Kind zijn staat gelijk aan pret en vertier. Toch lijken kinderen zich soms al snel te vervelen. Al het speelgoed blijkt ineens niet meer leuk, die tekenfilm kennen ze na 86 keer nu wel en kleuren en spelletjes doen: geen zin. Heb je ook zelf even nood aan een ontspannen dagje? Dan is een dagje uit met de kinderen altijd een goed idee. Geen inspiratie? We delen graag 10 tips met je voor een dagje uit met kinderen.

1. Wat te doen met kinderen als het regent?

Als je denkt aan activiteiten voor kinderen denk je misschien al gauw aan een stralende zon en heuse attracties in een attractiepark. Of een bezoek aan een dierentuin op een mooie dag. Maar het weer in ons land is ontzettend onvoorspelbaar. Gelukkig zijn er ook genoeg activiteiten voor kinderen voor wanneer het pijpenstelen regent. En vaak zijn die ‘overdekte uitjes’ minstens zo leuk als activiteiten die je buiten kunt doen. Een leuke speeltuin met een indoor gedeelte (bijvoorbeeld Holle Bolle Boom in Tuitjenhorn of Plaswijckpark in Rotterdam), zwemmen in een tropisch zwemparadijs of gewoon een middag springen in de trampolinehal: er zijn meer dan voldoende leuke alternatieven.

2. Bezoek een museum of tentoonstelling voor kinderen

Springen, racen en rollebollen: dat is hoe we een dagje uit met kinderen meestal wel mogen samenvatten. Een museum? We denken misschien al gauw dat ze daar niet warm voor lopen. Toch kan je dat springen en racen goed combineren met een bezoek aan een museum of een educatieve tentoonstelling. Vaak hebben musea speciale programma’s voor kinderen of zijn ze zelfs voornamelijk gericht op kinderen. Bijvoorbeeld het Spoorwegmuseum in Utrecht waar kinderen in de treinen kunnen klimmen en alles in geuren en kleuren mogen ervaren. Bovendien leren ze ook nog eens iets bij. Een ander leuk educatief uitje voor kinderen is het Oertijdmuseum in Boxtel waar buiten een heel dinopark is aangelegd en je ook zelf dinobotten kunt opgraven.

3. Leuke dingen doen met kinderen op een studiedag

Een weekend of een dagje uit met kinderen is natuurlijk ook tijdens de schoolvakantie heel leuk, maar uiteraard is het dan extra druk. Des te leuker is het om kinderen op stap te gaan op een studiedag. Dan is het in doorgaans in de rest van het land heerlijk rustig en zijn de prijzen soms ook gunstiger. Dan bespaar je geld en dat is ook voor de kinderen soms gunstig: dan is er geld over voor een ijsje of iets leuks uit de souvenirshop.

4. Zet in op activiteiten met kinderen

Leuke uitjes met kinderen moeten eigenlijk altijd een element van activiteit hebben: ontdekken, rennen, spelen. En als dat niet zo is, bijvoorbeeld in een museum, bij een theaterstuk of een bioscoopbezoek, zorg dan dat je na die tijd de kinderen ergens kunt laten uitrazen. Neem een bal mee, zoek een speeltuin op in de buurt of ga in plaats van met de auto met de fiets zodat ze hun energie kwijt kunnen. Of verzin zelf interactief spel! Bovendien blijf je zo ook zelf heerlijk in beweging.

5. Een maatschappelijk verantwoordelijk uitje met kinderen

Natuurlijk zullen leuke uitjes met kinderen altijd een portie avontuur en beweeglijkheid vergen. Maar je kunt ook prima aan activiteiten met kinderen een educatief element koppelen. De kids op een leuke manier die maatschappelijke verantwoordelijkheid meegeven, is des te leuker.Dat hoeft echt niet saai te zijn, er zijn superleuke voorbeelden van maatschappelijke activiteiten voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan zeehondencentrum Pieterburen. Ideaal als ze mee mogen helpen bij het vrijlaten van zeehonden! Of wat dacht je ervan om samen eens te gaan wandelen met een hond van het lokale dierenasiel? Met een beetje geluk groeit het uit tot een van de favoriete kinderen activiteiten!

