Sprookjesachtige knotwilgenroute in de Rhoonse grienden

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

Opgroeien in de digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Zwanger van ons derde kind

Toen ik weer zwanger wilde worden ben ik naar de gynaecoloog gegaan vanwege mijn eerdere bekkenproblemen. Ik was bang dat ik bij een eventuele volgende zwangerschap misschien niet meer zou kunnen lopen. Volgens de gynaecoloog was de kans hierop klein, maar het heeft...

Zwanger worden is niet vanzelfsprekend, en een gezond kindje ter wereld brengen ook niet. Dat wordt me nog eens extra goed duidelijk als ik de cijfers lees van Fonds Gezond Geboren: In Nederland overlijden twee baby’s per dag en bijna 700 baby’s per jaar worden geboren met blijvende invaliditeit. De grootste oorzaak is vroeggeboorte. Fonds Gezond Geboren presenteert daarom hun nieuwe landelijke campagne Strong Babies met als doel 30% minder vroeggeboortes in 2030. Hoe willen ze dat bereiken?

Ieder jaar worden ongeveer 170.000 baby’s geboren in Nederland. Maar liefst 10% van deze kindjes heeft geen goede start. De grootste oorzaak hiervoor is vroeggeboorte, maar het gaat ook om aangeboren afwijkingen of een te laag geboortegewicht. Hierdoor overlijden twee baby’s per dag in Nederland voor, tijdens of na de geboorte. Intens verdrietig voor jonge ouders, en ook voor oma’s, opa’s en broertjes en zusjes om een kindje, kleinkind of broertje of zusje te verliezen.

Strong Babies

Fonds Gezond Geboren wil met de campagne Strong Babies mensen bewust laten worden van het feit dat vroeggeboorte de grootste oorzaak van babysterfte in Nederland is. En dat ze met wetenschappelijk onderzoek meer kennis kunnen krijgen van de oorzaken, waardoor er hopelijk in de toekomst minder kindjes komen te overlijden bij de geboorte. Het fonds financiert wetenschappelijk onderzoek voor de verloskunde met als doel om het aantal baby’s dat geen gezonde start heeft in 2030 met 30% te verminderen.

Later geboren = grotere kans op gezonde geboorte

ls het bij een dreigende vroeggeboorte bijvoorbeeld lukt om de duur van de zwangerschap 1 of 2 weken te verlengen, dan is de kans op sterfte of een handicap een stuk kleiner. Nog een voorbeeld: één ons extra geboortegewicht maakt de kans op een gezonde geboorte al veel groter. En om dat te bereiken is veel kennis nodig, wat door onderzoek kan worden vergaard.

Manon Benders is neonatoloog in het UMC Utrecht en voorzitter van de wetenschappelijke raad van Fonds Gezond Geboren: of twee weken langer in de baarmoeder en één of twee ons meer gewicht bij geboorte is van ongelofelijk groot belang voor de ongeboren baby. Het geeft een pasgeboren baby gewoon veel meer overlevingskans en minder kans op complicaties bij vroeggeboorte.”

sb-banner

Steun Strong Babies op de Negenmaandenbeurs

Ga je naar de Negenmaandenbeurs? Dan kun je een steentje bijdragen aan de campagne Strong Babies door te doneren bij het online bestellen van je tickets. Bij je aankoop van je Negenmaandenbeurs tickets kun je dan aangeven een donatie te willen doen. De Negenmaandenbeurs steunt de landelijke campagne Strong Babies omdat zij het belangrijk vinden dat baby’s, overal ter wereld, gezond geboren kunnen worden.

Vergeet bij je bezoek ook niet om de stand van Strong Babies te bezoeken in hal 11 (stand 516). Je kunt daar namelijk toffe prijzen winnen zoals een fotoshoot, een reischeque of een giftcard ter waarde van 250 Euro om je babyuitzet bij elkaar te shoppen.

Over Fonds Gezond Geboren

Fonds Gezond Geboren is in 2014 opgericht als nationaal gezondheidsfonds voor de verloskunde en neonatologie. De beroepsorganisaties van verloskundigen (KNOV), gynaecologen (NVOG) en neonatologen/kinderartsen (NvK) zijn er in vertegenwoordigd. Fonds Gezond Geboren vindt dat élk nieuw leven een goede start verdient. Door medisch wetenschappelijke onderzoeksprojecten te financieren die gericht zijn op de periode vóór, tijdens en vlak na de geboorte wil Fonds Gezond Geboren ziekten en sterfte onder de allerkleinsten in 2030 met 30% hebben verminderd. Meer informatie vind je op Strongbabies.nl op de pagina ‘fonds gezond geboren’.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Fonds Gezond Geboren en Strong Babies.

Headerfoto van napocska op Shutterstock.