bekijken.
Stad van de speeltuinen
Ik wil niet zeggen dat ik in superveel grote steden ben geweest, maar sinds we in Berlijn zijn geweest valt me op dat er nergens in een stad zoveel speeltuinen te vinden zijn als in de Duitse hoofdstad. Met name in de wijken Prenzlauerberg en Mitte struikel je bijna over de kleinere en iets grotere speeltuinen. Ga je met je kind(eren) naar Berlijn, dan kan ik dan ook aanraden om in deze buurt een plek te zoeken om te overnachten.
Overnachten? Airbnb!
Ongetwijfeld zijn er leuke en praktische hotels in Berlijn met kinderen, maar ik kan Airbnb van harte aanbevelen. Zelf vind ik het prettig om een extra slaapkamer te hebben, qua nachtrust. En zo heb je ’s avonds net iets meer ruimte om met z’n tweetjes nog wat na te praten met een wijntje. In elke buurt en voor elk budget is er wel iets te vinden.
Muziek, vlooienmarkt en spelen in het Mauerpark
Iedere zondag trekt half Berlijn naar het Mauerpark, want dan is er een grote vlooienmarkt met kraampjes met tweedehands, vintage, antiek, maar ook kunst, sieraden en andere leuke hebbedingetjes. Daarnaast is het bij goed weer een plek waar mensen neerstrijken om een drankje te drinken terwijl de kinderen zich vermalen op de grote grasweide. Ook staan er altijd muzikanten en bands zomaar op te treden. En goed ook! Er heerst echt een heel fijn festivalsfeertje en als je op zondag in Berlijn bent, kan ik een bezoekje aan Mauerpark echt aanraden.
Eten in Berlijn met kinderen
De meeste plekken in Berlijn zijn wel geschikt om met kinderen te gaan eten, mits je een plek uitzoekt waar je kind iets lust uiteraard. Van Vietnamees, Thais, Italiaans, Afghaans tot burgers, vegan, streetfood, luxe eten en werkelijk heerlijk ontbijten. Echt voor ieder wat wils, yum! Wij zijn voornamelijk rondom Mitte en Prenzlauerberg wezen eten en ontbijten en vanwege de voorkeur van onze zoon voornamelijk waar er pasta, croissants en pancakes te verkrijgen zijn. Een paar van onze absolute favorieten:
- Ontbijt: Cafe Krone – Oderberger Strasse 38
- Pasta en pizza: Pasta e Passione – Kastanienallee 94
- Burgers en friet: Shiso Burger – Auguststrasse 29C
- Lunch: Spreegold – Rosa-Luxemburg-Strasse 2
Let op: niet alle restaurants, koffiezaakjes of lunchgelegenheden hebben genoeg plek om een kinderwagen te stallen. Soms moet je deze inklappen of buiten laten.
Kinderwagen of draagzak?
We hebben zowel de kinderwagen als de draagzak gebruikt de afgelopen jaren en voor beiden valt iets te zeggen. De doorgaans brede stoepen in Berlijn zijn geschikt en breed genoeg om met de kinderwagen te struinen (iets wat in historische steden – bijvoorbeeld Florence – best een uitdaging kan zijn). Qua toegankelijkheid kan het soms een uitdaging zijn, zoals bij restaurants waar niet genoeg plek is of metrostations die geen lift hebben. Vandaar dat ik de draagzak echt een uitkomst vond. Dit jaar hadden we ‘m niet mee, maar heb ik ‘m alsnog gemist voor de wat langere stukken lopen waar die kleine wat moeite mee had.
Activiteiten rondom de Muur
Dit jaar hebben we voor het eerst iets verteld aan Finn over de Muur die Berlijn ooit in tweeën deelde. Uiteraard een simpele versie zonder gruwelijkheden, want hij is vijf jaar, dus echt nog te jong om alles te begrijpen. Heb je wat oudere kinderen, dan zou je al iets meer kunnen vertellen. En dan zijn er ook musea en rondleidingen die je kunt doen. Zoals het Mauermuseum waar je alles te weten komt over hoe het was in de tijd dat de Muur er stond. Of Berliner Unterwelten, waar je de bunkers bezoekt waar mensen onder de grond schuilden tijdens bombardementen, en waar je de geschiedenis van de buizenpost, de bierkelders en het rioolsysteem krijgt te horen.
Heb je tieners en hebben ze al wat geschiedenis meegekregen over Duitsland in de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog, dan is een Stasimuseum of het bezoek aan het concentratiekamp heel leerzaam en interessant. Jij kent je kind het beste, kies wat je voor hen geschikt vindt voor een bezoek aan Berlijn met kinderen.