6. Klein budget: wat te doen met kinderen?

Iedereen weet dat een pretparkbezoek al snel in een hoge eindrekening resulteert. Vooral het feit dat ook angsthazen de volledige prijs moeten betalen, speelt natuurlijk een rol. Toch kan je een en ander doen om te besparen tijdens uitjes met kinderen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een eigen picknick tijdens jouw dagje uit met kinderen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je ook effectief eigen eten en drinken mag meenemen. Wil je extra besparen? Kijk dan goed na of je geen goedkopere tickets kan kopen in winkels zoals Kruidvat of Blokker en ga ook na of je niet ergens een korting verkrijgen kan, bijvoorbeeld via de ANWB. Durf tot slot ook vooraf na te gaan of je het entreebewijs niet online goedkoper kan kopen dan aan de kassa. Vaak scheelt ook dat immers al enkele welgekomen euro’s.

7. Plaats de natuur centraal

Ieder kind houdt ervan om in de natuur te ravotten. En je hoeft dan echt niet altijd naar een duur park. Bos, strand en natuurgebied doen het altijd goed. En wat denk je van blotevoetenpaden? Door heel Nederland vind je diverse blotevoetenpaden. Hier kan je op blote voeten het natuurlijk gevoel van vrijheid ontdekken. Over een traject van een paar kilometer (soms wat korter, soms wat langer, soms kun je kiezen hoe lang je de wandeling wilt maken) wandel je veilig met de kinderen op blote voeten. Verschillende prikkels leren hen de natuur aanvoelen. Onderweg kunnen ze soms ook klimmen, klauteren en ploeteren. Het is een van de originelere uitjes voor kinderen.

8. Laat het kind in jou los

Leuke dingen doen met kinderen impliceert dat je ook zelf wat doet. Laat het kind in jou naar boven komen en beleef de activiteiten met kinderen actief mee. De kabouterweken bij Staatsbosbeheer zijn bijvoorbeeld een aanrader om je met het hele gezin te verkleden en door het bos op zoek te gaan naar kabouters. Inderdaad: jij als Roodkapje met jouw kabouters door het bos en misschien papa wel als grote boze wolf?

9. Muzikale activiteiten voor kinderen

Bij festivals denken we al snel aan luidruchtige studenten die hun roes uitslapen op een overvolle camping. Niets is echter minder waar. Er zijn tegenwoordig ook heel toffe muzikale activiteiten voor gezinnen met kinderen. In grote(re) steden zijn wordt in de zomer altijd wel een of meerdere muziek- of foodfestivals georganiseerd waar vaak wat wordt georganiseerd voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan Lepeltje Lepeltje in Dordrecht, of de Parade in de grote steden, maar ook Into the Great Wide Open op Vlieland heeft een heus kinderprogramma.

10. Een uitje op zich: met de trein

Als hij voor de deur staat is het zo makkelijk om even de auto te pakken, maar hoe lang was het geleden dat je met de trein op stap ging? Voor kinderen is de trein een heuse belevenis. Waarom dan niet even treinen naar een grote stad in de buurt waar jullie samen van een heerlijke tosti of pannenkoek genieten? Het klinkt misschien heel eenvoudig, maar een uitstap met kinderen hoeft lang niet altijd heel bijzonder of duur te zijn. Neem een leuk (doe)boek mee voor onderweg en vergeet vooral zelf niet te genieten. Ben je op stap met tieners? Leg dan nog even uit hoe dat treinen juist werkt en waar ze zoal op moeten letten. Wedden dat dit uitje kinderen meteen ook warm zal maken voor het openbaar vervoer?

Headerfoto: Gabczi via Shutterstock