Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Schepnetje, emmertje, potje met loep mee en gaan! Tijdens de Slootjesdagen naar de sloot om op je knieën waterdiertjes en bijzondere planten te zoeken. Als kind is er bijna niets leukers om te doen in de lente. Bovendien is het nog leerzaam ook! Maar vooral dus heel leuk en daarom organiseert de IVN jaarlijks de Slootjesdagen.

Wat zijn de Slootjesdagen?

Sinds 2014 worden elk jaar de Slootjesdagen georganiseerd door IVN-natuurgidsen. Tijdens deze dagen zijn er allerlei activiteiten geschikt voor jong en oud. Samen op onderzoek uit om te kijken welke dieren er in en rond de sloot leven, welke planten er groeien en wat de waterkwaliteit van de sloot is.

Wat is er te doen tijdens Slootjesdagen

ivn-slootjesdagen-ivn-natuurgids

Je kunt natuurlijk zelf op pad gaan bij een slootje bij jou in de buurt. Of doe mee aan de activiteiten die IVN organiseert tijdens Slootjesdagen op bijna 100 locaties in Nederland. Kijk op de website van IVN-natuurgidsen of er een leuke activiteit bij jou in de buurt is.

Met een schepnet, zoekkaart en loeppot ontdekken kinderen het leven in en om de sloot. Samen met een IVN Natuurgids kunnen kinderen ontdekken welke bijzondere diertjes ze hebben gevonden. De Natuurgids helpt en beschikt over een schat aan leuke weetjes over de planten en dieren die jullie vinden.

Heb je geen sloot in de buurt of wil je niet op pad, dan kun je ook thuis aan de slag met Slootjesdagen aan de hand van leuke opdrachtjes op de site van de IVN. Knutsel bijvoorbeeld je eigen slootje, maak je eigen schepnet en doe proefjes met water.

Waarom de Slootjesdagen?

slootjesdagen-kinderen-met-schepnet

De Slootjesdagen zijn niet alleen heel leuk om waterdiertjes te gaan zoeken en om kinderen te interesseren voor de natuur, maar je helpt meteen ook mee om de waterkwaliteit te onderzoeken. Net als bij de vogeltelling en bijentelling kan iedereen in Nederland waarnemingen vastleggen op het speciale telformulier dat je kunt downloaden. Naderhand kun je je bevindingen invoeren op de site en meteen zien wat de score van jouw sloot is.

Met de resultaten van dit zogenoemde ‘citizen science’ onderzoek brengen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in kaart hoe gezond Nederlandse slootjes zijn.

Waarom zijn sloten belangrijk?

In Nederland hebben we maar liefst 330.000 kilometer aan sloten en slootjes. Omdat we geen moeras en natte gebieden meer hebben sinds alle inpolderingen in Nederland hebben sloten en slootranden een belangrijke functie voor de biodiversiteit.

Door onder andere schaalvergroting van landbouw en uitbreiding van steden, dorpen en wegen zijn veel sloten en heggen verdwenen in Nederland en dat is zorgelijk. Voor veel insecten en andere dieren die in en om de sloot leven, zoals vogels, zijn sloten belangrijk om te overleven. Deze insecten en andere dieren verplaatsen zich via sloten – hun infrastructuur – naar omliggende bossen, agrarische gebieden en natuurgebieden waar ze van belang zijn.