Activiteiten voor de kleinere kinderen zijn er ook genoeg. Musea, speelplekken, dieren bekijken. Het is niet voor niets dat we na vier keer Berlijn nog niet uitgekeken zijn. Hier zijn wij de afgelopen jaren geweest met succes:
Aquarium Berlin
Middenin Berlijn, bijna onder de Televisietoren, zit een ontzettend leuk aquarium. De onderwaterwereld bewonderen is in Berlijn met kinderen altijd leuk. In Aquarium Berlin kun je behalve veel vissen en andere onderwaterdieren bewonderen, ook koi karpers aaien, en krokodillen en vlinders spotten.
Labyrinth Kindermuseum
Geen idee wat we konden verwachten van Labyrinth Kindermuseum: een kindermuseum waar gespeeld mag worden? Bij binnenkomst wordt het duidelijk: het is een groot speel- en ontdekplek! Om de paar maanden hebben ze een ander (cultureel en maatschappelijk) thema en dit keer was het diversiteit. In het hele pand – dat twee verdiepingen telt – kon je overal mee spelen, aan voelen, ruiken, bekijken.
Er kon gepuzzeld worden, hutten gebouwd met stokken en lappen en kussens, er waren keukentjes ingericht met allerlei groenten en ingrediënten uit diverse landen en culturen, je kon je verkleden in prachtige kleding, tekenen, kleuren en er werd geoefend met letters en woorden, want dat is op dit moment bij mijn 5-jarige heel erg gaande. Een ontzettend leuk uitje in Berlijn met kinderen.
Dierentuinen Berlijn
De dierentuin is met kinderen eigenlijk altijd goed, maar in Berlijn heb je zelfs de keuze uit twee dierentuinen. Zoo Berlin ligt in West Berlijn en iets meer centraal dan Tierpark, dat in Oost ligt. Beide dierentuinen zijn prachtig en het bezoeken waard. Tierpark is echter een stuk groter en ruimer opgezet (het is de grootste dierentuin qua oppervlak in Europa) en dat is voor zowel dier als bezoeker heel fijn.
Natuurhistorisch Museum Berlijn
Het Museum für Naturkunde is de Berlijnse versie van Naturalis. Er staan megagrote echte dinoskeletten die je met een interactieve verrekijker tot leven kunt zien komen, er zijn heel veel prachtige opgezette dieren die je kunt bewonderen, je kunt een kijkje nemen bij de onderzoekers die op dit moment alle insecten in een digitale catalogus aan het zetten zijn en je komt er van alles te weten over de ruimte en astrologie. Het museum zit in een heel mooi gebouw, een leuk uitstapje voor een paar uur op een regenachtige dag in Berlijn met kinderen!
LEGOLAND® Discovery Centre Berlin
Een mini Legoland middenin Berlijn, dat kan eigenlijk niet tegenvallen toch? Dat deed het dan ook niet. Bij Lego Discovery Centre Berlin kun je bouwen, spelen, een stopmotion video maken, racen met je zelfgemaakte LEGO-autootje, je een Ninjago wanen tussen de laserstralen, er is veeeel Lego te zien en er zijn zelfs twee geinige attracties waar je in kunt. Ook kun je in een mini-fabriek zien hoe LEGO-steentjes worden gemaakt.
Bij elke activiteit kun je een stempel verdienen en als je je kaart inlevert maak je kans op een jaarabonnement. Dat hoeft natuurlijk niet, het is al heel leuk om de stempels te ‘verdienen’. Een leuk uitje voor de kleinsten als je in Berlijn bent met kinderen (van 3 tot en met 7 jaar ongeveer).
DDR Museum
Niet meteen iets waar je bij denkt: gezellig en leuk in Berlijn met kinderen. Maar dat is het toch wel: het DDR Museum is echt heel leuk en interactief ingericht. Je kunt er rijden in een oude Trabant waar een simulator in zit. Je kunt dingen beluisteren via oude telefoons, in een nagebootste cel of in een hokje waar vroeger de spionnen hun targets afluisterden (heel erg ‘Das Leben der Anderen’-gevoel) en je kunt je digitaal ‘aankleden’ zoals in de tijd van de DDR. En nog veel meer wat ik nu vergeet te vertellen waarschijnlijk. Uiteraard is er ook veel te zien uit die tijd: speelgoed, producten, meubels. Je gaat echt even terug in de tijd met het hele gezin.
Er is nog veel meer te doen in Berlijn met kinderen, waar ik ongetwijfeld na een volgend bezoek weer over zal schrijven. Ben jij al eens in Berlijn geweest met kind(eren)? Heb je tips voor uitjes? Deel ze met ons!