Kinderen van nu spelen met heel ander speelgoed dan wij vroeger. Denk aan een pratende pop of een robot die je op commando kan laten dansen. Dit soort speelgoed wordt ook wel ‘connected toys’ genoemd. Het is namelijk altijd met internet verbonden. Dat maakt dat veel volwassenen ook nadenken over de veiligheid. Hoe veilig zijn de ‘connected toys?’ En: welke voorzorgsmaatregelen kun je zelf nemen?

Populaire connected toys

We hebben 5 populaire soorten connected toys voor je op een rijtje gezet:

  • Speelgoed robots als: Miposaur, i-Que en Meccanoid G15KS
  • Hello barbie
  • Smartwatch kind
  • Interactief huisdier Ubooly
  • Speelgoed dino van CogniToys

hello-barbie

Analyse van drie ‘connected toys’

Alle vijf hebben ze gemeen dat ze reageren op wat je kind zegt. Dit maakt dat het ook wel ‘slim speelgoed’ wordt genoemd. De speelgoed dino van Cogni Toys kan antwoorden geven op de vraag van een kind. Ook kan het moppen vertellen. En als een kind zijn favoriete kleur vertelt, onthoudt deze dino dat. Hij kan zijn gesprekken hierop aanpassen. De makers denken dat speelgoed beter aansluit dan leren op een tablet. Daarom hebben ze voor een dinosaurus gekozen. Deze is in allerlei kleuren verkrijgbaar.

De speelgoedrobot Meccanoid G15KS bouw je zelf. Als het lichaam af is, begeleidt de robot je om zijn motoren aan te sluiten. Naast dat hij reageert op de stem van je kind, doet hij hem ook na. Met meer dan 1000 voorgeprogrammeerde zinnen weet deze robot altijd wel iets te zeggen. Ook heeft hij een functie waardoor hij geluiden kan opnemen en afspelen. Via de app kan je kind hem zelf laten lopen en draaien.

Daarnaast is het ook een flink apparaat. Staand is hij maar liefst 120 cm hoog. Ook is deze robot om te bouwen. Dit moet wel lukken met de 1188 (!!) onderdelen die bij dit speelgoed horen. Dit speelgoed is met name voor kinderen vanaf 10 jaar geschikt. Het in elkaar zetten blijkt best een klus te zijn.

Had je vroeger een Tamagotchie? Dat apparaatje waarmee je een huisdier eten gaf en liet slapen? Onze ouders vonden dat vast fijn als je graag een huisdier wilde. Met dit speelgoed was er van uitlaten of dierenartsbezoekjes geen sprake. Voor kinderen van nu is er de Ubooly. Het ziet er uit als een zeer aaibare knuffel. Dit interactieve dier werkt via de Iphone of Ipod. Naast grapjes maken, vertelt hij ook verhalen. Ook kan hij een spelletje tegen je spelen. Daarnaast kan hij ook diverse geluiden afspelen.

interactief-huisdier

Hierom zijn ‘connected toys’ zo populair

Kinderen zijn digitaal erg vaardig. Denk maar aan het digibord in de klas. Als deze vastloopt, weten de kinderen vaak waar het aan ligt. Ook weten ze al snel de weg op jouw smartphone naar apps als YouTube. Bestuurbaar speelgoed via een app of stem spreekt kinderen aan. Hoe komt het dat dit slimme speelgoed zo populair is?

Het is allereerst nieuw. Veel speelgoed werkt op batterijen of met knopjes. Daarnaast is er zorg aan het ontwerp besteed. Veel van dit speelgoed is in felle kleuren ontworpen. Iets waar kinderen van houden! En door de terugpraat- en reageerfunctie blijft het ook interessant. Van tevoren weet je niet welke mop de robot gaat vertellen. Qua gebruiksgemak scoort dit speelgoed ook hoog. Je hoeft enkel te praten en soms via de app wat in te stellen.

Dit kunnen risico’s zijn van connected toys

Internet is handig, maar kan ook een middel om aan je privacy gegevens te komen. Deze risico’s kunnen connected toys met zich meebrengen:

  • kinderziektes in het speelgoed
  • hackgevaar
  • risico op identiteitsfraude

Doordat dit slimme speelgoed nog niet lang op de markt is, zitten er nog zogenaamde kinderziektes in. Daarbij moet je denken aan het te makkelijk hacken van de camera. Hierdoor kunnen beelden van je kind gemaakt worden, zonder dat jullie dit weten. Heeft je kind de pratende pop ‘hello barbie’ aangeschaft? Deze pratende pop is met minimale computerkennis te hacken. Zo kan een onbekende je kind afluisteren of een gesprek starten.

Net als op internet, verzamelen ook veel ‘connected toys’ gegevens. Wachtwoorden, verjaardagen, namen.. Al deze gevoelige informatie kan ook weer gehackt worden. En het is vervelend en gevaarlijk, zelfs als anderen hier mee aan de haal gaan. In zeldzame gevallen is bekend dat er zo identiteitsfraude is gepleegd. Wat betekent: iemand anders die zich dan voordoet als jouw kind. Met alle gevolgen van dien. Liever voorkomen dus..

Hoe veilig zijn connected toys

Welke voorzorgsmaatregelen kun je als ouder nemen?

Praat met je kind over het gebruik van internet. Leer ze welke gegevens ze wel kunnen delen. Zo leer je ze kritisch en bewust om te gaan met digitaal zoek en surfgedrag. Wil je meer tips over de do’s en dont’s van internet? Lees dan meer over mediawijsheid en kinderen. Volg daarnaast je ouderhart. Lees voor gebruik de handleiding goed door. Schenk extra aandacht aan het privacyreglement van de fabrikant. Als het speelgoed een camera heeft, zoek dan uit waar de beelden blijven. Bij twijfels kun je het beter niet kopen.

Veilig ‘connected toys’ gebruiken kan zo

  • Spreek af dat je met wachtwoorden geen eigen namen en gegevens gebruikt.
  • Ook voor het maken van een profiel verzin je alternatieve informatie.
  • Upload een grappige afbeelding en voorkom zo een profielfoto.
  • Beveilig de internetverbinding. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld VPN.
  • Laat het speelgoed uitzetten na gebruik. Dus niet in de slaapstand, maar volledig uit.
  • Speel zelf ook eens met dit speelgoed. Zo leer je het nog beter inhoudelijk kennen.
  • Verdiep je in apps die oudertoezicht mogelijk maken.
  • Als het mogelijk is: zorg dat je je kind in het zicht hebt. En dat je ook hoort wat er gezegd wordt.
  • Laat weten dat je kind altijd naar je toe kan komen als er iets aan de hand is.