Leuke uitjes met kinderen in Friesland

Margot - 15-07-2019
shutterstock-135155906-1561986306-29831

In Friesland is er genoeg te doen voor het hele gezin. Ga op ontdekkingstocht in de natuur of plan een gezellige activiteit in één van de vele musea. De provincie staat bol van leuke activiteiten voor jong en oud. We zetten de leukste uitjes met kinderen in Friesland voor je op een rij:

De fantastische themaparken van Friesland zorgen ervoor dat je je niet hoeft te vervelen. Een lang weekend weg of een weekje vakantie met het gezin wordt een feest met deze leuke activiteiten voor kinderen.

Aqua Zoo in Leeuwarden

Het familiepark Aqua Zoo biedt alles dat te maken heeft met water. Je vindt er verschillende speeltuinen en dieren als nijlkrokodillen, flamingo’s en ijsberen. Ga op een zeehondensafari of leer van alles over pinguïns. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De Pannenkoektrein, Marrum-Westernijkerk

Het Stationnetje van Marrum-Westernijkerk is één van de leukste activiteiten voor kinderen in Friesland. Het station op zich is al leuk om rond te kijken. Je vindt er mooi gerestaureerde treinen en een heuse Friese Spoorwegwinkel waar je de leukste souvenirs koopt. De pannenkoektrein is het hoogtepunt van je bezoek: In de stoomlocomotief uit 1914 bevindt zich een heus pannenkoekenrestaurant.

Attractiepark Duinen Zathe in Appelscha

Drie waterglijbanen, botsauto’s en een griezelig spookhuis zorgen voor genoeg vertier voor jong en oud. Stap in de familieachtbaan of leer autorijden op het circuit.

Het Speelbos in Joure

Friesland heeft meerdere speelbossen, maar Speelbos Joure is wel heel bijzonder. Het park biedt activiteiten voor kinderen die zowel binnen als buiten plaatsvinden. Er is onder andere een klimbos, pirateneiland en een speelparadijs van 1.500 m2. Voor dreumesen is een apart stuk afgezet, zodat ook zij veilig kunnen spelen.

De Koppenjan in Jubbega

Naast een leuke speeltuin heeft de Koppenjan verschillende activiteiten voor kinderen. Ze maken er een mooie zeepketting, beschilderen er aardewerk of leren pottenbakken. Een cursus boogschieten is ook mogelijk wanneer je van tevoren reserveert.

Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden

In de Harmonie zie je de mooiste voorstellingen. Het theater heeft een uitgebreid aanbod aan voorstellingen voor kinderen. Door het jaar heen wisselt het programma regelmatig, zodat er altijd iets nieuws te zien is.

Natuuruitjes met kinderen

Friesland staat bekend om de prachtige natuur die je er vindt. Het is dan ook leuk voor kinderen om op ontdekkingstocht te gaan. Of je nu zelfstandig of met een georganiseerde toer de natuur in trekt, er zijn genoeg leuke dingen te doen met kinderen:

Kameleondorp, Terherne

Stap in de voetsporen van Sietse en Hielke, bekend van Schippers van de Kameleon. In het Kameleondorp spelen de kinderen spellen en lossen ze mysteries op. Maak een boottocht en stap uit op Avontureneiland voor meer spannende verhalen. Neem wel een setje schone kleren mee.

Botanische tuin de Kruidhof in Buitenpost

Terwijl de allerkleinsten het trollenpad verkennen, gaan de oudere kinderen het ontdekpad op. Naast de verschillende routes heeft de botanische tuin ook een mooie speeltuin met een klimtoestel, kabelbaan en verschillende watertoestellen.

Park Vijversburg in Tytsjerk

Met het gezin wandel je over slingerende paadjes terwijl je geniet van het natuurschoon van Park Vijversburg. Voor kinderen is er een speciaal parkdeel aangelegd met de naam "Frijlân" Hier is elk kind vrij om de natuur zelf te ontdekken. De allerkleinsten vermaken zich door heerlijk te kliederen op de waterspeelplek.

Doolhofpark in Bakkeveen

Dwalen doe je door één van de drie doolhoven van het park. Ook is er een speeltuin en een terras waarop je als ouder even bij kunt komen.

Speelbos Hossebos in Drogeham

Speelbos Hossebos van Staatsbosbeheer is een plek voor jong en oud. Oudere kinderen vermaken zich op de junglebrug of in het spinnenwebnet. Kleintjes vissen op de steiger of vermaken zich in één van de zes speelpoelen.

Blotevoetenpad Friesland

In het Westerkwartier ligt het 't Blôde Fuottenpaad, oftewel het Blotevoetenpad. Hier trek je je sokken uit en loop je door modder, gras en water. Onderweg rust je uit op de vele bankjes of hangmatten. Zo is deze route van drie kilometer ook te doen voor de allerkleinsten.

IJsboerderij Boereiis in Akkrum

IJsboerderij Boereiis is ideaal voor een voordelig uitje met kinderen. Terwijl de kleintjes gratis spelen op de speelweide of springen op de trampolines, ontspan je als ouder heerlijk op het terras. Met een ijsje, natuurlijk. En ter afsluiting kijken de kinderen ook nog even hoe echt boerenijs wordt gemaakt.

Speel- en dierenpark Sanjesfertier in Zwaagwesteinde

De combinatie spelen en dieren is ideaal voor een dagje uit met kinderen! Binnen en buiten is er genoeg te beleven. Nog niet uitgekeken? Breng ook meteen een bezoekje aan het Natuurmuseum.

Kabouterpad in Appelscha

Staatsbosbeheer heeft in verschillende bossen in Nederland een route uitgezet met opdrachten voor kinderen van drie tot zeven jaar. Zo ook in Appelscha, waar kinderen in drie kwartier tijd op zoek gaan naar de sporen van echte kabouters, terwijl ze samen de opdrachten maken. De activiteit spreekt zeer tot de verbeelding en is van tijd tot tijd ook een beetje spannend.

Nationaal Vervoer Museum in Ouwsterhaule

Trams en treinen spreken vaak tot de verbeelding voor kinderen. In het Nationaal Vervoer Museum leren kinderen alles over de geschiedenis van het openbaar vervoer in Nederland. Schaalmodellen en heuse onderdelen passeren de revue tijdens de interactieve rondleiding van een enthousiaste medewerker. Maar het leukste van alles is misschien wel klimmen en klauteren in oude bussen.

Heksenmuseum in Appelscha

Spannend, een museum in het teken van heksen! In het heksenmuseum leren kinderen over planten en kruiden en lopen ze met een wichelroede. Ook zijn er 25 rituelen die je als bezoeker kunt doen. Wensen spreek je uit bij de vuurplaats waar je een echt wensenritueel doet.

Schelpenmuseum Paal 14 in Schiermonnikoog

Paal 14 is een echt familiemuseum. Alles wat je hier ziet, is verzameld door de familie die het museum runt. Je vindt hier zo’n 1500 verschillende soorten schelpen en natuurlijk informatie over de weekdieren die erin leefden.

 

Bekijk ook onze blogs met leuke uitjes in andere provincies

Uit met kinderen in Utrecht

Uit met kinderen in Groningen

Uit met kinderen in Noord-Holland

Uit met kinderen in Friesland

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners